Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal


Programar visita

Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

@barnaclinic

12 April, 2018

Hiperparatiroïdisme primari, una patologia de les glàndules paratiroides difícil de diagnosticar

Hiperparatiroidismo primario

L’Hiperparatiroïdisme primari (HPTP) és una malaltia endocrinològica produïda per un augment de la producció de paratirina (PTH o parathormona), una hormona segregada per les glàndules paratiroides. Quan una o més d’aquestes glàndules pateix un creixement descontrolat, aquesta hormona és alliberada al torrent circulatori en majors quantitats de les necessàries, produint-se un desajunte metabòlic que condiciona habitualment: un augment del calci en la sang, una filtració exagerada de calci a través del ronyó i una ràpida descalcificació òssia, com alteracions més rellevants.

Causes d’Hiperparatiroïdisme primari

La causa més freqüent d’Hiperparatiroïdisme primari és l’aparició d’un adenoma de paratiroide (tumor benigne) en edats mitjanes de la vida. No obstant això, en un menor percentatge de casos, pot originar-se també a partir d’altres alteracions de les glàndules paratiroides, com l’hiperplàsia (creixement global de totes les paratiroides), o a partir d’un dèficit de Vitamina D.

Com es diagnostica l’Hiperparatiroïdisme primari?

Fins a finals dels anys 90, el HPTP se solia diagnosticar arran del quadre clàssic de còlics nefrítics de repetició o fins i tot dolors i deformitats articulars cròniques. A dia d’avui, la majoria dels casos d’hiperparatiroïdisme primari que es diagnostiquen són mal anomenats asimptomàtics. Ja que, si bé tenen símptomes i signes, aquests no són específics, exclusius ni definitoris d’aquesta malaltia.

Símptomes de l’Hiperparatiroïdisme primari

Entre els símptomes més freqüents es trobarien: la cefalea, el cansament, la tendència a la irritabilitat, els dolors articulars lleus en extremitats (mans i dits), un mal control de la hipertensió arterial o osteoporosi accelerada.

A tots els pacients que acudeixin al seu metge amb aquestes manifestacions se’ls hauria de realitzar, com a mínim, una anàlisi d’ió calci en sang i, en funció del resultat, una determinació de paratirina (PTHi).

Oscar-Vidal

“Per confirmar o descartar la presència d’un hiperparatiroïdisme primari, als pacients que acudeixen al seu metge amb: cefalea, cansament, irritabilitat, dolors articulars, hipertensió o osteoporosi; se’ls hauria de realitzar una anàlisi d’ió calci en sang i, en funció del resultat, una determinació de paratirina “

Dr. Oscar Vidal


VOLS CONTACTAR AMB EL DR. OSCAR VIDAL?

DEMANAR CITA PRESENCIAL | SOL·LICITAR TELEVISITA

Comentaris (2)

 1. Jan T. B.s

  Bona tarda,

  Voldria saber si treballeu amb AXA.
  En cas contrari, em podeu indicar el preu de les visites?

  Moltes gràcies

  • barnaclínic+s

   Bona tarda,

   Malauradament, a barnaclínic+ no treballem amb Mútues. Per rebre inforació sobre el preu de les visites o sobre els nostres tractaments, pot escriure a barnaclinic@clinic.cat o trucar al 932279391. Estarem encantats d’atendre’l.
   Salutacions,

   barnaclínic+

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella