Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

Programar visita

Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

@barnaclinic

18 novembre, 2019

Cirurgia de la glàndula adrenal, com seleccionar l’abordatge?

Abordaje de la cirugía de la glándula adrenal

Davant de qualsevol tipus de cirurgia, i també davant d’una cirurgia de la glàndula adrenal, el cirurgià ha de treballar com part d’un equip multidisciplinari que asseguri: un maneig bioquímic preoperatori, la localització anatòmica, l’avaluació cardiopulmonar i l’optimització necessària. Un cop complerts aquests requisits, seleccionar l’abordatge quirúrgic més apropiat és fonamental per garantir els millors resultats, tant quirúrgics com oncològics.

Les tècniques endoscòpiques, la millor opció per a cirurgia de la glàndula adrenal

La glàndula adrenal pot abordar per cirurgia oberta o mitjançant cirurgia mínimament invasiva, que inclou les plataformes endoscòpiques (retroperitoneoscópica i laparoscòpica) i la robòtica. Està àmpliament demostrat que els abordatges endoscòpics ofereixen avantatges significatius al comparar-se amb els abordatges oberts. Per exemple: menor estada hospitalària, dolor postoperatori, hemorràgia intraoperatòria i morbimortalitat relacionada en els primers 30 dies postquirúrgics. Per aquests motius, la suprarrenalectomía endoscòpica s’ha convertit en el gold standard per al tractament de la majoria d’intervencions de cirurgia suprarenal.

Dr. Oscar Vidal - Cirugía de tiroides

“L’abordatge endoscòpic ofereix avantatges significatius. Per aquest motiu, la suprarrenalectomía endoscòpica s’ha convertit en el gold standard per a la majoria d’intervencions de cirurgia suprarenal “

Dr. Oscar Vidal

Avantatges de cada abordatge mínimament invasiu en cirurgia suprarenal

Abordatge transperitoneal laparoscòpic

L’abordatge transperitoneal laparoscòpic ofereix diversos avantatges. D’una banda, ofereix una visió “més familiar” de l’anatomia (és més fàcil d’ensenyar). A més, permet examinar la cavitat peritoneal i ofereix més espai de treball (rellevant en tumors de mida considerable).

Abordatge retroperitoneoscòpic

L’abordatge retroperitoneoscòpic també presenta alguns avantatges. Per exemple, l’absència de manipulació d’òrgans i vísceres intraperitoneals (disminució del risc d’adherències i lesions per manipulació). També que és un abordatge més directe a la glàndula adrenal i que evita el reposicionament del pacient davant la necessitat de suprarrenalectomías bilaterals. No obstant això, des del punt de vista tècnic, la suprarrenalectomia retroperitoneoscòpica és un procediment més exigent, ja que l’espai de treball és més petit i la visió de les estructures és anatòmicament menys familiar per als cirurgians no experimentats.

Ambdos abordatges mínimament invasius es poden dur a terme utilitzant una plataforma robòtica com la que tenim a barnaclínic+. Els estudis clínics que avaluen la plataforma robòtica per a la suprarrenalectomia han demostrat que, en equips quirúrgics entrenats, pot oferir avantatges similars a la suprarrenalectomia endoscòpica (recordeu que és el gold standard); però, té un cost molt més alt.

Quan realitzar un abordatge obert a una cirurgia de la glàndula adrenal?

En cirurgia de la glàndula adrenal, els abordatges oberts es reserven per a les lesions grans i aquelles clarament malignes o sospitoses de malignitat. Es fa d’aquesta manera per evitar la ruptura de les lesions durant la manipulació quirúrgica. Està demostrat que el risc de ruptura capsular s’incrementa amb els abordatges mínimament invasius. Tot i que no hi ha un llindar de mida definit, els tumors suprarenals grans (especialment aquells majors a 10 cm) tenen un major risc de malignitat. Així mateix, els tumors localment avançats, amb invasió a òrgans adjacents o gots principals (com invasió a la vena cava inferior [VCI] o oclusió de la vena renal esquerra), ofereixen un menor risc de complicacions greus amb els abordatges oberts.

Dr. Oscar Vidal - Cirugía de tiroides

“En cirurgia de la glàndula adrenal, els abordatges oberts es reserven per a les lesions grans i aquelles clarament malignes o sospitoses de malignitat”

Dr. Oscar Vidal


VOL CONTACTAR AMB EL DR. OSCAR VIDAL?

DEMANAR CITA

Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella