Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

Programar visita

Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

@barnaclinic

1 abril, 2021

Com descobrir les metàstasis de càncer de tiroide amb la limfografia amb SPECT-CT preoperatòria

Metástasis del cáncer de tiroides - Linfografía con SPECT-CT

Les malalties de la tiroide en general i el càncer tiroïdal en particular, són patologies en augment. El seu diagnòstic i tractament requereix cada vegada de major precisió i efectivitat. Cada vegada és més important poder oferir als pacients posibilitats de curació, sobretot davant d’un càncer. En aquest sentit, sabent que la tiroïdectomia és el tractament d’elecció, és de vital importància poder eliminar el tumor i prevenir la possible aparició de metàstasis de càncer de tiroide. Gràcies a la limfografia amb SPECT-CT, podem identificar els ganglis limfàtics afectats i exportar-los amb precisió. Tot això en una sola intervenció, durant la mateixa cirurgia de tractament del càncer tiroïdal. A més, podem obtenir tota la informació necessària per planificar i personalitzar tractament i seguiment posteriors.

Malalties tiroïdals i càncer de tiroide, patologies en augment

Les malalties de la tiroide són altament prevalents en la societat moderna. Si fa anys aquesta patologia s’associava a zones geogràfiques concretes i a franges d’edat avançada, avui dia sabem que s’assenten en qualsevol zona i a més afecten persones cada vegada més joves. S’estima que més de el 50% de la població està afectada per malalties de la tiroide. A més, tenim dades concretes i evidents que el càncer de tiroide és una malaltia maligna que està clarament en ascens. Entre un 4 i un 11% dels nòduls de tiroide podrien tenir càncer.

En què consisteix la medicina de precisió i per què és important?

Hem escrit en anteriors posts de quina manera podem diagnosticar i estratificar els nòduls de tiroides, atribuint-los un potencial risc de malignitat. Quan tenim una sospita de càncer de tiroide, hem de ser capaços d’oferir una planificació precisa de la cirurgia. Ha de ser individualitzada i inexcusablement precisa, el que anomenem “medicina de precisió“. Treballar d’aquesta manera ens permet, no només extirpar el càncer de tiroide, sinó obtenir tota la informació rellevant i necessària per a prosseguir amb la planificació de el tractament de cada pacient en concret.

Dr. Oscar Vidal - metástasis del cáncer de tiroides«Davant d’una sospita de càncer de tiroide hem de ser capaços d’oferir una planificació precisa de la cirurgia; individualitzada i inexcusablement precisa, el que anomenem “medicina de precisió”. Treballar d’aquesta manera ens permet extirpar el càncer de tiroide i obtenir tota la informació per seguir un tractament personalitzat»

Dr. Oscar Vidal

Què és la medicina de precisió i quin és el futur de l’oncologia?

Tota la informació que puguem obtenir sobre el tumor és important per al pronòstic de el càncer de tiroide. En aquest sentit, a barnaclínic+ hem desenvolupat l’aplicació de la tècnica de limfografia amb SPECT-CT preoperatòria. Aquest procediment ens permet conèixer amb exactitud les zones de drenatge limfàtic del càncer de tiroide i poder extirpar, si fos necessari, els ganglis limfàtics afectats durant la tiroïdectomia.On apareixen les metàstasis de càncer de tiroide i com drenen?

Està ben establert que la majoria de metàstasis de càncer de tiroide solen aparèixer en els ganglis limfàtics de coll. Aquests ganglis estan estan situats al voltant d’aquesta glàndula. Està demostrat que el drenatge limfàtic de la tiroide és helicoïdal. Això vol dir que, de vegades, un tumor dret pot drenar a la banda esquerra, o que un tumor del pol superior pot drenar a la zona inferior.

¿Cómo descubrir las metástasis del cáncer de tiroides?

Sabem que un dels pilars del tractament del càncer de tiroide és la tiroïdectomia total. No obstant això, en molts casos aquesta intervenció no és suficient. Per aquest motiu, l’associació d’una limfadenectomia selectiva i una tiroïdectomia pot ser fonamental i necessària per a la curació del pacient. Sobretot perquè no apareguin metàstasis de càncer de tiroide.

No obstant això, la limfadenectomia selectiva de la banda del tumor té una limitació que també és un problema. Amb aquesta prova, de vegades, els ganglis que s’extirpen no es corresponen a la zona de drenatge. Si és així, i en el cas que el pacient ja tingués metàstasis ganglionars, no les estaríem extirpant.

Afectació dels ganglis limfàtics en càncer de tiroide. Sempre cal extirpar-los?

Limfografia amb SPEC-CT preoperatòria, la solució per identificar els ganglis afectats

La limfografia amb SPEC-CT preoperatòria consisteix en la punció del tumor, per injectar-li un isòtop radioactiu rastrejable i la realització posterior d’un TAC i una Gammagrafia amb reconstrucció 3D. Aquesta prova permet identificar amb exactitud els ganglis limfàtics potencialment afectats. Gràcies a aquesta tecnologia, un cop extirpat el tiroide, en el mateix quiròfan i durant la intervenció, podem realitzar una revisió d’aquests ganglis i extreure’ls amb seguretat.

Un cop finalitzada la cirurgia de tiroides completa, podem assegurar que hem extirpat el tumor de la tiroide amb tots els ganglis afectats pel càncer. D’aquesta manera, podrem establir l’estadi complet de la malaltia.


VOLS CONTACTAR AMB EL DR. OSCAR VIDAL?

DEMANAR CITA PRESENCIAL | SOL·LICITAR TELEVISITA


IMAGE SOURCE: (2016). “Thyroid computed tomography imaging: pictorial review of variable pathologies”. Insights into Imaging 7 (4): 601–617. DOI:10.1007/s13244-016-0506-5ISSN 1869-4101. Creative Commons Attribution 4.0 International License. AUTHOR: Mnahi Bin Saeedan, Ibtisam Musallam Aljohani, Ayman Omar Khushaim, Salwa Qasim Bukhari, and Salahudin Tayeb Elnaas

Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella