Blog del Dr. Sergi Sastre

Programar visita

Blog del Dr. Sergi Sastre

@drsergisastre
 1. 2 novembre, 2022

  Luxació d’espatlla, què és i quan cal operar?

  Luxación de hombro

  A les notícies sobre actualitat esportiu no és estrany que de tant en tant ens trobem notícies que parlen sobre luxacions d’espatlla. Una de les més recents ha estat la que ha patit el jugador del Barcelona, Sergi Roberto, que ha hagut de ser retirat del camp després de patir-ne una. Però no és l’únic i altre cas gaire conegut de luxació d’espatlla al nostre entorn ha estat el del pilot Marc Márquez, que es va haver d’operar per presentar una subluxació d’espatlla recidivant.

  Llegir més…

 2. 1 abril, 2022

  Empelt o trasplantament osteocondral, una tècnica substitutiva per a les lesions del cartílag

  Injerto o trasplante osteocondral

  El cartílag articular és un teixit únic. La seva matriu permet el moviment entre les superfícies articulars amb la menor fricció possible i suporta infinitat de cicles al llarg de tota la vida de la persona. Una lesió d’aquesta estructura, que no afecti la integritat de l’os subcondral, no es repararà espontàniament per si sola i, per ser asimptomàtica, pot propiciar la degeneració progressiva de l’articulació fins a l’artrosi severa, l’única possibilitat de tractament de la qual seria una substitució per una pròtesi mecànica. Hi ha tres tècniques de tractament de les lesions del cartílag hilià: pal·liatives, reparatives i substitutives, també conegudes com a empelt o trasplantament osteocondral, de les quals parlarem avui. Vegem…

  Llegir més…

 3. 27 febrer, 2022

  El cartílag articular, un amortidor que es desgasta i no es regenera

  Cartílago articular - Cartílag articular

  El cartílag articular és un teixit de característiques elàstiques, sense nervis, vasos sanguinis o limfàtics. Localitzat en les articulacions, varia el seu gruix segons les diferents localitzacions. Es troba recobrint la superfície de l’articulació, on s’ajunten els 2 ossos per moure (pe. La genoll entre fèmur i tíbia). El cartílag articular redueix la fricció, transfereix i distribueix les càrregues mecàniques en diferents posicions articulars i ofereix una superfície articular lubricada, que permet que els ossos es llisquin i girin uns sobre els altres gairebé sense desgast.

  Llegir més…

 4. 27 maig, 2021

  Tendinitis rotuliana: Què és, símptomes, causes, evolució i tractament

  Tendinitis rotuliana

  El tendó rotulià s’insereix en la part inferior de la ròtula i en la tíbia (tuberositat tibial anterior). És un dels tendons més grans i potents del cos, ja que ha d’impulsar-nos per vèncer la gravetat en activitats com caminar, córrer i saltar. La tendinopatia o tendinitis rotuliana també és coneguda com la “genoll de saltador”, ja que és més comú en atletes els esports inclouen salts freqüents, com el bàsquet, voleibol, atletisme,… No obstant això, si ets una persona que no practica esports de salt però sents dolor a la ròtula, pot ser que també pateixis tendinitis rotuliana pel que anomenem el microtraumatisme repetitiu.

  Llegir més…

 5. 9 novembre, 2020

  La lesió de menisc d’Ansu Fati: Què ha passat i quines són les opcions de tractament?

  Lesión de menisco ansu fati

  El menisc és una estructura de consistència elàstica, que es troba entre el fèmur i la tíbia i que actua com a amortidor. Té una forma especial de mitja lluna perquè el fèmur s’acobli a la perfecció amb la tíbia. Tenim 2 meniscs en cada genoll, un extern i un altre intern. El mecanisme més freqüent de lesió de menisc és per un gir del genoll, com va passar en aquesta ocasió. La lesió de menisc d’Ansu Fati es va produir quan, en deixar el peu a terra i a causa del contacte amb el contrari, el genoll va girar de manera antinatural, provocant la consegüent lesió de menisc. És per aquest motiu que, els futbolistes, quan preveuen un contacte, intenten aixecar el peu de terra. Fent-ho, eviten aquest tipus de lesions o fins i tot altres més greus associades a altres estructures del genoll. I és que, la lesió de menisc pot anar associada a un trencament de lligaments  (creuat anteriorlateral intern…)  i/o del cartílag articular.

  Llegir més…

 6. 28 agost, 2020

  La fractura d’húmer de Marc Márquez: Quin és el millor tractament i per què el seu no va funcionar en primera instància?

  Fractura de húmero de Marc Márquez

  Ja vam parlar fa un temps sobre la luxació d’espatlla soferta per Marc Márquez, ara, després d’un nou accident, ha patit una fractura d’húmer. La fractura d’húmer abasta un ampli ventall de lesions. Així doncs, en funció del mecanisme, poden produir-se: fractures transversals, obliqües, espiroideas, comminutes… I poden afectar la part mitjana de l’húmer (diafisàries) o els extrems (espatlla / colze).

  Llegir més…

 7. 7 maig, 2020

  Recomanacions d’entrenament a casa i durant el confinament

  Entrenamiento durante el confinamiento

  Fa uns dies vam parlar de com ha afectat la COVID-19 a la Traumatologia i la Cirurgia Ortopèdica. Avui, ens centrarem en el confinament i en com ha afectat esportistes professionals i amateurs. La quarantena ha provocat que molts esportistes hagin hagut d’adaptar les seves rutines d’entrenament. Fins i tot, en alguns casos, amb menys recursos o per falta de motivació, ha comportat un empitjorament de la forma física. A la xarxa han aparegut multitud de rutines d’entrenament durant el confinament. Nombroses iniciatives per fer entrenament a casa que han ajudat a mantenir-nos en forma. Tant gimnasos “físics”, que han adaptat entrenaments i exercicis per als seus socis, com gimnasos “en línia”, que ofereixen diferents serveis i rutines.

  Llegir més…

 8. 22 abril, 2020

  Com ha afectat la COVID-19 a la Traumatologia i la Cirurgia Ortopèdica?

  Traumatología y COVID-19

  La recent epidèmia del Coronavirus a nivell mundial ha influït en totes les especialitats mèdiques. Evidentment, ha afectat de forma més profunda en aquelles relacionades amb la pròpia malaltia (pneumologia, infeccions, medicina interna …). No obstant això, també ha causat un gran impacte en la resta de forma directa o indirecta. En aquesta entrada repassarem els efectes de la COVID-19 a la Traumatologia i la Cirurgia Ortopèdica.
  Llegir més…

 9. 25 octubre, 2019

  Tractament dels símptomes de la lesió del cartílag articular

  Síntomas de lesión del cartílago

  Com vam dir en l’última entrada, el cartílag articular es desgasta i no es regenera. No obstant això, quan això comença a succeir, podem dur a terme una sèrie de mesures de tractament per millorar la simptomatologia. Es tracta d’una primera línia de tractament que ajudarà a controlar el dolor i les molèsties. Els típics símptomes de la lesió del cartílag articular. Amb tot, és important destacar que en cap cas “curarà” la causa.

  Llegir més…

 10. 1 abril, 2019

  Entrenar la propiocepció per millorar el rendiment en arts marcials

  Entrenar la propiocepción en artes marciales

  Les últimes entrades del bloc les hem dedicat a la propiocepció. A la primera vam explicar què és, per a què serveix i com funciona; en una segona entrada ens centrem en l’entrenament propioceptiu i la seva importància per prevenir les lesions. En aquest post veurem que entrenar la propiocepció no només serveix per recuperar lesions o preveure recaigudes. A l’entrada d’avui expliquem com les arts marcials poden beneficiar-se i com millorar el rendiment entrenant la propiocepció.

  Llegir més…