Blog de nutrición

Programar visita

Blog de nutrición

@barnaclinic

20 març, 2019

Com seguir una dieta saludable si no hi ha temps per cuinar?

Dieta saludable si no hay tiempo

De vegades, sembla impossible poder portar una dieta saludable si no hi ha temps per cuinar, per culpa del ritme frenètic que portem avui en dia. Però, en realitat, menjar bé i dedicar poc temps a cuinar no tenen perquè ser conceptes incompatibles. Afortunadament, hi ha maneres d’aconseguir seguir una dieta saludable sense haver de passar llargues hores entre fogons. Amb els següents consells, pot resultar més fàcil del que sembla.

LA PLANIFICACIÓ, LA CLAU PER PORTAR UNA DIETA SALUDABLE SI NO HI HA TEMPS

Asseure amb un full en blanc i un bolígraf per planificar els àpats de la setmana pot ser una de les millors inversions de temps per menjar bé. A partir del menú que elaborem, es pot realitzar una llista de la compra i organitzar les combinacions d’aliments que vulguem fer per a cada dia, assegurant que siguin equilibrats i evitant la monotonia de repetir plats. A més, estalviarem diners perquè evitarem el malbaratament d’aliments i la compra de productes menys adequats en una dieta saludable.

És important complir amb la freqüència de consum d’aliments, tant diàriament com setmanalment. En aquesta taula s’indica la freqüència aconsellada de cada grup d’aliments per poder realitzar una alimentació adequada:

GRUP D’ALIMENTSFREQÜÈNCIA DE CONSUM
Hortalisses2 al dia, com a mínim, al dinar i al sopar
Fruites fresques3 al dia, com a mínim
Farinacis 1 integralsEn cada àpat
Fruits secs (crus o torrats)3-7 grapats a la setmana
Làctics (llet, iogurt, formatge)1-3 vegades al dia
Carn, peix, ous i llegumsNo més de 2 vegades al dia alternant: carn 3-4 vegades a la setmana (màxim 2 vegades a la setmana carn vermella 2), peix 3 3-4 vegades a la setmana, ous 3-4 vegades a la setmana, llegums 4 3-4 vegades a la setmana
AiguaEn funció de la set
Oli d’oliva vergePer amanir i cuinar

1 Es consideren farinacis el pa, la pasta, l’arròs, el cuscús, etc. i també la patata i altres tubercles.
2Es considera carn vermella tota la carn muscular dels mamífers com la carn de bou, vedella, porc, xai, cavall i cabra. La carn blanca és, per tant, la carn d’aus, com també la de conill.
3Es convenient diversificar els tipus de peix, tant blancs com blaus, i preferentment de pesca sostenible. També s’inclou en aquest grup el marisc.
4Els llegums, per la seva composició nutricional rica en hidrats de carboni i en proteïnes, es poden considerar inclosos en el grup d’aliments farinacis i també en el de proteics (carn, peix, ous i llegums).
* Extret de la guia Petits canvis per menjar millor de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.


ELS BÀSICS AL REBOST I EL CONGELADOR

Tenir aliments congelats o en conserva com verdures, peix, llegums, etc. ens permeten tenir a la cuina opcions adequades, que no es fan malbé tan fàcilment i, en alguns casos, com el brou o els llegums, que ens estalvien molt de temps i treball. És cert que per la quantitat de sal que tenen els enllaunats i conserves, és aconsellable rentar-les per reduir el seu contingut i així obtenir un aliment bàsic i sa llest per consumir.

Barbara romano - dietista-nutricionista barnaclínic

“Els aliments congelats o en conserva permeten tenir a la cuina opcions adequades, que no es fan malbé tan fàcilment i estalvien temps i treball”

Bárbara Romano

LA NEVERA I EL CONGELADOR, ELS NOSTRES ALIATS

Un dia a la setmana podem dedicar més temps a la cuina i elaborar plats complets o preparar alguns aliments perquè només haguem de combinar-los i / o escalfar-los els dies que anem amb més pressa. Podem rentar i escórrer enciam, bullir diversos ous i algunes racions d’arròs i pasta, pelar pastanagues, preparar sofregit casolà … fins i tot cuinar receptes per a diverses vegades, ja que les podem conservar a la nevera o congelar-les si no les anem a menjar durant els següents dies. És important posar la data de preparació a l’envàs per calcular la seva caducitat, que els congelats també es fan malbé! Afortunadament ens poden donar marges de diverses setmanes, segons el producte que sigui.

Tenir poc temps no és excusa per no menjar bé. Per portar una dieta saludable si no hi ha temps, el truc consisteix a planificar-se i organitzar-se en la cuina cada setmana fins convertir-lo en un hàbit. Un nou estil de vida molt més saludable.

Barbara romano - dietista-nutricionista barnaclínic

“Per dur una dieta saludable si no hi ha temps, el truc consisteix a planificar-se i organitzar-se”

Bárbara Romano


VOLS CONTACTAR AMB LA BÁRBARA ROMANO?

DEMANAR CITA

Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella