Blog de Rehabilitación

Programar visita

Blog de Rehabilitación

@barnaclinic
 1. 13 març, 2024

  La paràlisi facial es cura, gairebé sempre

  Parálisis facial

  La paràlisi facial és una malaltia que produeix dèficits funcionals com la incapacitat per tancar l’ull i aixecar la cella del costat afectat, menjar, parlar, somriure, respirar adequadament pel nas, etc. Malgrat que es pot fer vida relativament normal amb paràlisi facial, la persona afectada experimentarà sensació de debilitat muscular en la meitat de la cara afectada i és possible que s’associï dolor darrere de l’oïda, alteració de la sensibilitat a la punta de la llengua i gust metàl·lic. Com veurem en aquesta entrada, en general, la paràlisi facial es cura, però de forma gradual i seguint unes fases…

  Ja hem explicat les causes de la paràlisi facial anteriorment. No obstant això, com a recordatori, la paràlisi facial es produeix perquè ha patit una lesió al nervi facial, que és l’encarregat d’enviar la senyal elèctrica a tota la musculatura de la cara i part de la sensibilitat de la llengua. Llegir més…

 2. 5 desembre, 2022

  Neurinoma de l’acústic: causes, símptomes, tractament i complicacions

  Neurinoma del acústico

  El neurinoma de l’acústic o també anomenat schwannoma vestibular és un tumor benigne produït pel creixement descontrolat de les cèl·lules que revesteixen al nervi vestibular (Cels. de Schwann). Sol tenir un creixement lent però de vegades a causa de la seva mida i la compressió d’estructures veïnes pot crear problemes vitals. Per aquest motiu, caldrà un tractament que comporti, en alguns casos, la seva resecció quirúrgica. Ja sigui aquesta cirurgia per extirpar-lo, com altres tractaments del schwannoma vestibular, poden produir complicacions que requereixin un tractament rehabilitador.

  Llegir més…

 3. 14 abril, 2022

  Limfedema: què és, causes, tractament i com prevenir-ho

  Linfedema

  El limfedema és un acúmul de líquid limfàtic crònic. Es tracta d’una patologia que, encara que millora amb el tractament, mai no desapareix del tot. Aquest tractament del limfedema s’ha de fer en un servei de Rehabilitació que disposi d’una unitat especialitzada.

  Llegir més…

 4. 26 gener, 2022

  El paper de la rehabilitació en pacients amb càncer de cap i coll

  Rehabilitación en el cáncer de cabeza y cuello

  Els carcinomes de cap i coll constitueixen un grup heterogeni de neoplàsies localitzades a les vies aereodigestives superiors, i representen el 5% dels càncers diagnosticats a l’edat adulta. A causa de la detecció precoç i de l’evolució dels tractaments oncològics, actualment hi ha un nombre més gran de supervivents de càncer de cap i coll. El càncer de cap i coll engloba totes aquelles neoplàsies l’origen de les quals es localitza a les regions de cavitat oral, pits paranasals i cavitat nasal, faringe, laringe i glàndules salivals. El tractament quirúrgic és una part essencial de la teràpia, juntament amb la quimioteràpia i la radioteràpia. A causa d’aquests tractaments es produeixen multitud de comorbiditats repercutint en la qualitat de vida dels pacients. És per això que en els estudis recents es dóna un enfocament més gran en la qualitat de vida. Per tot això, el paper de la rehabilitació en pacients amb càncer de cap i coll guanya una importància especial. Vegem en què consisteix…

  Llegir més…

 5. 13 desembre, 2021

  Fases de la paràlisi facial i tractament per a cada una d’elles

  Hi ha tres fases de la paràlisi facial segons el moment evolutiu. Depenent en quina fase de la paràlisi facial es trobi el pacient, s’ha de dur a terme un tractament o un altre, sempre són tractaments individualitzats. Amb això es pretén millorar el control motor, la qualitat del moviment i la funcionalitat facial, i així millorar la qualitat de vida del pacient.

  Llegir més…

 6. 19 octubre, 2021

  Rehabilitació després del Càncer de mama

  Rehabilitación tras cáncer de mama

  El càncer de mama és la neoplàsia maligna més comuna entre les dones. La disminució de la mortalitat per càncer de mama, atribuïble en part al diagnòstic precoç i a les teràpies adjuvants més efectives, fa que cada vegada hi hagi més dones supervivents de càncer de mama que necessiten atenció després de superar la malaltia. El tractament quirúrgic és una part essencial de la teràpia, juntament amb la quimioteràpia, radioteràpia i/ o hormonoteràpia. Aquests tractaments sovint poden produir efectes secundaris o seqüeles que condicionaran la qualitat de vida dels pacients. Per millorar-la i millorar la funcionalitat d’aquestes persones, hi ha una sèrie de teràpies de rehabilitació després del càncer de mama.

  Llegir més…

 7. 6 octubre, 2021

  Tractament de la paràlisi facial amb toxina botulínica (Botox)

  Tratamiento de la parálisis facial con toxina botulínica

  La toxina botulínica o Botox és un fàrmac obtingut a partir del bacteri Clostridium botulinum. Actua sobre la placa motora (que és la connexió entre el nervi i el múscul) i impedeix l’alliberament d’acetilcolina, la substància missatgera de la transmissió de l’impuls nerviós cap al múscul. La toxina botulínica és una part important del tractament de la paràlisi facial, utilitzant-la busquem la disminució del to del múscul afectat, aconseguint una reducció del dolor i millorant així la qualitat de vida del malalt.
  Llegir més…

 8. 16 abril, 2021

  Tractament conservador en Paràlisi Facial Perifèrica: programa de reeducació neuromuscular facial

  Reeducación-neuromuscular-facial

  Com vam explicar en una entrada anterior, la paràlisi facial es caracteritza per la interrupció dels moviments facials a causa d’una lesió al nervi facial. Pot evolucionar, partint d’una fase flàccida on no hi ha moviment i to disminuït, entre d’altres signes. En una fase posterior, podem observar contractura muscular i presència de sincinèsies. Per a cada fase de la paràlisi facial, es descriuen estratègies de tractament específiques. Però sempre buscant la cura de l’ull, petits moviments amb execució lenta, treballant la simetria. Depenent del tipus de paràlisi facial i el temps d’evolució, el pacient serà tributari de tractament conservador per part del metge rehabilitador mitjançant el programa d’exercicis de reeducació facial i la infiltració de toxina botulínica, de tractament quirúrgic per part de cirurgia maxil·lofacial, o un combinació de tots dos. L’objectiu és millorar la funció facial i amb això disminuir els símptomes produïts per la paràlisi. A continuació, veurem com funciona el programa de reeducació neuromuscular facial i com pot ajudar a millorar el control muscular i recuperar la funcionalitat.
  Llegir més…

 9. 12 març, 2021

  Paràlisi facial: què és, símptomes, causes, pronòstic i què fer si dura en el temps…

  La paràlisi facial és una malaltia que produeix dèficits funcionals com: la incapacitat per tancar l’ull i aixecar la cella de la banda afectat, menjar, parlar, somriure, respirar adequadament pel nas, etc. La persona afectada experimentarà sensació de debilitat muscular a la meitat de la cara afecta i és possible que s’associï dolor darrere de l’oïda, alteració de la sensibilitat a la punta de la llengua i gust metàl·lic. Això passa perquè ha patit una lesió al nervi facial, que és l’encarregat d’enviar el senyal elèctric a tota la musculatura de la cara i part de la sensibilitat de la llengua.

  En molts pacients no només limita la capacitat de demostrar les emocions, fins i tot pot associar a una disminució de l’autoestima, podent arribar a necessitar tractament mèdic per ansietat.

  Llegir més…