25 gener, 2019
La propiocepció: Què és, per a què serveix i com funciona?

La propiocepció és la capacitat que té el nostre cervell de saber la posició exacta de totes les parts del nostre cos en cada moment. Dit d’una altra manera, al nostre cervell li arriben diferents ordres des de les articulacions i els músculs de la posició exacta dels mateixos. D’aquesta manera, es “processen” totes aquestes ordres i es pot saber en quina posició exacta es troba el nostre cos en cada moment i si cal reaccionar de manera immediata activant altres grups musculars per evitar lesions, una caiguda,…
SOBRE QUINES FUNCIONS ACTUA LA PROPIOCEPCIÓ?
- Regular l’equilibri
- Coordinar els moviments
- Mantenir el nivell d’alerta del cervell
DE QUÈ ES COMPON EL SISTEMA DE PROPIOCEPCIÓ?
- Receptors nerviosos: Es troben en els nostres músculs, articulacions, lligaments, tendons i ossos. Aquests receptors propioceptius són el fus muscular, els òrgans tendiosos de Golgi, els receptors de la pell i els receptors cinestèsics articulars. Seria una cosa semblant als acceleròmetres dels telèfons mòbils.
- Nervis aferents: Són els encarregats de transmetre tota aquesta informació recollida per aquests sensors i enviar-la al sistema nerviós central (SNC – cervell)
- SNC: Al sistema nerviós central es processa tota aquesta informació rebuda, com el “ordinador central”. Des d’allà s’enviarien les ordres necessàries a les mateixes o altres articulacions i / o músculs, per produir la reacció desitjada.
PER A QUÈ SERVEIX EL SISTEMA D’PROPIOCEPCIÓ?
El sistema de propiocepció ens protegeix davant les lesions i/ o ens permet reaccionar de manera ràpida per prevenir lesions. Per exemple: imaginem que estem esquiant (o jugant a futbol …) i en una de les rotacions, el genoll dret “gira” una mica més del normal. A cada gir, els lligaments i receptors de l’articulació del genoll estan enviant informació de l’estirament dels lligaments, posició dels mateixos,… al cervell. El SNC reacciona a aquesta informació ordenant la contracció i relaxant el quàdriceps per permetre aquest moviment. En aquest moment, el lligament creuat anterior envia l’ordre que s’està estirant més del compte i hi ha perill de trencar-se. El cervell envia l’ordre reflecteix immediata de reaccionar, sigui contraient més fort al quàdriceps o fent que ens tirem a terra … Evitant així la ruptura del lligament creuat.