Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

Programar visita

Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

@barnaclinic

21 gener, 2021

La tiroide, les variacions de l’estat d’ànim i la pèrdua d’atenció

La relació entre la tiroide i els trastorns de l’ànim i de l’atenció s’ha estudiat des de fa més de 60 anys. S’ha observat que les hormones produïdes per la tiroide potencien o inhibeixen els sistemes de neurotransmissió de serotonina i noradrenalina en el cervell humà, podent arribant a: afectar al comportament normal, condicionar l’estat d’ànim i produir alteracions de la memòria.

Per detectar les alteracions en el seu estat d’ànim, hem de conèixer al pacient, la persona

Avui dia, hem d’aplicar una medicina centrada en els nostres pacients, d’una manera global; escoltant les seves inquietuds, analitzant la seva personalitat i els seus problemes. Hem de fugir de la medicina-tècnic-tecnològica, de les analítiques complexes i de les proves complementàries difícils d’interpretar. Hem de acostar-nos als pacients en un abordatge multidisciplinari, en el qual, el centre de totes les nostres actuacions i esforços, sigui la persona que tenim davant.

Si coneixem als nostres pacients, la seva personalitat i el seu entorn, hem de ser capaços d’esbrinar alteracions afectives i emotives en el moment que s’estan gestant, per així poder posar remei abans que estiguin completament instaurades.

Canvis bruscs de l’estat d’ànim, possible problema de la tiroide

Sabem doncs que les alteracions hormonals provocades pels problemes de la tiroide poden afectar el pla emocional. Quan de sobte, sense cap justificació, una persona comença a sentir angoixa, tendència a la depressió i canvis inexplicables d’humor, és probable que el cos estigui enviant senyals d’alerta de problemes de tiroides.

Tant l’hipotiroïdisme com l’hipertiroïdisme poden manifestar-se d’aquesta manera. És difícil justificar aquestes disfuncions exclusivament per la variació del nivell d’hormona tiroïdal però, sovint, aquestes alteracions contribueixen que aquesta simptomatologia emotiva es manifesti amb més intensitat, produint un efecte potenciador negatiu.

Oscar-Vidal

“Quan de sobte, sense cap justificació, una persona comença a sentir angoixa, tendència a la depressió i canvis inexplicables d’humor, és probable que el cos estigui enviant senyals d’alerta per un problema en la tiroide”

Dr. Òscar Vidal

Perduda brusca de la capacitat d’atenció, pot ser un problema de la tiroide

En el rang d’edat de la infantesa o la senectud poden presentar-se problemes d’atenció i concentració que estan causats per alteracions en l’aprenentatge o associats a malalties cardiovasculars. A la resta de la població, resulta poc freqüent la seva aparició. Sovint, les persones amb problemes de tiroides (tant hipotiroïdisme com hipertiroïdisme) noten que de manera progressiva i ràpida passen a tenir una mala memòria, dificultats per concentrar-se o tenen descuits de difícil explicació. Això pot estar alertant d’una la disminució o excés en la producció d’hormones tiroïdals.

Oscar-Vidal

“La pèrdua progressiva i ràpida de la memòria, presentar dificultats per concentrar-se de forma sobtada o tenir distraccions poc habituals, de difícil explicació, poden ser signes d’alarma d’un problema a la tiroide”

Dr. Òscar Vidal

Què puc fer si presento una brusca alteració de l’estat d’ànim o de l’atenció?

Si aquest és el cas, hauria de consultar amb el seu expert en tiroide per programar una visita dirigida. En ella li faran una exhaustiva història clínica, una exploració cervical completa, una analítica i una ecografia per detectar alteracions morfològiques (nòduls o tumors) que puguin assentar en la tiroide i produir una disfunció.

Com es resolen aquestes alteracions de l’estat d’ànim i la memòria produïdes per la tiroide?

En la majoria dels casos, n’hi ha prou amb una regulació adequada de l’hormona tiroïdal per resoldre els problemes. En casos més complexos, pot ser necessària l’extirpació quirúrgica de la glàndula tiroide per poder certificar que l’alteració de l’estat d’ànim no està produïda per un tumor tiroïdal.


VOLS CONTACTAR AMB EL DR. OSCAR VIDAL?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella