Blog de Rehabilitación

Programar visita

Blog de Rehabilitación

@barnaclinic

12 març, 2021

Paràlisi facial: què és, símptomes, causes, pronòstic i què fer si dura en el temps…

La paràlisi facial és una malaltia que produeix dèficits funcionals com: la incapacitat per tancar l’ull i aixecar la cella de la banda afectat, menjar, parlar, somriure, respirar adequadament pel nas, etc. La persona afectada experimentarà sensació de debilitat muscular a la meitat de la cara afecta i és possible que s’associï dolor darrere de l’oïda, alteració de la sensibilitat a la punta de la llengua i gust metàl·lic. Això passa perquè ha patit una lesió al nervi facial, que és l’encarregat d’enviar el senyal elèctric a tota la musculatura de la cara i part de la sensibilitat de la llengua.

En molts pacients no només limita la capacitat de demostrar les emocions, fins i tot pot associar a una disminució de l’autoestima, podent arribar a necessitar tractament mèdic per ansietat.

Símptomes de la paràlisi facial

Hi ha diferents símptomes de la paràlisi facial o signes d’alarma que ens poden fer pensar que hi ha un problema subjacent. Els principals signes als quals hem d’estar atents són:

Causes i tipus de paràlisi facial

La paràlisi de la VII parell cranial és la més freqüent de tots els nervis motors. El tipus més freqüent és la paràlisi facial tipus Bell (idiopàtica), d’aparició brusca i espontània. La causa és desconeguda. La paràlisi facial tipus Bell representa entre el 51 i el 73% de tots els casos de paràlisi facial perifèrica, sent la seva incidència de 15-40casos / 100.000 hab./año.

La paràlisi facial traumàtica representa el 5-22% de tots els casos, seguida de la posherpètica (Zóster òtic o Síndrome de Ramsay-Hunt), que representa el 7-13%, i de la iatrogènica, que representa un 0’6 – 3’6%.

Una altra causa de paràlisi facial perifèrica a tenir en compte, és la secundària a la resecció d’un neurinoma de l’acústic o al seu exèresi quirúrgica. Aquest tumor representa el 6% dels tumors intracranials i el 80% dels tumors localitzats en l’angle pontobulbocerebeloso. El 30% d’ells donen lloc a seqüeles mèdiques o quirúrgiques. La paràlisi facial ha estat considerada per la Acoustic Neuroma Asociation com el problema més sever que es pot experimentar després de la resecció d’un neurinoma de l’acústic.

Fases evolutives de la paràlisi facial

La paràlisi facial pot dividir-se en 3 fases segons el moment evolutiu. Aquestes són:

Fase hipotònica

En la fase hipotònica existeix paràlisi facial i / o parèsia de la musculatura facial de la meitat de la cara afecta, per pèrdua axonal i / o bloqueig de conducció. A la meitat de la cara sana apareix hiperactivitat de la musculatura facial per hiperexcitabilitat de l’nucli facial en el tronc de l’encèfal i / o augment de les fibres musculars tòniques.

Fase de reinnervació

En la fase de reinnervació apareix mobilitat de la musculatura facial afecta. El moment d’inici d’aquesta fase depèn de el tipus de lesió de nervi facial, de mitjana sol començar als 3-4 mesos de l’aparició de la paràlisi.

Fase de sincinèsies i contracció muscular mantinguda

La fase de sincinèsies i contracció muscular mantinguda és la fase de seqüeles. Sol aparèixer als 3-4 mesos de l’inici de la paràlisi facial, encara que de vegades coincideix amb aquesta. Les sincinèsies són contraccions musculars involuntàries i inconscients de la cara que es produeixen al realitzar altres contraccions musculars de forma voluntària i conscient. Ocorren perquè es produeix una reinnervació aberrant o per reorganització del nucli facial i crea una resposta distorsionada. Les contraccions musculars mantingudes apareixen per hiperexcitabilitat del nucli facial en el tronc cerebral i / o augment de les fibres musculars tòniques respecte a les fàsiques. El pacient refereix rigidesa, tensió i, fins i tot, dolor a la zona.

Quin pronòstic té la paràlisi facial?

El pronòstic de la paràlisi facial generalment és molt bo. La millora és gradual i els temps de recuperació varien. Amb o sense tractament, la majoria dels pacients amb paràlisi facial comencen a millorar a el cap de 2-3 setmanes de l’inici dels símptomes. La majoria es recupera completament, tornant a la seva funció normal, dins dels 3 a 6 mesos.

En alguns casos, però, els símptomes de la paràlisi facial poden durar més temps. L’extensió del dany nerviós determina l’abast de la recuperació. Fins i tot, els símptomes podrien no desaparèixer completament i quedar cert grau de dèficit.

Dra. Sandra Vázquez

“El pronòstic de la paràlisi facial generalment és molt bo, però, en alguns casos els símptomes podrien no desaparèixer completament i quedar cert grau de dèficit”

Dra. Sandra Vázquez

En casos bastant infreqüents, la paràlisi facial pot repetir-se, de la mateixa banda o de l’altra banda de la cara.

Què fer si la paràlisi facial no em passa o si apareixen moviments facials estranys?

Si la paràlisi facial dura en el temps o si els símptomes derivats són molestos o interfereixen en la seva vida diària, ha de consultar amb un metge especialista en Rehabilitació per valorar el seu cas i oferir-li tractament (reeducació facial, infiltració de toxina botulínica i altres procediments terapèutics) .


VOLS CONTACTAR AMB LA DRA. SANDRA VÁZQUEZ?

DEMANAR CITA PRESENCIAL | SOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella