Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

Programar visita

Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

@barnaclinic

20 juliol, 2023

Nòdul tiroïdal: Què és, què passa si en tinc un, com saber si és cancerós, quan s’ha d’operar…?

Nódulos de tiroides: qué son, cuándo operar, malignos o benignos

El nòdul tiroïdal és una lesió en forma de tumoració que apareix dins de la glàndula tiroide, creixements anormals a la glàndula tiroide, ubicada al coll. Es tracta d’una condició comuna que afecta moltes persones. A Espanya s’estima que més del 30% de la població del país tindrà nòduls tiroïdals, i d’aquests, entre un 5% i un 15% seran nòduls potencialment malignes. Així doncs, encara que la majoria dels nòduls són benignes, és fonamental avaluar-ne la naturalesa i les característiques per determinar l’enfocament de tractament més adequat.

Per què es formen nòduls a la tiroide?

El factor més important del creixement del tiroide i, per tant, la principal causa de l’aparició de nòduls al tiroide, són les alteracions hormonals. Així doncs, si t’estàs preguntant “per què tinc nòduls a la tiroide?”, pots estar tranquil/a, el més probable és que sigui aquest el motiu.

D’una banda, hi ha l’increment de TSH (hormona estimulant del tiroide), que causa un creixement excessiu de teixit tiroïdal normal (adenoma); i de l’altra, la deficiència de Iode en la dieta, que sol produir un creixement de la glàndula, desenvolupant diversos nòduls o constituint un goll multinodular.

Dr. Oscar Vidal

«La principal causa de l’aparició de nòduls al tiroide són les alteracions hormonals: l’increment de TSH i la deficiència de Iode a la dieta»

Dr. Oscar Vidal

Altres causes de nòduls tiroïdals

Altres causes menys freqüents de l’aparició de nòduls en el tiroide serien: la formació d’un quist (cavitat plena de líquid) produït per la degeneració d’un adenoma, i les inflamacions cròniques del tiroide (tiroïditis), que produeixen nòduls de procés de procés. L’exemple més clar seria la Tiroiditis de Hashimoto.

Quan sospitar que un nòdul al tiroide pot ser maligne?

La causa més infreqüent de l’aparició de nòduls al tiroide, és també la més desagradable i perillosa, el nòdul cancerigen. S’ha de sospitar de la presència d’un nòdul tiroïdal maligne en aquelles glàndules prèviament sanes en què apareix un nòdul en edats menors de 20 anys o més grans de 60; en homes, en golls multinodulars de llarga evolució en què apareix un nòdul dominant de més de 4 cm; o en pacients que han rebut irradiació cervical prèvia.


Quins són els factors de risc associats amb els nòduls tiroïdals?

És important comprendre els factors de risc que poden augmentar la probabilitat de desenvolupar nòduls tiroïdals. Aquests factors poden incloure antecedents familiars de malalties tiroïdals, exposició a radiació al cap o al coll, deficiència de iode, entre d’altres. Discutir aquests factors amb un especialista pot ajudar a avaluar el risc individual i prendre mesures preventives.


Quins símptomes produeixen els nòduls a la tiroide?

L’aparició d’un embalum al coll o la palpació de ganglis a la regió lateral del coll, són les formes més corrents de descobriment d’aquesta patologia. De vegades el creixement és invisible perquè es produeix cap a l’interior del tòrax, i en aquest cas tampoc no es palparia res.

La desviació de la tràquea pot provocar una dificultat respiratòria. El creixement asimètric de la glàndula tiroide pot comprimir les estructures cervicals. Sobretot, en estirar-se al llit, o en el cas que el pacient estigui fent algun esforç poc habitual.

L’aparició de canvis a la veu o d’afonia que no està relacionada amb un refredat. Es tractaria d’una alteració provocada per l’atrapament o la infiltració del nervi laringi recurrent. Aquest nervi és el que proporcional la mobilitat a les cordes vocals i per tant ens permet parlar amb normalitat.

La presència de tos irritativa i persistent, l’origen de la qual es troba a les vies altes i que és refractària als tractaments tòpics habituals.

La compressió de l’esòfag per part del creixement de la glàndula tiroide pot provocar molèsties i dificultat en empassar o ennuegament. L’aparició d’aquests símptomes pot evidenciar una malaltia avançada.


Diagnòstic: Com saber si un nòdul tiroïdal és cancerós?

La importància d’estudiar un nòdul tiroïdal resideix a poder esbrinar-ne la naturalesa, és a dir, ens preocupa saber si és benigne o no. Un cop obtinguda aquesta informació, podrem planificar lactuació a seguir. Avui dia, disposem de proves de diagnòstic del nòdul tiroïdal molt fiables i específiques.

