Blog de Rehabilitación

Programar visita

Blog de Rehabilitación

@barnaclinic

13 desembre, 2021

Fases de la paràlisi facial i tractament per a cada una d’elles

Hi ha tres fases de la paràlisi facial segons el moment evolutiu. Depenent en quina fase de la paràlisi facial es trobi el pacient, s’ha de dur a terme un tractament o un altre, sempre són tractaments individualitzats. Amb això es pretén millorar el control motor, la qualitat del moviment i la funcionalitat facial, i així millorar la qualitat de vida del pacient.

Tractament per a cada fase de la paràlisi facial

A continuació explicaré les fases de la paràlisi facial i el tractament indicat en cadascuna des del punt de vista del metge rehabilitador:

Fase hipotònica de la paràlisi facial

A la fase hipotònica de la paràlisi facial hi ha paràlisi i/o parèsia de la musculatura facial d’una part de la cara (hemicara) afecta, per pèrdua axonal (mal funcionament dels axons, una part de les neurones cerebrals) i/o bloqueig de conducció (una reducció de l’acció muscular per afectació nerviosa). A l’hemicara sana apareix hiperactivitat de la musculatura facial per hiperexcitabilitat del nucli facial al tronc de l’encèfal i/o augment de les fibres musculars tòniques, tipus I, respecte a les fàsiques, tipus II.

Tractament de la paràlisi facial en fase hipotònica

Fase de reinervació de la paràlisi facial

Durant la fase de reinervació de la paràlisi facial apareix la mobilitat de la musculatura facial afectada. El moment d’inici d’aquesta fase depèn del tipus de lesió del nervi facial, de mitjana sol començar als 3-4 mesos de l’aparició de la paràlisi.

Tractament de la paràlisi facial en fase de reinervació de la paràlisi facial

Fase de sincinèsies i contracció muscular mantinguda de la paràlisi facial

La fase de sincinèsies i contracció muscular mantinguda és la fase de seqüeles de la paràlisi facial i sol aparèixer als 3-4 mesos de l’inici de la reinervació, encara que de vegades coincideix amb aquesta. Les sincinèsies són contraccions musculars involuntàries i inconscients que es produeixen en fer altres contraccions musculars de forma voluntària i conscient. Passa perquè es produeix una reinervació aberrant o per reorganització del nucli facial (no reconeix els estímuls aferents del V parell cranial) i crea una resposta distorsionada. Les contraccions musculars mantingudes apareixen per hiperexcitabilitat del nucli facial al tronc cerebral i/o augment de les fibres musculars tòniques respecte a les fàsiques. El pacient refereix rigidesa, tensió i, fins i tot, dolor a la zona.

Tractament de la paràlisi facial en fase de sincinèsies i contracció muscular mantinguda

El tractament en aquesta fase pretén disminuir la hipertonia i controlar les sincinèsies, mitjançant:

Quan està indicat infiltrar bòtox per tractar la paràlisi facial?

Dra. Sandra Vázquez

«Està indicat infiltrar bòtox a la fase hipotònica de la paràlisi facial, per reduir la hipertonia de l’hemicara sana. També en la fase de sincinèsies i contracció muscular mantinguda, per dissociar els patrons de moviment involuntaris, disminuir el to muscular i així reduir les molèsties i tibantor de l’hemicara afecta»

Dra. Sandra VázquezMetge Especialista en Medicina Física i Rehabilitació a l’Hospital Clínic de Barcelona i a barnaclínic+


VOLS CONTACTAR AMB LA DRA. SANDRA VÁZQUEZ?

DEMANAR CITA PRESENCIAL | SOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella