Blog de Traumatología Deportiva

Programar visita

Blog de Traumatología Deportiva

28 agost, 2020

La fractura d’húmer de Marc Márquez: Quin és el millor tractament i per què el seu no va funcionar en primera instància?

Fractura de húmero de Marc Márquez

Ja vam parlar fa un temps sobre la luxació d’espatlla soferta per Marc Márquez, ara, després d’un nou accident, ha patit una fractura d’húmer. La fractura d’húmer abasta un ampli ventall de lesions. Així doncs, en funció del mecanisme, poden produir-se: fractures transversals, obliqües, espiroideas, comminutes… I poden afectar la part mitjana de l’húmer (diafisàries) o els extrems (espatlla / colze).

Tractament de la fractura d’húmer

Existeixen diferents tipus de tractament per a la fractura d’húmer. D’una banda, es pot optar per una immobilització amb guix (conservadors) o bé, en funció del tipus de fractura i de les expectatives de recuperació del pacient, es pot realitzar un tractament quirúrgic.

Dr. Sergi Sastre “La fractura d’húmer es pot tractar amb una immobilització amb guix o mitjançant la cirurgia. L’elecció del tractament dependrà del tipus de fractura i les expectatives de recuperació”

Dr. Sergi Sastre

Avantatges i inconvenients de la cirurgia de la fractura d’húmer

Entre els avantatges de la cirurgia de la fractura d’húmer està que s’aconsegueix una recuperació més ràpida. Amb la cirurgia, es disminueix el període d’immobilització. No obstant això, cal tenir en compte les possibles complicacions d’una intervenció quirúrgica: infecció, sagnat, lesió nerviosa, pseudoartrosi, cicatrius… Amb tot això, podríem dir que hi ha un tipus de fractura d’húmer que és SEMPRE quirúrgica (les fractures inestables). D’altra banda, les fractures estables es poden tractar de manera conservadora. En qualsevol cas, s’haurà de prendre la decisió conjunta entre el metge i el pacient, tenint en compte diversos factors (temps de recuperació, tipus d’esport / treball, edat, expectatives ….).

Tipus de cirurgia de la fractura d’húmer

En el cas de la cirurgia de la fractura d’húmer, existeixen 2 grans grups de tractaments: les plaques amb cargols i els claus intramedul·lars. Cada un té els seus avantatges i inconvenients i estan més indicats per a cert tipus de fractures. El metge especialista escollirà un tipus de cirurgia o un altre en funció de la seva idoneïtat per a cada cas concret.

Quin va ser el tractament escollit per a la fractura d’húmer de Marc Márquez i per què “no va funcionar” en primera instància?

En el cas de Marc Márquez, es va optar per una cirurgia de la fractura d’húmer amb una placa i cargols. Es tractava d’una fractura obliqua amb un tercer fragment. A les fotografies que va penjar el mateix Marc, es va veure al postop immediat que existia altres fragments intermedis, el que provocaven encara més inestabilitat:

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de Marc Márquez (@marcmarquez93) el

Tots ens vam sorprendre al veure a Marc el dia previ a la carrera realitzant flexions i exercicis d’alta demanda física. Va acabar passant el que era previsible, el sistema no va aguantar les altes demandes i va acabar fracassant per estrès.

Dr. Sergi Sastre

“Davant la fractura d’húmer de Marc Márquez es va optar per un tractament quirúrgic amb placa i cargols, que va acabar fracassant per l’alta demanda física i d’estrès a què va ser sotmès sense donar temps a consolidar-se”

Dr. Sergi Sastre

Així doncs, va precisar una nova cirurgia, en la qual es va optar pel mateix sistema de fixació: placa i cargols. No obstant això, en aquest cas, s’ha preferit ser més conservador en el postoperatori. La intenció és assegurar una mínima consolidació de l’húmer abans de sotmetre tota la tensió a el material d’osteosíntesi. Per aquest motiu s’ha decidit que no reaparegui fins d’aquí a 2-3 mesos, quan el teixit ossi estigui ja més consolidat i no hagi de passar tota la tensió per la placa.

Quina és la millor solució per a aquest tipus de fractura d’húmer?

Davant d’una fractura d’húmer no hi ha una solució ideal per a tots els casos; cal analitzar cada cas i decidir en funció de diverses variables. Davant la lesió de Marc Márquez, potser hauria donat més estabilitat optar per un sistema de fixació intramedular (clau). Aquest tipus de tractament permet sotmetre a l’os a més tensió de manera immediata. Una cosa similar als casos de fractures de fèmur o tíbia, on se sol optar per aquest mètode de fixació de manera inicial.

Un altre tema a tenir en compte en la fractura de Marc Márquez era la possible lesió de nervi radial en el moment de l’accident. La sospita d’aquesta afectació obligava a haver de revisar el focus de fractura per descartar la lesió del mateix.

Per tot l’exposat, és recomanable que, com en el cas de Márquez, aquest tipus de fractures siguin manejades per cirurgians experts. La fractura d’húmer és una lesió complexa que requereix una personalització del cas; poder oferir la millor solució en funció de les expectatives de cada pacient.

Dr. Sergi Sastre

“La fractura d’húmer és una lesió complexa que requereix una personalització del cas; poder oferir la millor solució en funció de les expectatives de cada pacient”

Dr. Sergi Sastre

 


VOL CONTACTAR AMB EL DR. SERGI SASTRE?

DEMANAR CITA | SOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella