Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

Programar visita

Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

@barnaclinic

2 juny, 2023

La cirurgia com a solució per als problemes de la tiroide

La tiroide és una glàndula amb una important funció al nostre organisme. En forma de papallona i situada a la base del coll, genera una hormona que actua regulant la quantitat d’energia que el cos necessita i que durant la gestació i els primers anys de vida també té un paper en el creixement i la maduració. Es podria considerar que la tiroide és una mena de director d’orquestra que ens permet anar més o menys ràpid en funció de les nostres necessitats.

No obstant això, aquesta glàndula es pot veure afectada per una gran multitud de patologies. Però n’hi ha tres que són especialment rellevants:

Els factors genètics i l’envelliment són els dos principals factors que poden incrementar el risc de patir malalties de la tiroide, i també és molt important la dieta, amb unes dosis adequades de iode, la substància fonamental per a la creació de les hormones tiroïdals.

El problema de l’infradiagnòstic

Els experts estimen que una de cada deu persones té una malaltia de la tiroide. En el cas de les dones, aquesta proporció puja fins a una de cada vuit, encara que no se sap exactament el motiu d’això. “Hi ha estudis als Estats Units que han observat que més de la meitat de les dones de més de 50 anys tenen nòduls a la tiroide. Tot i això, la inespecificitat dels símptomes i que moltes vegades aquests se solapen amb els de la menopausa dificulta el diagnòstic”, explica el Dr. Òscar Vidal, cap de servei de Cirurgia General i Digestiva de l’hospital Clínic de Barcelona i professional de barnaclínic+.

Oscar-Vidal

“Hi ha estudis als Estats Units que han observat que més de la meitat de les dones de més de 50 anys tenen nòduls a la tiroide

Dr. Òscar Vidal, cap de servei de Cirurgia General i Digestiva de l’hospital Clínic de Barcelona i professional de barnaclínic+

Tot i l’alta prevalença de les patologies associades amb la tiroide, els experts adverteixen sobre l’alt infradiagnòstic que pateixen. “Es calcula que un 15% de la població té hipotiroïdisme, un 1% hipertiroïdisme i un 5% càncer. Tot i això, és molt possible que aquestes xifres estiguin molt infravalorades. Moltes alteracions de la tiroide no ens n’adonem fins que la glàndula deixa de funcionar del tot”, continua l’expert.

Oscar-Vidal

“Es calcula que un 15% de la població té hipotiroïdisme, un 1% hipertiroïdisme i un 5% càncer. Tot i això, és molt possible que aquestes xifres estiguin molt infravalorades. Moltes alteracions de la tiroide no ens n’adonem fins que la glàndula deixa de funcionar del tot”

Dr. Òscar Vidal

Encara que hi hagi aquest important infradiagnòstic, realment la detecció de les malalties de la tiroide no és complexa, i una simple analítica amb una prova d’imatge és suficient per diagnosticar-les. El que és complex és acabar d’adonar-se que aquesta pot ser la causa, ja que fins i tot els mateixos pacients moltes vegades s’acostumen al seu estat i no pensen que puguin tenir una afectació. “A Corea, on tenen una alta incidència de càncer de tiroide, es van plantejar un programa de cribratge en dones amb ecografies anuals, però al final van haver de desistir per l’enorme volum de nòduls que es detectaven, molts benignes, i que feien aquest programa de cribratge poc viable”, destaca el Dr. Vidal.

Escalada de tractaments i cirurgia

L’hipotiroïdisme és una de les patologies de la tiroide amb un tractament més senzill, consistent bàsicament en la suplementació a través de tiroxina, l’hormona que produeix la tiroide. És una mica més complex el de l’hipertiroïdisme, que necessita una escalada que busca precisament frenar la producció de l’hormona. Per això és possible recórrer a l’ús del iode, i en cas que això no funcioni, la darrera opció és la cirurgia.

“El cirurgià, però, hauria de formar part de l´equip multidisciplinari que tracta el pacient des del primer moment, per ajudar en l’avaluació de l’evolució i aportar informació valuosa per a la presa de decisions”, recalca el Dr. Òscar Vidal. I encara que en alguns casos és possible no haver d’arribar a la solució quirúrgica, que consisteix en l’extirpació de la tiroide, l’expert destaca que en alguns casos aquesta cirurgia és l’única opció.

“En els pacients amb càncer per descomptat, però també en aquells amb nòduls sospitosos. També en els casos d’hipertiroïdisme intractables o en dones amb desig gestacional. I en els grans golls, que són més dels que sembla, i que poden afectar el pacient desplaçant la tràquea”, apunta el cirurgià.

Conscienciant sobre la importància de la tiroide

Tot i la importància que té la tiroide a les nostres vides, continua sent força desconeguda i per això, des de l’any 2008 se celebra el Dia Mundial de la Tiroide, una data en què es busca conscienciar sobre tot allò relacionat amb ella. En el marc d’aquesta celebració, el Dr. Òscar Vidal va participar en un programa especial del “Fet a Mida” de la Xarxa, la xarxa de televisions locals de Catalunya, juntament amb dues expertes més per oferir informació relacionada amb la tiroide, les seves patologies i el tractament. A continuació, la xerrada sobre malalties de la Tiroide:


VOLS CONTACTAR AMB EL DR. OSCAR VIDAL?

DEMANAR CITA PRESENCIAL | SOL·LICITAR TELEVISITA

Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella