Blog de nutrición

Programar visita

Blog de nutrición

@barnaclinic

3 setembre, 2019

Aspectes imprescindibles per fer una alimentació saludable

Buena alimentación saludable

Una bona alimentació o una alimentació saludable és la que promou la salut, aquella que regula l’organisme i la que redueix l’aparició de malalties cròniques. Fins aquí, tots d’acord. Però ¿quines característiques són les que aconsegueixen fomentar aquesta alimentació equilibrada i saludable? Anem a veure-les a continuació.

Quines característiques ha de complir una dieta saludable?

Cada dia més persones parlen sobre què hem de menjar, quins aliments aporten més nutrients, quins ens fan estar més sans… però, desafortunadament, la informació no és sempre fiable. Això crea confusió a l’hora d’escollir els aliments i preparacions que més ens convenen en el nostre dia a dia.

EQUILIBRADA

Un dels majors defectes que promouen moltes dietes de moda és l’eliminació de certs grups d’aliments, especialment els rics en hidrats de carboni, i la promoció dels que són rics en proteïnes sense tenir en compte el nostre estat de salut actual. Les característiques d’aquestes dietes miracle fan que puguin resultar falsament efectives: a curt termini es perd pes i volum però, en normalitzar la nostra alimentació, es recupera el pes perdut o fins i tot algun quilo de més. Cal menjar de tot però evitant o al menys reduint la quantitat i freqüència dels aliments desaconsellats en una dieta saludable: brioixeria, refrescos, embotits grassos, etc.

Barbara romano - dietista-nutricionista barnaclínic

“Les dietes hiperproteiques poden resultar falsament efectives: a curt termini es perd pes i volum però a l’normalitzar la nostra alimentació es recupera el pes perdut o fins i tot algun quilo de més”

Bárbara Romano

VARIADA

Com més variada sigui una alimentació, més opcions tenim de cobrir l’aportació nutricional que el nostre cos necessita. Posem un exemple: menjar fruita és indispensable en una dieta saludable per la seva aportació de fibra, aigua, vitamines i minerals però, si en lloc de menjar tres pomes a el dia, mengem una poma, una taronja i un bol de maduixes, podrem aportar una major varietat de vitamines i antioxidants i, a més, cobrir la quantitat de vitamina C que necessita el nostre organisme.

SUFICIENT

Una restricció calòrica només aconseguirà que ens sentim febles, de mal humor i amb ganes de picar el que no ens convé. És per això que resulta imprescindible aportar l’energia suficient per realitzar les nostres activitats diàries a base d’aliments saludables. En cas de voler perdre pes, hem de igualment tractar de portar una dieta saludable, per a això, el descompte calòric s’ha de fer de manera controlada, amb resultats menys cridaners però més duradors.

SATISFACTÒRIA

Menjar és un dels més grans plaers que existeixen i per poder mantenir canvis duradors, a més de ser una dieta saludable, ha de ser desitjable. Evitar la monotonia a l’hora de seleccionar els aliments i ser creatius quan cuinem i vam presentar el menjar al plat jugarà al nostre favor per mantenir aquests canvis de per vida.

I tu, després de llegir això, sabries dir-me si estàs seguint una dieta saludable?

LA IMPORTÀNCIA D’UNA ALIMENTACIÓ SALUDABLE. 6 CLAUS QUE EXPLIQUEN COM ACONSEGUIR UNA BONA ALIMENTACIÓ

1. SENSE PRESSES, SI US PLAU

Sabem que l’estrès és nociu i per això hem d’intentar minimitzar-lo en tots els aspectes de la nostra vida. Això també inclou els àpats. Una alimentació saludable necessita de pausa, menjar amb presses no porta cap benefici. Primer, perquè moltes vegades les eleccions de menú són menys adequades que quan planifiquem o tenim temps. Segon, perquè en menjar de pressa i mastegar poc, la digestió es complica, augmentant el risc de patir acidesa d’estómac, reflux , digestions pesades, etc. i, tercer, perquè no li donem el temps suficient a l’estómac per “avisar” que està ple, el que es tradueix en una certa tendència a menjar en excés. D’aquí sorgeix el següent punt…

2. LA QUANTITAT NECESSÀRIA

Encara que són molts els factors que influeixen en l’augment de pes, un dels principals és el menjar. Si es menja més quantitat de la que el nostre organisme necessita, és fàcil que pugem de pes a mig o llarg termini. Amb els quilos de més, s’incrementa el risc de patir malalties com la pressió arterial i el colesterol elevats, el mal control del sucre en sang o la depressió, entre d’altres. Això no vol dir que, per portar una bona alimentació, haguem de menjar el mínim, saltar-nos menjars ni res per l’estil; vol dir que hem de trobar un equilibri i no excedir-nos. Aprendre a saber controlar i evitar els extres que el nostre cos no necessita.

3. PREDILECCIÓ PEL CASOLÀ

Cal fugir dels aliments ultraprocessats. És a dir, aquells que ens poden facilitar el dia a dia -calentar i llest per menjar- però que amb el temps passen factura a la salut. Tot i que la indústria alimentària està realitzant canvis en la formulació de molts dels seus productes, els hem d’evitar o deixar-los per ocasions molt puntuals. Per contra, si volem fer una alimentació saludable, hem de prioritzar sempre els aliments crus o mínimament processats. Com, per exemple: l’oli d’oliva, les verdures congelades, el pa, la pasta, les llegums en conserva, etc. I, l’ideal, cuinar més. De vegades, el ritme diari ho dificulta, però per a això pot ser útil planificar els àpats setmanals i fer coccions fàcils, que no requereixin de molta atenció ni temps. Com cremes de verdura, peix o pollastre al forn, etc.

4. D’ALTA DENSITAT NUTRICIONAL

Els aliments rics en nutrients han de predominar en una dieta equilibrada i en una bona alimentació. Parlem d’aliments que aporten, a més de proteïnes, carbohidrats i / o greixos de qualitat, vitamines, minerals i antioxidants. Són múltiples els aliments que compleixen amb aquestes característiques i com més varietat consumim -insisteixo, sempre de qualitat- més fàcil aportar tots.

Fruites, verdures, llegums, cereals integrals, fruits secs, peix, ous, carns magres, te, cafè…

Brioixeria, aperitius tipus xips, plats precuinats, carns processades, begudes ensucrades o amb alcohol…

5. GREIXOS SALUDABLES, SEMPRE

Per seguir una dieta saludable, hem d’apostar SEMPRE pels greixos saludables. Aquestes són, principalment, els greixos insaturats com les presents en els olis vegetals tipus el d’oliva, la fruita seca, l’alvocat, les olives, el peix blau (salmó, tonyina, sardines, seitons …), etc. Consumir aquests aliments diàriament o setmanalment ajuden a mantenir una bona salut cardiovascular i cerebral i eviten esdeveniments com el infart de miocardi o els accidents vasculars cerebrals.

* Faig una puntualització: tot i que els olis de palma i de coco són vegetals, pel seu perfil d’àcids grassos, no són aconsellables per consumir de forma habitual. Afavoreixen l’augment de LDL o colesterol dolent en sang.

6. AMB ABUNDANT FIBRA

La fibra és mundialment coneguda per regular el ritme intestinal i reduir el restrenyiment. No obstant això, té altres efectes beneficiosos per a la salut. Entre ells destaquen: la seva capacitat per produir sacietat -i així controlar millor el pes corporal-, reduir el colesterol i el sucre en sang, prevenir diversos tipus de càncer i “alimentar” la microbiota intestinal. És a dir, els microorganismes que es troben en el còlon i als que cada vegada se li atribueixen més efectes sobre la nostra salut. Per aquesta raó, menjar diàriament almenys cinc racions de fruites i verdures , prioritzar els cereals integrals i els seus derivats, introduir fins a tres o quatre vegades per setmana llegums i gairebé diàriament fruita seca, esdevenen aspectes primordials per mantenir una salut adequada.

Barbara romano - dietista-nutricionista barnaclínic

Menjar diàriament almenys cinc racions de fruites i verdures , prioritzar els cereals integrals i els seus derivats, introduir fins a tres o quatre vegades per setmana llegums i gairebé diàriament fruita seca, esdevenen aspectes primordials per mantenir una salut adequada”

Bárbara Romano

I LLAVORS, COM FER UNA ALIMENTACIÓ SALUDABLE?

En resum, una alimentació saludable o una bona alimentació és la que prioritza els aliments vegetals, l’aportació elevada de nutrients i les coccions que afavoreixen la seva absorció. Exemples n’hi ha molts, com la dieta mediterrània, la japonesa o la vegetariana. Així doncs, hi ha on escollir, segons la cultura, els costums i les conviccions de cadascú.


VOLS CONTACTAR AMB LA BÁRBARA ROMANO?

DEMANAR CITA

Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella