Blog de Traumatología Deportiva

Programar visita

Blog de Traumatología Deportiva

22 abril, 2020

Com ha afectat la COVID-19 a la Traumatologia i la Cirurgia Ortopèdica?

Traumatología y COVID-19

La recent epidèmia del Coronavirus a nivell mundial ha influït en totes les especialitats mèdiques. Evidentment, ha afectat de forma més profunda en aquelles relacionades amb la pròpia malaltia (pneumologia, infeccions, medicina interna …). No obstant això, també ha causat un gran impacte en la resta de forma directa o indirecta. En aquesta entrada repassarem els efectes de la COVID-19 a la Traumatologia i la Cirurgia Ortopèdica.

CORONAVIRUS I COVID-19, CONCEPTES BÀSICS

Si fem un breu repàs, la malaltia per coronavirus anomenada COVID-19 està causada pel virus SARS-CoV-2, altament contagiós. La transmissió humana és, principalment, per via respiratòria, tot i que està en investigació altres vies (digestiva, urològica …). El període d’incubació (per confirmar) és d’entre 2 i 14 dies i els principals símptomes de la COVID-19 són lleus (febre, tos seca, mal de cap, dolors musculars, símptomes abdominals, poques secrecions mucoses), encara que, en alguns casos, poden ser greus (pneumònia intersticial i / o distress respiratori greu).

ET POT INTERESSAR…

– Situació i consells davant la pandemia per COVID-19 – Informació actualitzada

QUINES MESURES HEM PRES A TRAUMATOLOGIA PER LA COVID-19?

Les mesures preses per la COVID-19 en els diferents Hospitals s’han d’adaptar a les necessitats i consideracions de cada centre. No és el mateix la sobrecàrrega assistencial que pot tenir un Hospital de tercer nivell en un “focus calent” de COVID-19 , que un Hospital comarcal situat en àrees amb poca afectació.

A traumatologia, la COVID-19 ha afectat a diferents nivells:

– Tancament de quiròfans i àrees de recuperació destinades a malalts crítics – El que ha portat a suspendre tota l’activitat quirúrgica programada, especialment la que requeria recuperació en àrees de crítics.

– Tancament de sales d’Hospitalització i dedicació de les UCI ‘s per tractar els malalts afectats per COVID-19 .

– Cancel·lació de les visites presencials de control en malalts de Traumatologia per evitar possibles contagis i mantenir confinament.

– Suspensió dels tractaments de fisioteràpia – La qual cosa a afectat a tots els pacients intervinguts quirúrgicament en el període pre-COVID-19 .

CONSEQÜÈNCIES MÈDIQUES DE LA COVID-19

 A nivell hospitalari, s’ha vist un augment significatiu de tromboembolismes, tant pulmonars com perifèrics. Encara està per determinar si es tracta per un efecte directe del virus o si es tracta d’un efecte indirecte de la inactivitat física i el confinament estricte.

 Un efecte “beneficiós” del confinament ha estat la dràstica reducció d’accidents de trànsit i accidents esportius que hem vist aquests dies a les urgències hospitalàries.

 En la nostra especialitat, hem hagut d’analitzar molt bé i intentar augmentar la proporció dels tractaments conservadors davant els quirúrgics , sempre preservant la seguretat del pacient i del professional sanitari.

sastre-sergi

“A Traumatologia, hem hagut d’augmentar la proporció de tractaments conservadors davant els quirúrgics”

Dr. Sergi Sastre

COM HA AFECTAT EL CORONAVIRUS A LES CIRURGIES TRAUMATOLÒGIQUES?

En el cas de les cirurgies traumatològiques, hem intentat realitzar-les, en la mesura del possible, de forma ràpida i resolutiva. Apurant molt bé les indicacions dels tractaments quirúrgics. Això ha comportat el canvi de molts protocols quirúrgics utilitzats fins ara, principalment limitats a si el pacient és COVID positiu o negatiu.

“L’epidèmia de COVID-19 ha provocat el canvi de molts protocols quirúrgics utilitzats fins ara”

Dr. Sergi Sastre

En el cas que un pacient sigui positiu per COVID-19 , hem d’extremar les mesures en el personal sanitari amb mesures de protecció. Aquestes mesures, com ha sortit en molts mitjans de comunicació, en alguns centres no han estat les adequades per la falta de subministraments. També implica el tancament posterior de la sala d’operacions i la realització de mesures de desinfecció. Tot això provoca una menor utilització dels quiròfans. Per aquest motiu, és de crucial importància poder disposar de tests de control per als pacients. Amb ells s’agilitarien els circuits de tractament en funció de si el pacient és positiu o negatiu per COVID-19 (també de cara a les mesures de protecció de el personal sanitari).

sastre-sergi“és de crucial importància poder disposar de tests de COVID-19 per als pacients, per agilitzar els circuits de tractament en funció de si el pacient és positiu o negatiu”

Dr. Sergi Sastre

EL TREBALL MULTIDISCIPLINARI, DE NOU, FONAMENTAL

Està sent també molt important consensuar les indicacions quirúrgiques de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica amb altres especialitats implicades. Sobretot amb els comitès d’ètica Hospitalaris, per poder establir quina és la millor opció terapèutica per a cada pacient. Està sent fonamental tenir en compte el risc d’infecció per COVID-19 per al professional sanitari. Sabent que la taxa d’infecció entre el personal sanitari és superior a la taxa de la població, tenir a gran part de el personal sanitari infectat suposaria una crisi encara més greu. Tant pel risc de la pròpia infecció, com perquè privaria d’atenció als pacients afectats per l’estat de pandèmia. això ens ha portat a dissenyar circuits específics adaptats a cada Hospital en particular.

“Està sent molt important la comunicació amb els comitès d’ètica Hospitalaris, per poder establir quina és la millor opció terapèutica per a cada pacient”

Dr. Sergi Sastre

NOUS MODELS DE COMUNICACIÓ PER MANTENIR EL CREIXEMENT CIENTÍFIC

A nivell de docència i investigació, s’han hagut de parar totes les reunions científiques, congressos, cursos … presencials. Ha quedat demostrat com les retallades en Sanitat i Investigació (també Educació, però no ho discutirem aquí) en èpoques anteriors han influït de manera molt negativa en la nostra societat. Amb disposar d’uns pocs recursos (no controlats) en uns mesos, no arreglarem el retallat prèviament durant anys. En aquest sentit, els professionals no ens hem frenat. Hem volgut mantenir, millorar i compartir el nostre coneixement amb altres companys. Així doncs, hem mantingut les sessions científiques que realitzàvem internament i, a través de webinars i altres mitjans, hem mantingut el contacte i el coneixement, base del creixement científic, pel bé dels pacients i el nostre propi .

sastre-sergi“Tot i les limitacions, els professionals sanitaris no ens hem frenat. Hem volgut mantenir, millorar i compartir el nostre coneixement amb altres companys”

Dr. Sergi Sastre


A tots i totes els meus companys, felicitats i gràcies!

Des d’aquest blog vull felicitar a tots i totes els meus companys que estan en 1r línia de tractament en aquesta lluita contra el COVID-19. Especialment, els meus col·legues de l’Hospital Clínic de Barcelona (i de la resta d’Hospitals), que estan sacrificant, en molts casos, la seva vida personal i familiar. Espero que tot aquest sacrifici quedi en el record de tots i totes per sempre, de cara a futures decisions que hauran de prendre.

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella