16 setembre, 2020
Què em passarà si m’han de extirpar mitja tiroide?
Quan a un pacient se li diu que ha de passar per una intervenció quirúrgica, és normal que a aquest li sorgeixi un mar de dubtes i d’inseguretats. D’entrada, tot pacient ha de ser conscient que, sotmetre a una operació, no és una cosa intranscendent, però que tampoc és un acte incontrolat i improvisat. Quan es recomana extirpar mitja tiroide ( hemitiroidectomia), és perquè és estrictament necessari i no queda una altra opció. Com hem explicat anteriorment en el post “Quan s’ha d’operar un nòdul tiroïdal?“, els criteris que ens fan recomanar aquesta cirurgia de la tiroide estan ben estandarditzats.
QUAN S’HA DE EXTIRPAR MITJA TIROIDE?
La hemitiroidectomia o extirpació de la meitat de la tiroide se sol realitzar per una sospita de malaltia maligna o perquè hi ha un quist o nòdul tiroïdal que excedeix la mida de 3 cm. La condició necessària i imprescindible per a poder deixar in situ l’altra meitat de la tiroide és que estiguem segurs que fabricarà hormona en quantitat suficient perquè el pacient no hagi de medicar amb levotiroxina.
«La hemitiroidectomia o extirpació de la meitat de la tiroide se sol realitzar per una sospita de malaltia maligna o perquè hi ha un quist o nòdul tiroïdal que excedeix la mida de 3 cm»
EN QUÈ CONSISTEIX L’EXPLORACIÓ DE LA MEITAT DE LA TIROIDE «SANA»?
Per valorar el tiroide romanent, haurem de disposar d’una analítica sanguínia amb nivells d’hormona tiroïdal, anticossos antiroideos i una ecografia cervical. Aquest estudi ens permetrà confirmar o descartar si hem extirpar mitjà tiroide o extirpar el tiroide complet.
- L’avaluació començarà per un exhaustiu interrogatori clínic i exploració, per conèixer si el pacient té antecedents de malalties autoimmunitàries tiroïdals (tiroïditis de Hashimoto, Malaltia de Graves Basedow…), goll multinodular o hipotiroïdisme. En aquests casos, l’hemitiroidectomia estarà contraindicada, a favor d’una tiroidectomia total.
- Un cop constatat que no és portador d’una malaltia tiroïdal de base, es procedirà a la realització d’una analítica sanguínia per constatar que els nivells hormonals i anticossos antitiroïdals estan dins dels rangs de la normalitat.
- El següent pas consistirà en la realització d’una ecografia cervical i tiroïdal (si no disposa d’ella). Amb aquestes proves podrem avaluar el lòbul contralateral i la lesió-nòdul que hem extirpar. Es valoraran possibles nòduls de tiroides de> 1 cm, heterogenicitat el teixit i / o zones cicatricials.
- Si aquest lòbul és de característiques ecogràfiques normals i l’analítica sanguínia està dins de la normalitat, podrem suposar que, en extirpar mitjà tiroide malalt, el lòbul que deixem proporcionarà hormona tiroïdal suficient.
LA IMPORTÀNCIA D’UN ESTUDI PREOPERATORI I UN EQUIP EXPERT
Així doncs, davant la possible necessitat d’extirpar mig tiroide, és fonamental la realització d’un estudi preoperatori adequat. A més, és de capital importància que el cas sigui valorat per un equip de metges experts en malalties de la tiroide. Totes dues coses han de garantir la major conservació i el millor resultat per al pacient. Per tant, a la pregunta que ens fem «Què em passarà si m’han de extirpar mitjà tiroide?», la resposta és clara i meridiana: no hauria de passar-li res.
«Per la qual cosa, a la pregunta que ens fem «Què em passarà si m’han de extirpar mitjà tiroide?» , la resposta és clara i meridiana: no hauria de passar-li res»