Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

Programar visita

Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

@barnaclinic
  1. 22 febrer, 2024

    Tractament del goll multinodular: Quan s’ha d’operar?

    Tratamiento del bocio multinodular ¿Cuándo hay que operar un bocio de tiroides?

    Fa uns dies vam explicar al blog què és, quins tipus existeixen i com diagnosticar un goll multinodular. En l’entrada d’avui ens centrem en el tractament d’aquesta patologia de la glàndula tiroide. L’únic tractament del goll multinodular definitiu és la resecció mitjançant cirurgia. No obstant això, convé preguntar-se. Quan s’ha d’operar un goll multinodular? La decisió de recomanar al pacient la cirurgia del goll multinodular es basa en una avaluació integral de cada cas individual. En aquesta entrada veurem alguns arguments recolzats per evidència científica que poden justificar la recomanació de la cirurgia…
    Llegir més…

  2. 27 novembre, 2023

    Per què TAMBÉ hem d’operar els nòduls de tiroide petits?

    Operar nódulos de tiroides pequeños

    La decisió d’operar els nòduls tiroidals petits és un tema debatut i d’actualitat als Fòrums i Congressos de les especialitats de Cirurgia Endocrina i d’ Endocrinologia. Sovint és difícil en alguns casos i depèn de diversos factors. Anem a veure per què cal operar els nòduls de tiroides petits i quan cal fer-ho.

    Deixem de banda els pacients que presenten un Boci multinodular. En aquests casos, la confluència de múltiples nòduls de tiroides ens pot fer dubtar.

    5 motius pels quals també cal operar els nòduls tiroidals petits

    A continuació, presentem cinc arguments recolzats per una sòlida evidència científica que podrien justificar operar els nòduls de tiroides petits:

    1. Risc de malignitat

      Tot i que la majoria dels nòduls tiroidals petits són benignes, alguns poden ser cancerosos. Estudis com el realitzat per la revista “JAMA Otolaryngology–Head&NeckSurgery” suggereixen que, al voltant del 15% dels nòduls petits de tiroides resulten ser malignes. L’extirpació quirúrgica podria ser recomanada per prevenir la progressió del càncer tiroideu, especialment en casos de nòduls sospitosos o amb característiques de risc.

    2. Símptomes i efectes

      Inclus si un nòdul de tiroïdal és benigne, pot causar símptomes incòmodes o problemes com dificultat per a engolir, dolor o sensació de pressió al coll. La cirurgia pot alleujar aquests símptomes i millorar la qualitat de vida del pacient, com ho recolza un estudi de la “Revista de l’Associació Mèdica Nord-americana“.

    3. Creixement del nòdul

      Encara que siguin petits inicialment, la majoria de nòduls tiroidals poden créixer amb el temps. La taxa de creixement pot variar, però la cirurgia pot ser recomanada si hi ha evidència d’un augment significatiu en la grandària del nòdul (5 mm / any), ja que això pot indicar un major risc de malignitat o de causar problemes addicionals.

    4. Avaluació de riscos a llarg termini

      Alguns nòduls tiroidals poden representar un risc futur per a la salut del pacient. Un estudi de la “Revista de la Societat Nord-americana de Cirurgia Clínica” suggereix que la mida petita d’un nòdul tiroideu no és determinant per si sola, però altres factors, com la composició del nòdul, antecedents familiars o característiques del pacient, poden influir en la recomanació de la cirurgia.

    5. Avenços en cirurgia tiroideu

      La cirurgia per a extirpar nòduls tiroidals ha avançat significativament, amb enfocaments menys invasius i taxes de complicacions més baixes. Aquests avenços, recolzats per investigacions publicades a la “Revista de Cirurgia Endocrina“, han millorat la seguretat i eficàcia de les operacions de nòduls tiroidals, la qual cosa pot justificar la intervenció quirúrgica fins i tot en nòduls petits, especialment si hi ha preocupació per possibles riscos a llarg termini.

    Oscar-Vidal

    “La decisió d’operar un nòdul tiroideu petit ha de basar-se en una avaluació exhaustiva de cada pacient de forma individual, considerant no només la grandària del nòdul, sinó també la seva composició, símptomes, antecedents i riscos associats a llarg termini”

    Dr. Òscar Vidal

    És important remarcar que la decisió d’operar un nòdul tiroideu petit ha de basar-se en una avaluació exhaustiva de cada pacient de forma individual, considerant no només la grandària del nòdul, sinó també la seva composició, símptomes, antecedents del pacient i riscos associats a llarg termini. És fonamental que un especialista en endocrinologia o cirurgia tiroideu avaluï el pacient i determini la millor aproximació per a la seva situació específica.


    VOLS CONTACTAR AMB EL DR. ÒSCAR VIDAL?

    DEMANAR CITA PRESENCIAL | SOL·LICITAR TELEVISITA

  3. 3 novembre, 2023

    Tractament d’hiperparatiroïdisme primari: 10 raons per triar un cirurgià expert per a l’operació

    Cirugía de tratamiento del hiperparatiroidismo primario

    Quan es tracta de la seva salut, especialment en casos de malalties com l’hiperparatiroïdisme primari, és essencial buscar el millor equip mèdic i el cirurgià més competent per garantir un tractament amb èxit. La cirurgia de paratiroide és un procediment complex que requereix habilitats especialitzades i coneixements profunds. En aquest article, explorarem deu raons convincents per les quals és crucial triar un cirurgià expert per realitzar la seva operació de tractament d’hiperparatiroïdisme primari.

    Llegir més…

  4. 21 juliol, 2023

    Factors de risc associats a l’aparició de Nòduls de Tiroide

    Factores de riesgo de nódulos de tiroides

    Com hem explicat àmpliament en una altra entrada, els nòduls de tiroide són creixements anormals a la glàndula tiroide que poden afectar moltes persones. Com a expert en cirurgia de tiroide, el Dr. Oscar Vidal es dedica a proporcionar informació científica comprensible per ajudar els pacients a comprendre millor aquesta condició i prendre decisions informades sobre la seva cura. En aquest article, explorarem els factors de risc associats amb els nòduls de tiroide, la qual cosa pot ajudar a identificar les persones que podrien estar en més risc de desenvolupar-los. Llegir més…

  5. 20 juliol, 2023

    Nòdul tiroïdal: Què és, què passa si en tinc un, com saber si és cancerós, quan s’ha d’operar…?

    Nódulos de tiroides: qué son, cuándo operar, malignos o benignos

    El nòdul tiroïdal és una lesió en forma de tumoració que apareix dins de la glàndula tiroide, creixements anormals a la glàndula tiroide, ubicada al coll. Es tracta d’una condició comuna que afecta moltes persones. A Espanya s’estima que més del 30% de la població del país tindrà nòduls tiroïdals, i d’aquests, entre un 5% i un 15% seran nòduls potencialment malignes. Així doncs, encara que la majoria dels nòduls són benignes, és fonamental avaluar-ne la naturalesa i les característiques per determinar l’enfocament de tractament més adequat.

    Llegir més…

  6. 2 juny, 2023

    La cirurgia com a solució per als problemes de la tiroide

    La tiroide és una glàndula amb una important funció al nostre organisme. En forma de papallona i situada a la base del coll, genera una hormona que actua regulant la quantitat d’energia que el cos necessita i que durant la gestació i els primers anys de vida també té un paper en el creixement i la maduració. Es podria considerar que la tiroide és una mena de director d’orquestra que ens permet anar més o menys ràpid en funció de les nostres necessitats.

    Llegir més…

  7. 25 maig, 2022

    Dia Mundial de la Tiroide – 25 de maig

    Día Mundial de la Tiroides

    Cada 25 de maig, des de 2008, es celebra el Dia Mundial de la Tiroide, per iniciativa de la Federació Internacional de Tiroide. La data va ser promoguda, entre altres coses, per a conscienciar sobre les malalties de la tiroide, a causa de la gran quantitat de persones que es veuen afectades per aquestes patologies sense saber-ho. Les malalties de la tiroide són altament prevalents en la societat moderna, si fa anys aquesta patologia s’associava a zones geogràfiques concretes i a franges d’edat avançada, avui dia sabem que s’assenten en qualsevol zona i a més afecten persones cada vegada més joves.

    Llegir més…

  8. 1 abril, 2021

    Com descobrir les metàstasis de càncer de tiroide amb la limfografia amb SPECT-CT preoperatòria

    Metástasis del cáncer de tiroides - Linfografía con SPECT-CT

    Les malalties de la tiroide en general i el càncer tiroïdal en particular, són patologies en augment. El seu diagnòstic i tractament requereix cada vegada de major precisió i efectivitat. Cada vegada és més important poder oferir als pacients posibilitats de curació, sobretot davant d’un càncer. En aquest sentit, sabent que la tiroïdectomia és el tractament d’elecció, és de vital importància poder eliminar el tumor i prevenir la possible aparició de metàstasis de càncer de tiroide. Gràcies a la limfografia amb SPECT-CT, podem identificar els ganglis limfàtics afectats i exportar-los amb precisió. Tot això en una sola intervenció, durant la mateixa cirurgia de tractament del càncer tiroïdal. A més, podem obtenir tota la informació necessària per planificar i personalitzar tractament i seguiment posteriors.

    Llegir més…

  9. 11 febrer, 2021

    Pros i contres dels tractaments ablatius no invasius per nòdul de tiroide i goll multinodular

    Pros y contras de los tratamientos ablativos no invasivos para nódulo de tiroides y bocio multinodular

    Quan parlem de tècniques ablatives no invasives per al tractament dels nòduls de tiroide i els golls multinodulars ens referim a la radiofreqüència, les microones o el ultrasò d’alta intensitat. Aquest tipus d’intervencions es basen en “cremar o vaporitzar” part del nòdul o de la tiroide aplicant l’energia a través de la pell. Com veurem a continuació, aquest tipus de tractaments no invasius de la tiroide ofereix alguns beneficis evidents, però tenen limitacions gens menyspreables i molt importants per a la salut futura del pacient.

    Llegir més…

  10. 21 gener, 2021

    La tiroide, les variacions de l’estat d’ànim i la pèrdua d’atenció

    La relació entre la tiroide i els trastorns de l’ànim i de l’atenció s’ha estudiat des de fa més de 60 anys. S’ha observat que les hormones produïdes per la tiroide potencien o inhibeixen els sistemes de neurotransmissió de serotonina i noradrenalina en el cervell humà, podent arribant a: afectar al comportament normal, condicionar l’estat d’ànim i produir alteracions de la memòria.

    Llegir més…