  1. Ecografia tiroïdal

    La principal prova de diagnòstic dels nòduls de tiroide és l’ecografia tiroïdal d’alta definició. És la primera exploració complementària que cal fer (després de l’exploració física del pacient i de l’analítica sanguínia). Aquesta ecografia aporta informació molt valuosa, que determinarà el següent esglaó diagnòstic. Si la lesió es presenta com a inespecífica o benigna, podrem estar tranquils i recomanar seguiment en uns mesos o alta del procés. Si la lesió té aspecte clarament maligne, haurem de prosseguir amb el seu estudi i recomanar cirurgia.

  2. TI-RADS, màxima objectivitat i certesa en el diagnòstic del nòdul tiroïdal

    De vegades, el diagnòstic és simple i clar, però, en la majoria dels casos, establir aquest diagnòstic no és senzill. En el diagnòstic del nòdul tiroïdal ens mourem en una àmplia gamma de grisos que pot fer que la presa de decisions sigui excessivament subjectiva i de vegades errònia. Per tal d’unificar criteris i aconseguir la màxima objectivitat i certesa diagnòstica, la Societat Espanyola de Cirurgians (AEC), la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN), i l’Associació Americana del Tiroide (ATA) estan promovent que els seus metges adoptin una classificació de caracterització que s’identifica amb l’acrònim TI-RADS. Aquesta classificació ens permet estratificar el risc de malignitat dels nòduls en funció de les característiques ecogràfiques que tenen. D’aquesta manera, es limita la subjectivitat i els errors i se n’obté un diagnòstic més precís i, per tant, millors resultats per als pacients.

  3. Sistema Bethesda

    Com hem explicat anteriorment, l’ecografia cervical té un paper crucial en l’estratificació del risc de malignitat del nòdul de tiroide, basant-se en les característiques ecogràfiques. Tanmateix, només l’ecografia no és suficient per prendre decisions sobre una possible intervenció quirúrgica. Quan se sospita una alta probabilitat de malignitat, el següent pas en el procés terapèutic és realitzar una biòpsia de teixit per a la seva anàlisi i classificació mitjançant el Sistema Bethesda.

El Sistema Bethesda és una classificació patològica que, aplicada adequadament, proporciona un rang de probabilitats de malignitat per a les mostres obtingudes. Aquesta escala es basa en la interpretació de les característiques cel·lulars i del teixit recol·lectat durant la biòpsia, i resulta fonamental per confirmar o descartar la malignitat del nòdul de tiroide.


Quina és la mida normal d’un nòdul tiroïdal?

En la gran majoria dels casos, els nòduls tiroïdals són petits i mesuren menys d’1 centímetre de diàmetre. Aquests nòduls petits, també coneguts com a nòduls tiroïdals “incidencals” o “no palpables”, sovint es descobreixen accidentalment durant exàmens mèdics rutinaris o estudis d’imatge, i solen ser benignes, sense causar problemes de salut significatius.

No obstant això, hi ha ocasions en què es poden presentar nòduls tiroïdals més grans. La mida d’un nòdul de tiroide pot variar considerablement, arribant a mesurar diversos centímetres o més. Quan els nòduls arriben a una mida considerable, poden arribar a ser palpables i causar símptomes com a dificultat per empassar, sensació d’opressió al coll o canvis a la veu.

Quan és preocupant un nòdul?

Per determinar si un nòdul tiroïdal requereix tractament addicional, és essencial una avaluació completa per part d’un especialista en tiroide. L’avaluació pot incloure anàlisis de sang per mesurar els nivells d’hormones tiroïdals, una ecografia per avaluar les característiques del nòdul i, en alguns casos, una biòpsia per determinar si el nòdul és benigne o potencialment maligne.

En resum, encara que la majoria dels nòduls tiroïdals són petits i benignes, és important estar atent a qualsevol canvi a la glàndula tiroide i buscar una avaluació mèdica adequada si se sospita la presència d’un nòdul de tiroide més gran. La detecció primerenca i latenció mèdica adequada són fonamentals per garantir una gestió efectiva i la tranquil·litat del pacient.


Quan cal operar un nòdul de tiroide?

La cirurgia d’un nòdul tiroide es basa en diversos factors, com ara la mida i les característiques del nòdul, els símptomes del pacient i els resultats de les proves diagnòstiques. En general, es recomana considerar-ho si hi ha un creixement ràpid, calcificacions, canvis en les imatges o símptomes greus com dificultat per empassar o respirar.

La cirurgia aborda malignitat o alleuja símptomes per millorar qualitat de vida. La decisió s’ha de prendre amb una avaluació exhaustiva de l’especialista en tiroide. No tots els nòduls tiroïdals requereixen cirurgia; alguns es manegen amb seguiment mèdic i tractaments alternatius segons la seva benignitat i símptomes. Detecció primerenca i monitorització són clau per a un enfocament òptim.

Quan es detecta un nòdul tiroïdal, es considera la necessitat d’operar un nòdul de tiroide en els casos següents:

  1. Presència de símptomes

    Si el nòdul tiroïdal produeix simptomatologia, és a dir: causa dificultat per empassar, canvis en la veu, problemes respiratoris o altres símptomes molestos,… En aquests casos la cirurgia pot ser recomanada per alleujar els símptomes i millorar la qualitat de vida del pacient.

  2.  Mida i característiques del nòdul

    Davant d’un nòdul de 2 cm a la tiroide o més, que mostra un creixement ràpid o presenta característiques sospitoses a les proves de diagnòstic, com l’ecografia o la biòpsia, es pot recomanar la cirurgia per avaluar la possibilitat de càncer tiroïdal.

  3. Resultats indeterminats a la biòpsia

    Si els resultats d’una biòpsia de tiroide són indeterminats o no concloents, la cirurgia pot ser necessària per obtenir una avaluació més precisa i determinar si és un nòdul benigne o maligne.

És important destacar que cada cas és únic i requereix una avaluació individualitzada. El Dr. Oscar Vidal està capacitat per avaluar acuradament cada situació i brindar les recomanacions adequades.

Dr. Oscar Vidal

«S’ha d’operar un nòdul tiroïdal quan, després del seu diagnòstic, es determina que és maligne, gran, funcionant, simptomàtic, o si hi ha dubtes sobre la seva benignitat.»

Dr. Oscar Vidal


Avantatges d’operar-se amb un cirurgià expert en tiroide

Quan es considera la cirurgia per tractar un nòdul tiroïdal, és essencial buscar un cirurgià expert en el camp de la cirurgia de tiroide. Aquí enumerem cinc avantatges d’operar-se amb un cirurgià expert:

  1. Experiència i coneixement especialitzat

    Un cirurgià expert en tiroide, com el Dr. Oscar Vidal, compta amb àmplia experiència i coneixement en el tractament quirúrgic dels nòduls tiroïdals. La seva experiència es tradueix en una major precisió, seguretat i resultats amb èxit per als pacients.

  2. Enfocament individualitzat

    Un cirurgià expert avaluarà amb cura cada cas i recomanarà l’enfocament de tractament més adequat per a cada pacient. Això pot incloure opcions de cirurgia mínimament invasiva, com ara la cirurgia endoscòpica o la cirurgia robòtica, per minimitzar les molèsties i accelerar la recuperació.

  3. Maneig de complicacions

    En casos rars en què sorgeixin complicacions durant o després de la cirurgia, un cirurgià expert en tiroide està preparat per manejar-les de manera efectiva. La seva experiència en el maneig de complicacions brinda tranquil·litat tant al pacient com als seus éssers estimats.

  4. Col·laboració multidisciplinària

    Un cirurgià expert en tiroide treballa en estreta col·laboració amb un equip multidisciplinari, incloent-hi endocrinòlegs, radiòlegs i patòlegs, per garantir un enfocament integral en el diagnòstic i tractament dels nòduls tiroïdals. Aquesta col·laboració millora la precisió del diagnòstic i el pla de tractament.

  5. Seguiment a llarg termini

    Després de la cirurgia, un cirurgià expert proporcionarà un seguiment a llarg termini per assegurar-se que el pacient es recuperi adequadament i avaluar la necessitat de teràpies addicionals, com ara la teràpia hormonal, si és necessari.


VOLS CONTACTAR AMB EL DR. OSCAR VIDAL?

DEMANAR CITA PRESENCIAL | SOL·LICITAR TELEVISITA

Bibliografia

1- Gharib H. et al. American Association of Clinical Endocrinologists, American College of Endocrinology, and Associazione Medici Endocrinologi Medical Guidelines for Clinical Practice for the Diagnosis and Management of Thyroid Nodules—2016 Update. Endocrine Practice. 2016;22(Suppl 1):1-60.

2- Haugen B.R. et al. 2015 American Thyroid Association Management Guidelines for Adult Patients with Thyroid Nodules and Differentiated Thyroid Cancer: The American Thyroid Association Guidelines Task Force on Thyroid Nodules and Differentiated Thyroid Cancer. Thyroid. 2016;26(1):1-133.

3- Oertel Y.C. et al. Robotic thyroidectomy: current perspectives. Robot Surg. 2020;7:1-9.

4- Sharma S. et al. Complications of thyroid surgery and how to avoid them. Oral Oncol. 2019;99:104441

Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella