Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

Programar visita

Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

@barnaclinic

27 novembre, 2023

Per què TAMBÉ hem d’operar els nòduls de tiroide petits?

Operar nódulos de tiroides pequeños

La decisió d’operar els nòduls tiroidals petits és un tema debatut i d’actualitat als Fòrums i Congressos de les especialitats de Cirurgia Endocrina i d’ Endocrinologia. Sovint és difícil en alguns casos i depèn de diversos factors. Anem a veure per què cal operar els nòduls de tiroides petits i quan cal fer-ho.

Deixem de banda els pacients que presenten un Boci multinodular. En aquests casos, la confluència de múltiples nòduls de tiroides ens pot fer dubtar.

5 motius pels quals també cal operar els nòduls tiroidals petits

A continuació, presentem cinc arguments recolzats per una sòlida evidència científica que podrien justificar operar els nòduls de tiroides petits:

  1. Risc de malignitat

    Tot i que la majoria dels nòduls tiroidals petits són benignes, alguns poden ser cancerosos. Estudis com el realitzat per la revista “JAMA Otolaryngology–Head&NeckSurgery” suggereixen que, al voltant del 15% dels nòduls petits de tiroides resulten ser malignes. L’extirpació quirúrgica podria ser recomanada per prevenir la progressió del càncer tiroideu, especialment en casos de nòduls sospitosos o amb característiques de risc.

  2. Símptomes i efectes

    Inclus si un nòdul de tiroïdal és benigne, pot causar símptomes incòmodes o problemes com dificultat per a engolir, dolor o sensació de pressió al coll. La cirurgia pot alleujar aquests símptomes i millorar la qualitat de vida del pacient, com ho recolza un estudi de la “Revista de l’Associació Mèdica Nord-americana“.

  3. Creixement del nòdul

    Encara que siguin petits inicialment, la majoria de nòduls tiroidals poden créixer amb el temps. La taxa de creixement pot variar, però la cirurgia pot ser recomanada si hi ha evidència d’un augment significatiu en la grandària del nòdul (5 mm / any), ja que això pot indicar un major risc de malignitat o de causar problemes addicionals.

  4. Avaluació de riscos a llarg termini

    Alguns nòduls tiroidals poden representar un risc futur per a la salut del pacient. Un estudi de la “Revista de la Societat Nord-americana de Cirurgia Clínica” suggereix que la mida petita d’un nòdul tiroideu no és determinant per si sola, però altres factors, com la composició del nòdul, antecedents familiars o característiques del pacient, poden influir en la recomanació de la cirurgia.

  5. Avenços en cirurgia tiroideu

    La cirurgia per a extirpar nòduls tiroidals ha avançat significativament, amb enfocaments menys invasius i taxes de complicacions més baixes. Aquests avenços, recolzats per investigacions publicades a la “Revista de Cirurgia Endocrina“, han millorat la seguretat i eficàcia de les operacions de nòduls tiroidals, la qual cosa pot justificar la intervenció quirúrgica fins i tot en nòduls petits, especialment si hi ha preocupació per possibles riscos a llarg termini.

Oscar-Vidal

“La decisió d’operar un nòdul tiroideu petit ha de basar-se en una avaluació exhaustiva de cada pacient de forma individual, considerant no només la grandària del nòdul, sinó també la seva composició, símptomes, antecedents i riscos associats a llarg termini”

Dr. Òscar Vidal

És important remarcar que la decisió d’operar un nòdul tiroideu petit ha de basar-se en una avaluació exhaustiva de cada pacient de forma individual, considerant no només la grandària del nòdul, sinó també la seva composició, símptomes, antecedents del pacient i riscos associats a llarg termini. És fonamental que un especialista en endocrinologia o cirurgia tiroideu avaluï el pacient i determini la millor aproximació per a la seva situació específica.


VOLS CONTACTAR AMB EL DR. ÒSCAR VIDAL?

DEMANAR CITA PRESENCIAL | SOL·LICITAR TELEVISITA

Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella