Blog de Rehabilitación

Programar visita

Blog de Rehabilitación

@barnaclinic

16 abril, 2021

Tractament conservador en Paràlisi Facial Perifèrica: programa de reeducació neuromuscular facial

Reeducación-neuromuscular-facial

Com vam explicar en una entrada anterior, la paràlisi facial es caracteritza per la interrupció dels moviments facials a causa d’una lesió al nervi facial. Pot evolucionar, partint d’una fase flàccida on no hi ha moviment i to disminuït, entre d’altres signes. En una fase posterior, podem observar contractura muscular i presència de sincinèsies. Per a cada fase de la paràlisi facial, es descriuen estratègies de tractament específiques. Però sempre buscant la cura de l’ull, petits moviments amb execució lenta, treballant la simetria. Depenent del tipus de paràlisi facial i el temps d’evolució, el pacient serà tributari de tractament conservador per part del metge rehabilitador mitjançant el programa d’exercicis de reeducació facial i la infiltració de toxina botulínica, de tractament quirúrgic per part de cirurgia maxil·lofacial, o un combinació de tots dos. L’objectiu és millorar la funció facial i amb això disminuir els símptomes produïts per la paràlisi. A continuació, veurem com funciona el programa de reeducació neuromuscular facial i com pot ajudar a millorar el control muscular i recuperar la funcionalitat.

En què consisteix el programa de reeducació neuromuscular facial?

El programa de reeducació facial es basa en proves clíniques i científiques que demostren que un intens i específic entrenament muscular pot disminuir els símptomes causats per la lesió del nervi facial. A la nostra teràpia facial no utilitzem tècniques d’estimulació elèctrica per al tractament dels símptomes de la paràlisi facial, ja que poden produir efectes negatius sobre la regeneració nerviosa.

Per aquesta raó, adaptem a cada pacient la instrucció necessària per donar-li la destresa i la confiança per dur a terme el programa de reeducació facial al seu domicili. La motivació és la clau de l’èxit d’aquest programa.

Dra. Sandra Vázquez - Rehabilitació

“El programa de reeducació neuromuscular facial es basa en proves clíniques i científiques que demostren que un entrenament muscular específic pot disminuir els símptomes causats per la paràlisi facial”

Dra. Sandra Vázquez

Programa de reeducació neuromuscular facial

Primera visita – Estudi de la paràlisi facial

Durant la primera visita al centre, el metge rehabilitador analitzarà al pacient i la seva paràlisi facial: valora els patrons de moviment facial utilitzant l’anàlisi fotogràfic, l’electromiografia de superfície i la valoració funcional.

Exercicis a casa – Tractament personalitzat

Els pacients reben un programa d’exercicis de reeducació facial que hauran de realitzar diàriament al seu domicili. Els períodes de tractament varien segons els objectius de cada pacient.

Visites de control – Teràpia de manteniment

En les visites de control, el metge modifica la teràpia facial domiciliària en funció dels progressos i serà necessària la infiltració de toxina botulínica en funció de la fase en què es trobi la paràlisi facial i dels símptomes que presenti el pacient. Aquesta combinació de tractaments al centre i d’exercicis domiciliaris optimitza els resultats.

Qui pot beneficiar-se de la reeducació facial?

El Programa de reeducació facial pot ajudar a aquelles persones que han patit o pateixen una paràlisi facial per:

  1. Neurinomes de l’acústic
  2. Paràlisi de Bell
  3. Lesions traumàtiques
  4. Herpes Zòster (Síndrome de Ramsay-Hunt)
  5. Anomalies congènites amb lesió parcial
  6. Síndrome de Guillain-Barré
  7. Tumors de l’angle ponto-cerebel·lós / colesteatomes
  8. Estats postquirúrgics incloent anastomosi i empelts del nervi facial

Per a què més serveix el programa de reeducació facial?

La reeducació facial també pot millorar les sincinèsies, que consisteixen en moviments incorporats i involuntaris que acompanyen el moviment voluntari. Aquest “encreuament de cables” del nervi facial pot ocasionar, per exemple, sacsejades oculars quan el pacient somriu o arruga els llavis. Tot i que la teràpia facial no pot corregir la lesió nerviosa, sí que pot millorar el control muscular i, per tant, la funcionalitat de la zona afectada, la qual cosa repercuteix en la qualitat de vida del pacient.

Dra. Sandra Vázquez - Rehabilitació

“La teràpia facial permet millorar el control muscular i la funcionalitat de la zona afectada, repercutint en la qualitat de vida del pacient”

Dra. Sandra Vázquez


VOLS CONTACTAR AMB LA DRA. SANDRA VÁZQUEZ?

DEMANAR CITA PRESENCIAL | SOL·LICITAR TELEVISITA


Vector de Persones creat per pikisuperstar – www.freepik.es

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella