Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

Programar visita

Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

@barnaclinic

13 maig, 2020

Hiperparatiroïdisme primari: Què és, símptomes, diagnòstic i tractament

Hiperparatiroidismo primario

L’Hiperparatiroïdisme primari (HPTP) és una malaltia endocrinològica produïda per un augment de la producció de paratirina (PTH o parathormona), una hormona segregada per les glàndules paratiroides. L’Hiperparatiroïdisme primari es pot curar amb una intervenció quirúrgica, la paratiroidectomiaCom han demostrat diversos estudis, en mans d’un cirurgià expert, es poden curar fins al 98% dels malalts.



QUÈ ÉS L’HIPERPARATIROÏDISME PRIMARI?

Com hem dit, l’Hiperparatiroïdisme primari (HPTP) es defineix com una alteració en una o diverses glàndules paratiroides. Quan una o més d’aquestes glàndules pateix un creixement descontrolat comença a produir hormona paratiroïdal o Paratirina de forma excessiva. La presència de més Paratirina de la necessària es tradueix en un increment anormal el calci en sang, una filtració exagerada de calci a través del ronyó i una ràpida descalcificació òssia i, amb això, la simptomatologia desagradable de la malaltia.

CAUSES D’HIPERPARATIROÏDISME PRIMARI

Una de les principals causes d’Hiperparatiroïdisme primari és l’aparició d’un adenoma de paratiroides (tumor benigne) en edats mitjanes de la vida, en gairebé el 90% dels casos. No obstant això, en un menor percentatge de casos, pot originar-se a partir d’altres alteracions de les glàndules paratiroides, com la hiperplàsia (creixement global de totes les paratiroides), o a partir d’un dèficit de Vitamina D.

Oscar-Vidal

«Una de les principals causes d’Hiperparatiroïdisme primari és l’aparició d’un adenoma de paratiroides, en gairebé el 90% dels casos»

Dr. Oscar Vidal

HIPERPARATIROÏDISME PRIMARI I HIPERCALCÈMIA

Segons estudis contrastats, l’Hiperparatiroïdisme primari representa la primera causa d’hipercalcèmia (excés de calci en sang) en individus no ingressats i és la segona en pacients hospitalitzats. Aquest excés de Calci sanguini sol provenir de la dieta, d’una mala filtració renal i / o de la descalcificació òssia intensa que provoca aquesta malaltia.

Oscar-Vidal

“Segons estudis contrastats , l’Hiperparatiroïdisme primari representa la primera causa d’hipercalcèmia en individus no ingressats i és la segona en pacients hospitalitzats”

Dr. Oscar Vidal

SÍMPTOMES D’HIPERPARATIROÏDISME PRIMARI

La majoria de les persones que pateixen aquesta malaltia no presenten símptomes d’hiperparatiroïdisme primari. En el cas de tenir-los, és difícil atribuir exclusivament a aquesta patologia per que no són molt cridaners.

La forma de manifestar-se del HPTP de vegades és diferent en homes o dones. Vegem com és en cada cas:

Símptomes de l’hiperparatiroïdisme primari en dones

La pacient dona amb hiperparatiroïdisme primari que solem trobar-nos té entre 60 i 70 anys. Diu trobar-se bé però ens explica que, des de fa un temps, nota debilitat muscular i dolors articulars, sobretot als genolls i les mans. El dolor ho atribueix a l’excés de pes que arrossega ja que ara té menys activitat física que abans… A més, nota certa irritabilitat i tendència a la depressió, que justifica per estar passant un mal moment perquè els seus fills ja no viuen a casa, el seu marit s’ha jubilat…

També té mal de cap a la tarda, amb una mica d’inestabilitat. Sigui el dolor que la inestabilitat els justifica perquè té hipertensió arterial i principi de diabetis. Potser presenta restrenyiment osteoporosi però, com està amb la menopausa, “el saber” li diu que va a notar canvis en el seu cos i que pot ser normal que en determinats moments no es trobi bé de el tot.

Símptomes de l’hiperparatiroïdisme primari en homes

En el cas dels homes, el pacient tipus tindria entre 50 i 60 anys. Refereix trobar-se bé i, per regla general, és prim i actiu. En aquest cas, no ens explica que tingui dolors articulars ni irritabilitat. L’element que sol ser clau en aquest cas és que pot presentar antecedents de simptomatològica urinària, sobretot litiasi renal (pedres al ronyó o sorra) o pielonefritis (infeccions al ronyó). En alguns casos extrems, acudeix a la nostra consulta amb problemes de ronyó de molts anys d’evolució i relativa gravetat. No obstant això, com que això no li ha impedit desenvolupar la seva activitat professional o personal habitual, no li ha prestat massa atenció.

Oscar-Vidal

«Entre els símptomes de Hiperparatiroïdisme es troben: cefalea, cansament, irritabilitatdolors articulars ,  hipertensió arterial,  osteoporosi , còlic nefrític…»

Dr. Oscar Vidal

DIAGNÒSTIC D’HIPERPARATIROÏDISME PRIMARI

Fins a finals dels anys 90, el diagnòstic de l’hiperparatiroïdisme es realitzava arran del quadre clàssic de còlics nefrítics de repetició o, fins i tot, dolors i deformitats articulars cròniques. A dia d’avui, la majoria dels casos que es diagnostiquen són mal anomenats “asimptomàtics”. Ja que, si bé el pacient presenta símptomes d’hiperparatiroïdisme , aquests no són específics, exclusius ni definitoris d’aquesta malaltia.

El diagnòstic de l’hiperparatiroïdisme primari és relativament senzill, barat i ràpid. Normalment n’hi ha prou amb la realització d’una analítica sanguínia que mostri els següents paràmetres: Calci i PTH. Afegint una determinació urinària de l’excreció de calci en 24 hores. Quan l’analítica està alterada, estem en disposició de confirmar el diagnòstic de la malaltia.

Una segona línia de diagnòstic de l’hiperparatiroïdisme seria la realització d’una Densitometria Òssia (DMO) per esbrinar el grau de descalcificació de l’esquelet. Amb els paràmetres analítics i la DMO podem concretar si el pacient té criteris d’operació (segons la guia de la Associació Espanyola de Cirurgians).

Oscar-Vidal

«El diagnòstic de l’hiperparatiroïdisme primari és relativament senzill, barat i ràpid. Normalment n’hi ha prou amb la realització d’una analítica sanguínia que mostri els nivells de calci i PTH»

Dr. Oscar Vidal

Localitzar la glàndula paratiroide afectada

Com hem dit, la principal causa d’Hiperparatiroïdisme primari  és l’existència d’un adenoma (tumoració benigna) en una de les quatre glàndules paratiroides que habitualment tenim els humans. Cal remarcar que han estat descrites entre una i onze, però >95% de nosaltres tenim quatre.

Com l’adenoma sol ser un tumor extirpable, si el pacient té criteris d’indicació d’intervenció quirúrgica, ens cal saber quina és la glàndula paratiroide afectada.

Proves diagnòstiques de l’hiperparatiroïdisme primari

Hi ha sòlides evidències científiques que avalen que les proves diagnòstiques que hem d’oferir als pacients són (en aquest ordre):

L’ecografia cervical serveix per caracteritzar la tiroide i les glàndules paratiroides. És de vital importància conèixer si hi ha malaltia tiroïdal multinodular que pogués alterar la sensibilitat d’altres proves i interferir en la interpretació d’aquestes.

La Gammagrafia-SPECT-CT es realitza amb la injecció d’un isòtop i la captació d’imatges seriades de la incorporació de la mateixa a les glàndules paratiroides. Quan la imatge gammagràfica es fusiona amb la imatge obtinguda pel TAC (SPECT-CT), obtindrem una informació topogràfica de qualitat que ens permetrà identificar la paratiroide malalta.

La PET-Colina és la prova de diagnòstic de l’hiperparatiroïdisme més sensible i específica. Amb ella obtenim una representació de l’activitat de la paratiroides malalta, fusionada amb una imatge de TAC d’alta resolució. Segons estudis recents, s’estima que el seu valor predictiu positiu estaria en el 98% (encertaria a 98/100 paratiroide malaltes).

La importància del PET-Colina és que només les glàndules paratiroides absorbeixen la fluoro-colina, els nòduls tiroïdals no. Per aquest motiu, el seu rendiment és molt superior a el de la SPECT-CT .

L’inconvenient és que és una prova cara i només està disponible en alguns hospitals. A barnaclínic+ disposem d’ella i la podem oferir als nostres pacients dins el catàleg de proves de diagnòstic de l’hiperparatiroïdisme primari.

Un cop localitzada la paratiroide malalta, una gran proporció de pacients es podran curar. Per a això, haurem de extirpar el adenoma paratiroidal que produeix el hiperparatiroïdisme primari. Per aquest motiu, haurem de ser capaços d’identificar aquells pacients que puguin beneficiar-se d’una intervenció quirúrgica curativa. Però d’això en parlarem en el següent post…


VOLS CONTACTAR AMB EL DR. OSCAR VIDAL?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella