-
7 novembre, 2023
Mal alineament rotular, l’osteotomia pot ser la solució
Hem tractat en altres entrades del bloc diferents aspectes de la condropatia rotuliana. Si fem un breu repàs, direm que la ròtula actua com una politja al genoll. Si està politja es troba afectada (gastada, inclinada, deformada…) ocasiona una sèrie de problemes, de vegades de difícil diagnòstic i tractament (condropaties rotulianes, malalineació rotuliana, tendinitis, condromalàcies…). L’origen d’aquests problemes pot estar en un mal alineant rotular que produeix dolor a la part anterior del genoll. Davant d’això, ens podem ocupar dels símptomes amb tractaments conservadors, però serà fonamental corregir el mal alineament de la ròtula o el problema tornarà a aparèixer. En aquest sentit, l’osteotomia pot ser la solució. Vegem com…
-
1 abril, 2023
Trasplantament osteocondral en fresc: una solució per a les lesions del cartílag del genoll
El cartílag articular és un teixit vital que permet un moviment suau i protegeix les nostres articulacions al llarg de la vida. Malauradament, les lesions del cartílag no es reparen espontàniament i acaben en la degeneració i l’artrosi. És aquí on entra en joc el trasplantament osteocondral, una tècnica que hem incorporat recentment, que té com a objectiu tractar aquestes lesions i restaurar la funció articular.
-
2 novembre, 2022
Luxació d’espatlla, què és i quan cal operar?
A les notícies sobre actualitat esportiu no és estrany que de tant en tant ens trobem notícies que parlen sobre luxacions d’espatlla. Una de les més recents ha estat la que ha patit el jugador del Barcelona, Sergi Roberto, que ha hagut de ser retirat del camp després de patir-ne una. Però no és l’únic i altre cas gaire conegut de luxació d’espatlla al nostre entorn ha estat el del pilot Marc Márquez, que es va haver d’operar per presentar una subluxació d’espatlla recidivant.
-
27 febrer, 2022
El cartílag articular, un amortidor que es desgasta i no es regenera
El cartílag articular és un teixit de característiques elàstiques, sense nervis, vasos sanguinis o limfàtics. Localitzat en les articulacions, varia el seu gruix segons les diferents localitzacions. Es troba recobrint la superfície de l’articulació, on s’ajunten els 2 ossos per moure (pe. La genoll entre fèmur i tíbia). El cartílag articular redueix la fricció, transfereix i distribueix les càrregues mecàniques en diferents posicions articulars i ofereix una superfície articular lubricada, que permet que els ossos es llisquin i girin uns sobre els altres gairebé sense desgast.
-
27 maig, 2021
Tendinitis rotuliana: Què és, símptomes, causes, evolució i tractament
El tendó rotulià s’insereix en la part inferior de la ròtula i en la tíbia (tuberositat tibial anterior). És un dels tendons més grans i potents del cos, ja que ha d’impulsar-nos per vèncer la gravetat en activitats com caminar, córrer i saltar. La tendinopatia o tendinitis rotuliana també és coneguda com la “genoll de saltador”, ja que és més comú en atletes els esports inclouen salts freqüents, com el bàsquet, voleibol, atletisme,… No obstant això, si ets una persona que no practica esports de salt però sents dolor a la ròtula, pot ser que també pateixis tendinitis rotuliana pel que anomenem el microtraumatisme repetitiu.
-
9 novembre, 2020
La lesió de menisc d’Ansu Fati: Què ha passat i quines són les opcions de tractament?
El menisc és una estructura de consistència elàstica, que es troba entre el fèmur i la tíbia i que actua com a amortidor. Té una forma especial de mitja lluna perquè el fèmur s’acobli a la perfecció amb la tíbia. Tenim 2 meniscs en cada genoll, un extern i un altre intern. El mecanisme més freqüent de lesió de menisc és per un gir del genoll, com va passar en aquesta ocasió. La lesió de menisc d’Ansu Fati es va produir quan, en deixar el peu a terra i a causa del contacte amb el contrari, el genoll va girar de manera antinatural, provocant la consegüent lesió de menisc. És per aquest motiu que, els futbolistes, quan preveuen un contacte, intenten aixecar el peu de terra. Fent-ho, eviten aquest tipus de lesions o fins i tot altres més greus associades a altres estructures del genoll. I és que, la lesió de menisc pot anar associada a un trencament de lligaments (creuat anterior, lateral intern…) i/o del cartílag articular.
-
28 agost, 2020
La fractura d’húmer de Marc Márquez: Quin és el millor tractament i per què el seu no va funcionar en primera instància?
Ja vam parlar fa un temps sobre la luxació d’espatlla soferta per Marc Márquez, ara, després d’un nou accident, ha patit una fractura d’húmer. La fractura d’húmer abasta un ampli ventall de lesions. Així doncs, en funció del mecanisme, poden produir-se: fractures transversals, obliqües, espiroideas, comminutes… I poden afectar la part mitjana de l’húmer (diafisàries) o els extrems (espatlla / colze).
-
7 maig, 2020
Recomanacions d’entrenament a casa i durant el confinament
Fa uns dies vam parlar de com ha afectat la COVID-19 a la Traumatologia i la Cirurgia Ortopèdica. Avui, ens centrarem en el confinament i en com ha afectat esportistes professionals i amateurs. La quarantena ha provocat que molts esportistes hagin hagut d’adaptar les seves rutines d’entrenament. Fins i tot, en alguns casos, amb menys recursos o per falta de motivació, ha comportat un empitjorament de la forma física. A la xarxa han aparegut multitud de rutines d’entrenament durant el confinament. Nombroses iniciatives per fer entrenament a casa que han ajudat a mantenir-nos en forma. Tant gimnasos “físics”, que han adaptat entrenaments i exercicis per als seus socis, com gimnasos “en línia”, que ofereixen diferents serveis i rutines.
-
22 abril, 2020
Com ha afectat la COVID-19 a la Traumatologia i la Cirurgia Ortopèdica?
La recent epidèmia del Coronavirus a nivell mundial ha influït en totes les especialitats mèdiques. Evidentment, ha afectat de forma més profunda en aquelles relacionades amb la pròpia malaltia (pneumologia, infeccions, medicina interna …). No obstant això, també ha causat un gran impacte en la resta de forma directa o indirecta. En aquesta entrada repassarem els efectes de la COVID-19 a la Traumatologia i la Cirurgia Ortopèdica.
Llegir més… -
25 octubre, 2019
Tractament dels símptomes de la lesió del cartílag articular
Com vam dir en l’última entrada, el cartílag articular es desgasta i no es regenera. No obstant això, quan això comença a succeir, podem dur a terme una sèrie de mesures de tractament per millorar la simptomatologia. Es tracta d’una primera línia de tractament que ajudarà a controlar el dolor i les molèsties. Els típics símptomes de la lesió del cartílag articular. Amb tot, és important destacar que en cap cas “curarà” la causa.