Blog de Cirugía del Páncreas

Programar visita

Blog de Cirugía del Páncreas

  1. 29 desembre, 2021

    Què és el pàncrees, quina funció té i quines malalties pot desenvolupar?

    El pàncrees és un òrgan fonamental per a la digestió dels aliments. És una glàndula que forma part del sistema digestiu que presenta una estructura amb forma allargada d’uns 200 grams de pes i 20 cm de llargada i que consta de tres parts: un cap, un cos i una cua. Es troba localitzat a la part superior de la cavitat abdominal, darrere de l’estómac i intestí i està íntimament relacionat amb el fetge i les vies biliars, a més d’altres òrgans no implicats en la digestió.

    Com a conseqüència de la seva localització, les malalties més comunes del pàncrees estan relacionades o afectades de forma indirecta per les patologies dels òrgans propers (com ara els càlculs de la vesícula biliar o de la via biliar). De fet, un dels arguments més importants per decidir quan fer una cirurgia per resoldre els problemes que poden generar els càlculs biliars és quan aquests causen algun tipus de dany al pàncrees, com la pancreatitis aguda.

    Llegir més…

  2. 24 abril, 2020

    Càncer de pàncrees en temps de coronavirus

    Cáncer de páncreas y coronavirus COVID-19

    Desafortunadament, des de fa uns mesos, la irrupció de la pandèmia de la malaltia COVID-19  ha exercit una enorme influència en tots els aspectes de la vida. Provocada pel  coronavirus SARS-CoV-2 , aquesta malaltia ens obliga a una situació que semblaria de ciència ficció fa només unes setmanes. La saturació del sistema de salut nacional  ha condicionat que, en els punts més àlgids de la pandèmia, en molts centres l’atenció es dediqués gairebé de forma exclusiva als pacients amb COVID-19. Un dels efectes secundaris de la  pandèmia per COVID-19  és la incapacitat d’oferir l’atenció habitual als pacients afectes d’altres patologies. En aquesta sentit, en aquesta entrada veurem com ha afectat el coronavirus als pacients amb càncer de pàncrees.

    Llegir més…

  3. 9 març, 2020

    Què és la cirurgia de Whipple? Objectiu, resultats i postoperatori

    Cirugía de Whipple

    La cirurgia de Whipple o duodenopancreatectomia cefàlica és un procediment quirúrgic indicat, sobretot, en casos de tumors localitzats al cap pancreàtic. La intervenció de Whipple és molt agressiva i, per aquest motiu, s’ha de fer obligatòriament en centres amb un elevat volum i experiència en cirurgia del pàncrees, que compten amb un equip multidisciplinari expert en aquest tipus d’intervencions.

    Llegir més…

  4. 3 juny, 2019

    Què passa amb la funció pancràtica després de la cirurgia?

    Función pancreática

    Un dels temes que freqüentment genera certa confusió entre pacients i metges són els canvis en la funció pancreàtica després de la cirurgia i com tractar-la. L’empitjorament de les diferents funcions del pàncrees és un fet ben estudiat, que no passa en tots els pacients. No obstant això, el seu diagnòstic pot ajudar a presentar un postoperatori amb menys complicacions, contribuint decisivament a una millor qualitat de vida del pacient.

    Llegir més…

  5. 10 abril, 2019

    Tinc un quist al pàncrees, m’he de preocupar?

    Quiste en el páncreas

    Un dels motius de consulta més freqüent en cirurgia pancreàtica durant els últims anys és l’aparició, moltes vegades de forma incidental, d’un quist al pàncrees. És aleshores, quan el pacient es pregunta: És important? M’he de preocupar? ¿M’hauré de operar?

    Llegir més…

  6. 29 març, 2019

    Quin és el paper de la laparoscòpia en la cirurgia del pàncrees?

    La laparoscopia en la cirugía del páncreas

    Dins de tot l’espectre de la cirurgia abdominal, la cirurgia pancreàtica està considerada com una de les més exigents des del punt de vista tècnic, així com pel que fa a la possible presència de complicacions postoperatòries. Això és degut a les característiques de localització anatòmica del pàncrees, que es troba envoltat d’unes estructures vasculars summament importants i en una posició molt posterior a l’abdomen. També influeixen les característiques intrínseques de la glàndula pancreàtica, la consistència, diàmetre del conducte pancreàtic principal i la producció de líquid pancreàtic, poden jugar un paper determinant en l’aparició de complicacions. Per aquests motius, encara que la laparoscòpia en la cirurgia del pàncrees sembla demostrar nombrosos avantatges, encara ha de consolidar-se.

    Llegir més…

  7. 5 març, 2019

    Qualitat de vida i recuperació de la pancreatitis aguda

    Recuperación de la pancreatitis aguda

    La pancreatitis aguda és un procés inflamatori del pàncrees que apareix com a conseqüència d’una agressió puntual i que pot presentar una gravetat variable. Des casos molt lleus, fins a processos d’extrema gravetat que poden comprometre la vida del pacient. S’han descrit més de 100 causes de pancreatitis aguda, si bé en el nostre entorn la major part corresponen a pancreatitis d’origen biliar i enòlic (per alcohol). Llegir més…

  8. 18 febrer, 2019

    Recuperació d’una cirurgia del pàncrees: Mesures generals a tenir en compte

    Recuperación de una cirugía del páncreas

    Els pacients sotmesos a una cirurgia del pàncrees han d’afrontar diverses dificultats en el període postoperatori. Aquestes dificultats abasten des de la reintroducció de la dieta a la normalització de tots els aspectes funcionals. En aquest post tractarem en què consisteix la recuperació d’una cirurgia del pàncrees, els temes més importants, sempre des d’un punt de vista general. Cal tenir en compte quelcom de fonamental: cada pacient pot tenir la seva particularitat i, per tant, necessitar un tractament específic.
    Llegir més…

  9. 28 gener, 2019

    Evolució de la pancreatitis crònica. Quan i com s’ha d’operar?

    Evolución pancreatitis crónica

    La pancreatitis crònica és una patologia que produeix una sèrie de canvis al pàncrees com a conseqüència d’una inflamació mantinguda en el temps. En els casos evolucionats, s’acompanya d’una pèrdua de la funció pancreàtica, tant endocrina com exocrina, i de l’aparició de canvis morfològics al pàncrees. Aquests canvis apareixen com a conseqüència de la pèrdua del teixit pancreàtic normal, la seva substitució per un teixit fibrós, i per l’aparició de múltiples calcificacions que, de vegades, poden obstruir parcialment o totalment el conducte pancreàtic principal.

    Llegir més…

  10. 19 desembre, 2018

    Complicacions en cirurgia del pàncrees. Què pot passar?

    Complicaciones en cirugía del páncreas

    Sovint els pacients que se sotmeten a una cirurgia del pàncrees tenen una gran preocupació pel seu resultat i possibles complicacions. Això és degut en gran part a la mala fama que té l’adenocarcinoma de pàncrees, que a dia d’avui segueix constituint la indicació principal de la cirurgia de resecció del pàncrees. Cal recordar que, globalment, els pacients intervinguts de càncer de pàncrees presenten una supervivència de només el 20% als 5 anys de la intervenció, i aquest fet, ben conegut pels pacients, fa que encarin la intervenció amb cert pessimisme.

    Llegir més…