21 març, 2019
Seroma postquirúrgic: Què és, quan apareix i com evitar-ho?
Definim seroma a l’acumulació excessiva de sèrum (líquid serós) en el teixit subcutani, més del que el nostre organisme és capaç d’absorbir. El seroma postquirúrgic apareix després d’una cirurgia i és la complicació “poc freqüent” més comuna en les intervencions de la tiroide.
PER QUÈ ES PRODUEIX EL SEROMA?
És normal que el nostre cos exude sèrum quan el teixit que hi ha immediatament sota la pell pateix una agressió. El mecanisme de creació del sèrum productor del seroma sol respondre a desenganxament del tegument entre la hipodermis/ pell i el pla muscular profund, a causa d’un traumatisme o una intervenció quirúrgica. Aquest desenganxament genera una cavitat que s’omple de líquid serós, provocant la complicació.
EL SEROMA POSTQUIRÚRGIC DESPRÉS D’UNA CIRURGIA DE TIROIDE
El seroma és una complicació bastant comú en determinats tipus de cirurgia sobretot abdominal. Com hem dit a l’inici, pel que fa a la cirurgia de tiroide, és la complicació més observada de les denominades “poc freqüents”. El seroma postquirúrgic pot aparèixer al extirpar grans tumors que necessiten de la realització de penjalls cutanis o en pacients que no respecten les indicacions de repòs que indiquen els facultatius.
“El seroma postquirúrgic en cirurgia de tiroide pot aparèixer a extirpar grans tumors o en pacients que no respecten les indicacions de repòs“
TRACTAMENT DEL SEROMA POSTQUIRÚRGIC PETIT
Quan el seroma postquirúrgic és petit, habitualment es resol en poques setmanes, perquè el líquid és reabsorbit per la pell. En alguns casos podria ser necessari una punció evacuadora per accelerar el procés de curació, però aquesta situació és rara.
“Un seroma postquirúrgic petit es resol a les poques setmanes reabsorbit per la pell”
COM EVITAR L’APARICIÓ D’UN SEROMA POSTQUIRÚRGIC?
El seroma postquirúrgic pot aparèixer en qualsevol pacient que ha estat intervingut de cirurgia de tiroide. Per aquest pacients, coneixem una sèrie de mesures i cures simples que, si es respecten, poden ajudar a evitar la seva aparició:
- Col·locació d’un apòsit compressiu sobre la cicatriu (1-2 dies)
- Evitar la mobilització primerenca del coll (repòs 5-7 dies)
- Evitar l’exercici físic (2-3 setmanes)
- Evitar les situacions de risc en el període perioperatori: conduir, passejar gossos, sostenir coses pesades, anar al gimnàs … (3 setmanes)
Post relacionat: