Blog de Cirugía Ortopédica y Traumatología

Programar visita

Blog de Cirugía Ortopédica y Traumatología

@barnaclinic

5 abril, 2022

Cirurgia mínimament invasiva per a lesions de peu i turmell que no responen a tractaments conservadors

Les lesions del peu i el turmell són una cosa molt freqüent. Entre els esportistes es produeixen de forma habitual, però també a la vida diària es poden arribar a ocasionar aquest tipus de lesions. En molts casos, amb un tractament conservador és suficient per aconseguir recuperar aquestes lesions, però en un petit percentatge de casos això no és així. El dolor pot persistir i fins i tot es veu afectada la funcionalitat de l’articulació. En aquests casos, la cirurgia ofereix una alternativa i en els darrers anys gràcies a abordatges mínimament invasius, com l’artroscòpia, s’està aconseguint més confort i una millor recuperació dels pacients.

Cirurgia per a esquinços que no milloren

Una de les més comunes quan es tracta de lesions de peu i turmell és la que normalment es coneix com a esquinç de turmell, que no és altra cosa que una lesió del lligament lateral. A l’àmbit esportiu aquesta és una de les lesions més comunes i una causa freqüent de consulta. “El tractament conservador sol ser efectiu en la majoria dels casos, però hi ha un grup en el qual el dolor persisteix i fins i tot hi ha seqüeles residuals que es tradueixen en una inestabilitat del turmell”, explica el Dr. Daniel Poggio, cirurgià ortopèdic que coordina la Unitat de Peu i Turmell de l’Hospital Clínic i professional de barnaclínic+.

“Davant un esquinç de turmell, el tractament conservador sol s’efectiu en la majoria dels casos, però hi ha un grup on el dolor persisteix i fins i tot hi ha seqüeles residuals que es tradueixen en una inestabilitat del turmell”

Dr. Daniel Poggio, cirurgià ortopèdic que coordina la Unitat de Peu i Turmell de l’Hospital Clínic i professional de barnaclínic+

En aquests casos en què el tractament conservador no aconsegueix una total recuperació de l’esquinç de turmell, és possible optar per la cirurgia per solucionar el problema. En concret, es realitza una artroscòpia, una tècnica quirúrgica mínimament invasiva. S’hi introdueix, mitjançant petites incisions, una càmera o artroscopi, que permet visualitzar la totalitat de l’articulació de manera completa, i també els instruments necessaris per aspirar i il·luminar l’articulació. Aquest tipus de tècnica quirúrgica ofereix més i millors solucions de visualització i maniobra que la cirurgia oberta i les seves complicacions són mínimes, permetent una recuperació més ràpida i millor del pacient.

Ús de l’endoscòpia per a lesions del tendó d’Aquil·les

Una de les principals estructures del turmell és el tendó d’Aquil·les. És el tendó que connecta el múscul del panxell a la part posterior de la cama amb l’os del taló. És una banda resistent de teixit fibrós que permet que el múscul del panxell mogui el peu i és essencial per caminar, córrer i saltar. És el tendó més fort i gran del cos, cosa que li permet suportar la tensió causada pel moviment i suportar el pes de la resta del cos.

“Però, encara que és un tendó molt potent, en veure’s sotmès a moltes forces és molt comú que es produeixi una lesió que es coneix com a tendinopatia o que es pugui fins i tot arribar a produir un trencament del tendó d’Aquil·les, afegeix el Dr. Daniel Poggio, qui assenyala com davant d’algunes lesions del tendó cal recórrer a tècniques quirúrgiques per a la seva recuperació. Actualment, es fan mitjançant l’ús de l’endoscopia, consistent a introduir una càmera o lent dins d’un tub o endoscopi, que en el cas d’aquestes lesions es fa mitjançant una incisió quirúrgica. “Gràcies que aquesta és una incisió petita, és possible una ràpida recuperació del pacient”, continua explicant el Dr. Poggio.

Cirurgia per a pacients de fascitis plantar

Una altra de les lesions de peu i turmell més habituals que es produeixen al peu és la fascitis plantar. Consisteix en una molèstia punxant i repetitiva al peu que es localitza especialment al taló. Aquesta patologia comença pels freqüents microtraumatismes que es produeixen durant la marxa a càrrec d’una estructura organitzada de teixit connectiu, anomenada fàscia plantar, situada a la planta del peu, que s’estén des del taló fins a la base dels dits.

En esportistes que es dediquen a una activitat física intensa els peus de la qual pateixen microtraumatismes de manera crònica és una lesió molt habitual, però també pot ser causada per una patologia degenerativa del teixit elàstic de la planta del peu. “La majoria dels pacients aconsegueixen recuperar-se amb un tractament conservador, amb exercicis d’estirament i fisioteràpia. No obstant això, hi ha un petit percentatge que no millora i que acaba necessitant de cirurgia”, apunta el Dr. Daniel Poggio.

“La majoria dels pacients que pateixen una fascitis plantar aconsegueixen recuperar-se amb un tractament conservador, amb exercicis d’estirament i fisioteràpia. No obstant això, hi ha un petit percentatge que no millora i que acaba necessitant de cirurgia”

Dr. Daniel Poggio, cirurgià ortopèdic que coordina la Unitat de Peu i Turmell de l’Hospital Clínic i professional de barnaclínic+

En aquests casos l’opció quirúrgica consisteix a fer una secció parcial de la fàscia plantar per millorar-ne la longitud i així aconseguir que disminueixi el dolor. Novament aquesta intervenció s’aborda de forma mínimament invasiva, cosa que permet que el pacient pugui recolzar de seguida el peu després de l’operació i se’n produeixin menys riscos la realització.


VOLS CONTACTAR AMB EL DR. DANIEL POGGIO?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Be Sociable, Share!

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella