Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

Programar visita

Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

@barnaclinic

15 juny, 2020

Abordatge extra-cervical per a la cirurgia de tiroides: millors resultats estètics i recuperació més ràpida

En els últims 15 anys, la comunitat quirúrgica ha estat testimoni de la consolidació de la cirurgia mínimament invasiva en la majoria de camps. Ha estat així gràcies a el desenvolupament tecnològic dels quiròfans, de l’instrumental i de les fonts d’energia. La cirurgia de la tiroide s’ha beneficiat també d’aquests progressos. Així, en els últims temps, s’ha obert a un nou ventall d’opcions no convencionals per a l’abordatge de les malalties de la tiroide. Es tracta dels anomenats “accessos remots”; cirurgies en què l’operació es realitza des de la distància i no des d’una incisió localitzada al coll.

Un exemple d’aquest tipus d’intervenció és la cirurgia de tiroide a través de l’aixella. D’aquest tipus d’abordatge ja hem parlat amb anterioritat. En el post d’avui ampliem el tema i, en concret, parlem de l’abordatge extra-cervical en cirurgia de tiroide.

Pioners i referents en cirurgia mínimament invasiva i tècniques d’accés remot

La nostra “Unitat de Cirurgia de Tiroide” a barnaclínic+ i l’Hospital Clinic de Barcelona ha contribuït activament a el desenvolupament d’aquestes noves técnicas1. Som pioners en l’estandardització i implementació de la Tiroidectomía Endoscòpica Trans-axil·lar, aconseguint adequar aquesta tècnica per poder ser oferta amb normalitat a un nombrós subgrup de pacients.

Aquest tipus d’abordatges no convencionals afegeixen, als avantatges de la cirurgia endoscòpica, l’important atractiu de la conservació de la integritat estètica de coll. Amb aquest tipus d’abordatges extra-cervicals, podem afirmar amb fermesa que estem davant d’una cirurgia de tiroide sense cicatrius visibles.

La importància del resultat estètic i la ràpida recuperació de la cirurgia de tiroide

Avui dia, la nostra societat és molt complexa i cada vegada som més conscients que el resultat estètic després d’una operació està prenent rellevància. Ja sigui pel que fa a l’atractiu físic de les societats occidentals. Com els prejudicis culturals i estigmatització que comporta una cicatriu al coll en algunes societats orientals. Per aquest motiu, els abordatges extra-cervicals, que garanteixen una cirurgia de tiroides sense cicatrius al coll, són la millor opció a dia d’avui.

Els nostres pacients es troben, majoritàriament, en el grup d’edat entre 30 i 60 anys. A aquestes edats pot ser important el benefici estètic. D’altra banda, també és important la incorporació precoç a les activitats de la vida diària i el treball. Aquest tipus d’abordatges, gràcies a la mínima presència de fibrosi cicatricial a nivell de coll, també garanteixen aquesta ràpida recuperació.

La importància del tractament personalitzat i indicacions de l’abordatge extra-cervical

Un cop demostrada la seguretat dels pacients i els objectius quirúrgics, aconseguir el millor resultat estètic possible i la ràpida recuperació, han de ser una consideració fonamental durant la planificació de la cirurgia de tiroide. En aquest sentit, és de vital importància la individualització del tractament depenent de les necessitats, inquietuds i expectatives de cada persona (estem tractant pacients, no malalties).

L’abordatge remot o extra-cervical té unes indicacions establertes. Aquest tipus de cirurgia ha de ser ofert com a alternativa a la tiroïdectomia convencional a un grup de pacients seleccionats estrictament amb uns criteris clars2.

Te puede interesar…

Cir Esp. 2020 Jan;98(1):1-3. doi: 10.1016/j.ciresp.2019.06.002. Epub 2019 Jul 15.

2Remote-access Thyroid Surgery: Controversies

Óscar VidalDavid Saavedra-Perez

Els suggeriments de les societats científiques per a la cirurgia d’accés remot són similars a les que s’apliquen per a la tiroïdectomia convencional. No obstant això, l’Associació Americana del Tiroide (ATA), o l’Associació Espanyola de Cirurgians (AEC) recomanen que es faci una selecció rigorosa dels pacients abans d’implementar una cirurgia extra-cervical. S’ha de considerar uns criteris d’inclusió i exclusió poc flexibles.

Com se seleccionen els pacients per a una cirurgia de tiroide extra-cervical?

Les circumstàncies que s’han de considerar per seleccionar els pacients per a una cirurgia de tiroide per abordatge extra-cervical engloben un ampli ventall de factors. Els més rellevants són:

La cirurgia de tiroide extra-cervical, una alternativa vàlida, segura i amb múltiples beneficis

Com a conclusió, podríem afirmar que l’abordatge extra-cervical per a la cirurgia de la glàndula tiroide, i en concret la Tiroidectomía Endoscòpica Trans-axil·lar és una alternativa terapèutica factible, vàlida i segura a la cirurgia convencional. En mans d’un equip expert, la seva aplicació no incrementa el risc de complicacions del pacient. A més, tot i que incrementi alguna cosa el cost de la intervenció quirúrgica i necessiti d’un entrenament tècnic intens, el benefici estètic i la ràpida recuperació justifiquen la seva realització en Unitats de Cirurgia Tiroide d’hospitals de referència.


VOL CONTACTAR AMB EL DR. OSCAR VIDAL?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella