-
13 març, 2024
La paràlisi facial es cura, gairebé sempre
La paràlisi facial és una malaltia que produeix dèficits funcionals com la incapacitat per tancar l’ull i aixecar la cella del costat afectat, menjar, parlar, somriure, respirar adequadament pel nas, etc. Malgrat que es pot fer vida relativament normal amb paràlisi facial, la persona afectada experimentarà sensació de debilitat muscular en la meitat de la cara afectada i és possible que s’associï dolor darrere de l’oïda, alteració de la sensibilitat a la punta de la llengua i gust metàl·lic. Com veurem en aquesta entrada, en general, la paràlisi facial es cura, però de forma gradual i seguint unes fases…
Ja hem explicat les causes de la paràlisi facial anteriorment. No obstant això, com a recordatori, la paràlisi facial es produeix perquè ha patit una lesió al nervi facial, que és l’encarregat d’enviar la senyal elèctrica a tota la musculatura de la cara i part de la sensibilitat de la llengua. Llegir més…
-
5 desembre, 2022
Neurinoma de l’acústic: causes, símptomes, tractament i complicacions
El neurinoma de l’acústic o també anomenat schwannoma vestibular és un tumor benigne produït pel creixement descontrolat de les cèl·lules que revesteixen al nervi vestibular (Cels. de Schwann). Sol tenir un creixement lent però de vegades a causa de la seva mida i la compressió d’estructures veïnes pot crear problemes vitals. Per aquest motiu, caldrà un tractament que comporti, en alguns casos, la seva resecció quirúrgica. Ja sigui aquesta cirurgia per extirpar-lo, com altres tractaments del schwannoma vestibular, poden produir complicacions que requereixin un tractament rehabilitador.
-
14 abril, 2022
Limfedema: què és, causes, tractament i com prevenir-ho
El limfedema és un acúmul de líquid limfàtic crònic. Es tracta d’una patologia que, encara que millora amb el tractament, mai no desapareix del tot. Aquest tractament del limfedema s’ha de fer en un servei de Rehabilitació que disposi d’una unitat especialitzada.
-
26 gener, 2022
El paper de la rehabilitació en pacients amb càncer de cap i coll
Els carcinomes de cap i coll constitueixen un grup heterogeni de neoplàsies localitzades a les vies aereodigestives superiors, i representen el 5% dels càncers diagnosticats a l’edat adulta. A causa de la detecció precoç i de l’evolució dels tractaments oncològics, actualment hi ha un nombre més gran de supervivents de càncer de cap i coll. El càncer de cap i coll engloba totes aquelles neoplàsies l’origen de les quals es localitza a les regions de cavitat oral, pits paranasals i cavitat nasal, faringe, laringe i glàndules salivals. El tractament quirúrgic és una part essencial de la teràpia, juntament amb la quimioteràpia i la radioteràpia. A causa d’aquests tractaments es produeixen multitud de comorbiditats repercutint en la qualitat de vida dels pacients. És per això que en els estudis recents es dóna un enfocament més gran en la qualitat de vida. Per tot això, el paper de la rehabilitació en pacients amb càncer de cap i coll guanya una importància especial. Vegem en què consisteix…
-
13 desembre, 2021
Fases de la paràlisi facial i tractament per a cada una d’elles
Hi ha tres fases de la paràlisi facial segons el moment evolutiu. Depenent en quina fase de la paràlisi facial es trobi el pacient, s’ha de dur a terme un tractament o un altre, sempre són tractaments individualitzats. Amb això es pretén millorar el control motor, la qualitat del moviment i la funcionalitat facial, i així millorar la qualitat de vida del pacient.
-
19 octubre, 2021
Rehabilitació després del Càncer de mama
El càncer de mama és la neoplàsia maligna més comuna entre les dones. La disminució de la mortalitat per càncer de mama, atribuïble en part al diagnòstic precoç i a les teràpies adjuvants més efectives, fa que cada vegada hi hagi més dones supervivents de càncer de mama que necessiten atenció després de superar la malaltia. El tractament quirúrgic és una part essencial de la teràpia, juntament amb la quimioteràpia, radioteràpia i/ o hormonoteràpia. Aquests tractaments sovint poden produir efectes secundaris o seqüeles que condicionaran la qualitat de vida dels pacients. Per millorar-la i millorar la funcionalitat d’aquestes persones, hi ha una sèrie de teràpies de rehabilitació després del càncer de mama.
-
6 octubre, 2021
Tractament de la paràlisi facial amb toxina botulínica (Botox)
La toxina botulínica o Botox és un fàrmac obtingut a partir del bacteri Clostridium botulinum. Actua sobre la placa motora (que és la connexió entre el nervi i el múscul) i impedeix l’alliberament d’acetilcolina, la substància missatgera de la transmissió de l’impuls nerviós cap al múscul. La toxina botulínica és una part important del tractament de la paràlisi facial, utilitzant-la busquem la disminució del to del múscul afectat, aconseguint una reducció del dolor i millorant així la qualitat de vida del malalt.
Llegir més… -
16 abril, 2021
Tractament conservador en Paràlisi Facial Perifèrica: programa de reeducació neuromuscular facial
Com vam explicar en una entrada anterior, la paràlisi facial es caracteritza per la interrupció dels moviments facials a causa d’una lesió al nervi facial. Pot evolucionar, partint d’una fase flàccida on no hi ha moviment i to disminuït, entre d’altres signes. En una fase posterior, podem observar contractura muscular i presència de sincinèsies. Per a cada fase de la paràlisi facial, es descriuen estratègies de tractament específiques. Però sempre buscant la cura de l’ull, petits moviments amb execució lenta, treballant la simetria. Depenent del tipus de paràlisi facial i el temps d’evolució, el pacient serà tributari de tractament conservador per part del metge rehabilitador mitjançant el programa d’exercicis de reeducació facial i la infiltració de toxina botulínica, de tractament quirúrgic per part de cirurgia maxil·lofacial, o un combinació de tots dos. L’objectiu és millorar la funció facial i amb això disminuir els símptomes produïts per la paràlisi. A continuació, veurem com funciona el programa de reeducació neuromuscular facial i com pot ajudar a millorar el control muscular i recuperar la funcionalitat.
Llegir més… -
12 març, 2021
Paràlisi facial: què és, símptomes, causes, pronòstic i què fer si dura en el temps…
La paràlisi facial és una malaltia que produeix dèficits funcionals com: la incapacitat per tancar l’ull i aixecar la cella de la banda afectat, menjar, parlar, somriure, respirar adequadament pel nas, etc. La persona afectada experimentarà sensació de debilitat muscular a la meitat de la cara afecta i és possible que s’associï dolor darrere de l’oïda, alteració de la sensibilitat a la punta de la llengua i gust metàl·lic. Això passa perquè ha patit una lesió al nervi facial, que és l’encarregat d’enviar el senyal elèctric a tota la musculatura de la cara i part de la sensibilitat de la llengua.
En molts pacients no només limita la capacitat de demostrar les emocions, fins i tot pot associar a una disminució de l’autoestima, podent arribar a necessitar tractament mèdic per ansietat.