Blog de Traumatología Deportiva

Programar visita

Blog de Traumatología Deportiva

9 novembre, 2020

La lesió de menisc d’Ansu Fati: Què ha passat i quines són les opcions de tractament?

Lesión de menisco ansu fati

El menisc és una estructura de consistència elàstica, que es troba entre el fèmur i la tíbia i que actua com a amortidor. Té una forma especial de mitja lluna perquè el fèmur s’acobli a la perfecció amb la tíbia. Tenim 2 meniscs en cada genoll, un extern i un altre intern. El mecanisme més freqüent de lesió de menisc és per un gir del genoll, com va passar en aquesta ocasió. La lesió de menisc d’Ansu Fati es va produir quan, en deixar el peu a terra i a causa del contacte amb el contrari, el genoll va girar de manera antinatural, provocant la consegüent lesió de menisc. És per aquest motiu que, els futbolistes, quan preveuen un contacte, intenten aixecar el peu de terra. Fent-ho, eviten aquest tipus de lesions o fins i tot altres més greus associades a altres estructures del genoll. I és que, la lesió de menisc pot anar associada a un trencament de lligaments  (creuat anteriorlateral intern…)  i/o del cartílag articular.

TIPUS DE LESIÓ DE MENISC

El menisc que més freqüentment s’afecta és el menisc intern, concretament la part posterior. No obstant això, pot lesionar-se qualsevol part, depenent del moviment realitzat. A causa de la forma especial d’aportació sanguínia de menisc, hi ha 2 tipus de ruptures: les localitzades a la zona central (on no arriba sang i cal ressecar la lesió, ja que no cicatritza) i les més perifèriques (on sí arriba aportació sanguínia i és possible suturar i conservar).

Quan es trenca ‘tot el menisc’ i cal ressecar, la pressió entre fèmur i tíbia augmenta fins a un 300%, provocant el desgast del cartílag del genoll  a mig termini i la consegüent artrosi precoç . És per això que, sempre que sigui possible, cal intentar conservar el menisc i suturar-lo . Actualment, pot realitzar-se la sutura de menisc mitjançant artroscòpia sense problemes, permetent conservar el ‘amortidor’ natural del genoll.

Lesión de menisco roto

CONSEQÜÈNCIES DE L’EXTRACCIÓ DE MENISC

Tot depèn de la quantitat i sobretot de la zona de menisc trencat i ressecat . A més menisc ressecat, més possibilitat de seqüeles a mig i llarg termini. Si, a el cap dels anys, hi ha dolor i limitacions a causa del desgast de l’cartílag , hi ha altres opcions de tractament: el substitut meniscal amb implants de col·lagen artificial o el trasplantament de menisc amb empelts de donant. També hi ha nous tractaments per a les lesions focals del cartílag , com utilitzar les cèl·lules mare del propi pacient  i el BST-Cargel® .

SEMPRE QUE ES PUGUI, CAL REPARAR EL MENISC

Sens dubte, sempre que es pugui, cal REPARAR EL MENISC  (Save the Meniscus! ). Com hem dit, les lesions a la perifèria del menisc tenen capacitat de cicatrització per l’aportació sanguínia que els arriba, així doncs, cal intentar cosir-lo SEMPRE. En canvi, les lesions que es produeixen en la part central de menisc, no tenen capacitat de cicatrització i cal acabar llevant-lo. Si podem conservar el menisc en la seva totalitat, evitarem les seqüeles a llarg termini a causa de la falta d'”amortiment” que produeix. Però, repeteixo, tot això depèn del tipus de lesió de menisc que s’hagi produït, no de la capacitat tècnica que tinguem per reparar-lo o no.
Actualment, amb la artroscòpia , podem realitzar tot tipus de reparacions sense cap complicació i amb tots els avantatges que suposa aquesta tècnica (menor dolor, recuperació més ràpida, menys cicatriu ….).

sastre-sergi

«Si podem conservar el 100% de menisc evitarem les seqüeles a llarg termini  a causa de la manca d’amortiment»

Dr. Sergi Sastre

Imagen: fcbarcelonanoticias.com


VOL CONTACTAR AMB EL DR. SERGI SASTRE?

DEMANAR CITA | SOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella