Blog de nutrición

Programar visita

Blog de nutrición

@barnaclinic

9 juliol, 2019

10 consells per combatre el reflux gastroesofàgic

Reflujo gastroesofágico

El reflux gastroesofàgic (RGE) o acidesa estomacal és un dels símptomes més comuns a nivell digestiu en el món occidental. No només és incòmode, sinó que pot ser perillós amb els anys si no es corregeix. Anem a veure quines són les principals causes i alguns remeis per al reflux gastroesofàgic.

CAUSES DEL REFLUX GASTROESOFÀGIC

El motiu pel qual es produeix el reflux gastroesofàgic és que el pas de l’esòfag a l’estómac, l’entrada es diu càrdies, queda mal tancat i deixa que passi contingut gàstric a l’esòfag. Això pot produir-se per múltiples motius: reflux en l’embaràs -a causa de la pressió que fa el fetus a la barriga-, per obesitat, per presentar hèrnia de hiat, per fumar o com a efecte secundari d’alguns medicaments.

Barbara romano - dietista-nutricionista barnaclínic

“El motiu pel qual es produeix el reflux gastroesofàgic és que el pas de l’esòfag a l’estómac queda malament tancat i deixa que passi contingut gàstric a l’esòfag”

Bárbara Romano

SÍMPTOMES DEL REFLUX GASTROESOFÀGIC

El símptoma més clar, comú i que dóna nom a aquesta patologia, és la cremor o acidesa estomacal. No obstant això, hi ha altres símptomes del reflux gastroesofàgic: regurgitar els aliments ingerits, tenir nàusees i vòmits, tos, mal alè, mal de coll, etc.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT POSAR REMEI A L’ACIDESA ESTOMACAL?

El reflux gàstric es pot patir a qualsevol edat i és convenient corregir-ho. No només per la incomoditat dels seus símptomes, més aviat perquè, amb el pas dels anys, l’acidesa estomacal, que només la suporta aquest òrgan, pot afectar les parets de l’esòfag i arribar a provocar esòfag de Barrett. Es tracta d’una malaltia premaligna que, en un petit percentatge, pot degenerar en càncer d’esòfag.

REMEIS PER AL REFLUX GASTROESOFÀGIC

Un cop hem vist què és el reflux gastroesofàgic i què el provoca, aquí hi ha els 10 consells i “remeis casolans per al reflux gastroesofàgic”, com combatre l’acidesa d’estómac:

1. Reduir les racions: Els menjars copiosos afavoreixen l’obertura del càrdies, per la qual cosa, menjar menys i més vegades al dia redueix l’acidesa d’estómac.

2. Menjar a poc a poc: L’estómac triga 20 minuts a avisar-nos que està ple. Si mengem més ràpid, podem acabar menjant major quantitat de la necessària i mastegar menys, el que representa un major treball per a l’estómac.

3. Cuinar suau: No cuinar aliments molt pesats i controlar la quantitat d’oli que es fa servir, afavoreix una digestió més lleugera. Bons exemples són: al forn, bullit, al vapor, papillota, a la planxa, etc.

4. Dormir afavorint la digestió: Dormir amb el cap una mica incorporat i almenys dues o tres hores després d’haver sopat. D’aquesta manera, ens assegurem que la digestió està feta i no hi hagi risc de reflux gastroesofàgic.

5. Evitar la pressió a l’estómac: Hem d’evitar la pressió a la regió abdominal; bé sigui per excés de pes, per roba ajustada a l’altura de la cintura … Si físicament hi ha pressió sobre l’estómac, és més fàcil que el càrdies s’obri i deixi passar contingut a l’esòfag.

6. Prendre infusions: Les infusions, com la camamilla o el romaní, ajuden a calmar la cremor i l’acidesa estomacal.

Aliments que has d’evitar per prevenir l’acidesa d’estómac

7. Cafè, alcohol i xocolata: Aquests tres aliments són irritants de la mucosa de l’estómac, per la qual cosa, afavoriran el reflux gastroesofàgic.

8. Begudes amb gas: Les begudes amb gas augmenten el volum dins de l’estómac i afavoreixen que el seu contingut pugi cap a l’esòfag.

9. Condiments: Alguns condiments, com el picant o la menta, afavoreixen l’acidesa d’estómac.

10. Fregits: No cal dir que els fregits són indigestos i això no afavoreix el control del reflux gàstric.

És important fer aquests canvis per millorar els símptomes del reflux gastroesofàgic i l’acidesa estomacalPrendre aquestes mesures, a curt termini, millorarà la qualitat de vida de qui els pateix. A llarg termini, pot evitar mals majors.


VOLS CONTACTAR AMB LA BÁRBARA ROMANO?

DEMANAR CITA

Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella