Blog de Traumatología Deportiva

Programar visita

Blog de Traumatología Deportiva

7 novembre, 2023

Mal alineament rotular, l’osteotomia pot ser la solució

Mal alineamiento rotuliano

Hem tractat en altres entrades del bloc diferents aspectes de la condropatia rotuliana. Si fem un breu repàs, direm que la ròtula actua com una politja al genoll. Si està politja es troba afectada (gastada, inclinada, deformada…) ocasiona una sèrie de problemes, de vegades de difícil diagnòstic i tractament (condropaties rotulianes, malalineació rotuliana, tendinitis, condromalàcies…). L’origen d’aquests problemes pot estar en un mal alineant rotular que produeix dolor a la part anterior del genoll. Davant d’això, ens podem ocupar dels símptomes amb tractaments conservadors, però serà fonamental corregir el mal alineament de la ròtula o el problema tornarà a aparèixer. En aquest sentit, l’osteotomia pot ser la solució. Vegem com…

Dolor a la part anterior del genoll per mal alineament de la ròtula

La ròtula treballa bé quan es mou de manera centrada, desplaçant-se sobre el fèmur. Quan hi ha algun problema que afecta aquesta mobilitat, apareixen els problemes anomenats femoropatelars. Això es manifesta amb dolor anterior del genoll, que és una de les queixes més freqüents dels esportistes que practiquen esports d’enduriment. Els esportistes ho descriuen com una molestia o dolor incapacitant al voltant o sota de la ròtula i s’agreuja en baixar escales o córrer en pendents (sobretot en les baixades). Els símptomes poden desaparèixer quan es corre, per després tornar a aparèixer en acabar de córrer o una mica més tard. En aquests casos, continuar entrenant amb dolor a la ròtula pot provocar que la lesió sigui cada vegada més complexa de tractar.

sastre-sergi

“Continuar entrenant amb dolor a la ròtula pot provocar que la lesió sigui cada vegada més complexa de tractar”

Dr. Sergi Sastre

Té sentit tractar la condropatia rotuliana si no es corrigeix l’alcament defectuós de la ròtula?

Ja hem vist en altres entrades del bloc algunes opcions de tractament conservador de la condropatia rotuliana. En aquest apartat, en canvi, ens centrarem en com corregir l’alcament defectuós de la ròtula. I és que, no té sentit buscar tractaments regeneratius o trasplantaments de cartílag per substituir el teixit danyat si la “roda del cotxe segueix sent torçada” i és que, encara que la canviem, seguirà “torçada i desgastant-se”. Així doncs, el més indicat serà actuar sobre la polea, hem de alinear la ròtula del genoll.

Com alinear la ròtula del genoll?

Com hem dit, hem de realitzar alguna acció per aconseguir realignar l’aparell femoropatelar. És a dir, que la ròtula es desplaci el més correctament i anatòmicament possible amb el fèmur.

Per fer-ho, primer haurem d’obtenir un diagnòstic correcte i mesurar el grau d’ús. Normalment ho aconseguim realitzant una ressonància magnètica. Amb un diagnòstic precís i després d’una correcta exploració clínica, haurem d’estudiar si el recorregut de la ròtula amb el fèmur és correcte. Per fer-ho necessitarem realitzar una TAC femoropatelar, sobre la qual calcularem una sèrie d’angles i mesures que ens indicaran el grau de “torçament” o alcament defectuós de la ròtula.

Osteotomia, una possible solució per corregir l’alcament patelofemoral defectuós

Un cop recopilades totes aquestes dades, és quan haurem de plantejar possiblement les anomenades osteotomies de realineació femoropatelar.

La osteotomia és un procediment quirúrgic en el qual es realitza un tall controlat en un os amb la finalitat de corregir deformitats, alinear estructures ossoses o modificar la longitud d’un os, amb la finalitat de millorar la funció i alleujar el dolor. En aquest cas, per realitzar l’osteotomia femoropatelar, haurem de realitzar una sèrie de talls a la tíbia per retornar la ròtula al seu recorregut “el més normal” possible. D’aquesta manera, la roda del cotxe tornarà a rodar el més recta possible.

Hi ha diferents opcions d’osteotomies (d’avançament, de desplaçament, combinades…) que poden ajudar a retornar la ròtula a la seva posició. La més recomanable davant d’un alcament rotulià defectuós és que un especialista en aquesta patologia, amb totes les dades recollides, pugui recomanar el millor tractament. Sigui una o altra osteotomia o, fins i tot, combinar les osteotomies amb un altre tipus de tractaments. Posteriorment, amb la ròtula correctament alineada, es podran abordar els símptomes amb tractaments regeneratius o mitjançant el trasplantament osteocondral.


VOLS CONTACTAR AMB EL DR. SERGI SASTRE?

SOL·LICITAR CITA | SOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella