Blog barnaclínic


28 gener, 2022

Un nou test genòmic permet personalitzar el tractament del càncer de mama HER2+

El càncer és una malaltia molt heterogènia i per això s’està investigant per poder desenvolupar tractaments que s’adaptin a les característiques de cada subtipus. Però després hi ha el repte d’identificar quins pacients són les que més es beneficien de cada tractament. Pensant en això s’ha creat HER2DX, un test genòmic que prediu la supervivència i la possibilitat de respondre als tractaments de les pacients de càncer de mama HER2 positiu als seus estats més precoços. Aquesta eina és el primer test genòmic creat a tot el món per a aquesta malaltia i en el seu desenvolupament han participat investigadors del Clínic – IDIBAPS – UB, de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, la Università di Padova (Itàlia) i REVEAL GENOMICS.

“Aquest nou test és el fruit de més de deu anys de recerca sobre el càncer de mama HER2 positiu. Un treball que ha servit per entendre que aquest tipus de tumors es divideixen en diversos subtipus segons l’expressió de múltiples gens, amb pronòstics i respostes als tractaments diferents en cada cas. Ara, amb HER2DX esperem ajudar els especialistes en la presa de decisions per a un millor maneig de les pacients”, explica el Dr. Aleix Prat, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic, especialista de barnaclínic+ i cap del grup de Genòmica Traslacional i teràpies dirigides a tumors sòlids de l’IDIBAPS. El Dr. Prat, a més, és professor titular de la Universitat de Barcelona i un dels cofundadors de la companyia REVEAL GENOMICS, que serà qui comercialitzi el nou test.

Aleix Prat

“Aquest nou test genòmic és el fruit de més de deu anys de recerca sobre el càncer de mama HER2 positiu i, amb ell, esperem ajudar els especialistes en la presa de decisions per a un millor maneig de les pacients”

Dr. Aleix PratOncologia Mèdica

Per validar la fiabilitat d’aquesta eina, el Dr. Aleix Prat, en col·laboració amb el grup de recerca de la Università di Padova, dirigit pel Prof. Pierfranco Conte i la Prof. Valentina Guarneri, va coordinar un estudi amb més de mil pacients, els resultats dels quals acaben de ser publicats a la revista The Lancet EBioMedicine.

Aquest test genòmic per al càncer de mama permet evitar tractaments innecessaris

A través del mesurament de l’ARN de 27 gens i integrant aquesta informació amb dades clíniques com la mida del tumor i l’afectació dels ganglis axil·lars, HER2DX és capaç de dividir les pacients en grups de baix o alt risc a través de puntuacions a mitjançant un programari analític intel·ligent. Per aconseguir aquest objectiu, el test genòmic té en compte quatre processos biològics importants del càncer de mama: l’activació del sistema immunològic dins del tumor, l’estat diferenciat de les cèl·lules tumorals, la proliferació del tumor i l’expressió del mateix gen HER2 i diversos gens veïns al cromosoma 17.

D’aquesta manera, l’eina és capaç d’oferir dues informacions importants sobre el comportament del tumor que serviran per adequar el tractament a cada cas. D’una banda, el pronòstic de la pacient, aportant informació sobre quina probabilitat cal que el càncer pugui reaparèixer en els deu anys següents. De l’altra, la sensibilitat del tumor a la quimioteràpia i els tractaments anti-HER2 administrats abans de la cirurgia del tumor. Així, el test ajudarà a decidir si cal fer una cirurgia o un tractament amb fàrmacs.

Aleix Prat

“Volem ajudar els especialistes a sentir-se segurs de no fer servir la quimioteràpia en els casos que no calgui”

Dr. Aleix PratOncologia Mèdica

“D’aquesta manera, volem ajudar els especialistes a sentir-se segurs de no fer servir la quimioteràpia en els casos que no calgui”, puntualitza el Dr. Aleix Prat. I és que els impulsors d’aquesta eina calculen que fins a un 30% dels casos analitzats pel test permetran aplicar teràpies més lleus a les pacients, evitant així els efectes secundaris més greus en els casos que no calgui.



El càncer de mama HER2 positiu, una malaltia molt comuna

Al voltant del 20% de tots els tumors de mama diagnosticats són HER2 positius. Es calcula que a Europa es diagnostica una dona amb càncer de mama HER2 positiu cada sis minuts. Això suposa més de 100.000 dones cada any. Des de fa més de cinc anys, la línia de recerca del Dr. Prat i el Dr. Charles M. Perou, investigador de la University of North Carolina (Chapel Hill, Estats Units), cofundador també de REVEAL GENOMICS i coautor de l’estudi, permès descriure l’heterogeneïtat biològica de la malaltia HER2 positiva i identificar pacients amb beneficis diferents dels tractaments i pacients amb diferents riscos de recaigudes després de rebre un diagnòstic de càncer de mama.

Fins ara, no existien eines per predir el risc de recaiguda i la supervivència més enllà de la mida del tumor i la presència de malaltia als ganglis axil·lars. “Malgrat els grans avenços terapèutics en l’última dècada al càncer de mama HER2+, la gran majoria de pacients no reben un tractament òptim; és a dir, o bé més tractaments dels que necessita la pacient, o bé els tractaments que donem no són suficients per guarir. El problema és que decisions terapèutiques tan importants com la necessitat (i el tipus) de quimioteràpia, o la quantitat (o durada) del tractament anti-HER2, no tenen en compte l’heterogeneïtat biològica d’aquesta malaltia”, comenta el Prof. Conte, coautor de lestudi.

“No és nou que la genòmica ens proporciona moltes dades. Però ara per primera vegada, en el context del càncer de mama HER2+, hem pogut desenvolupar una eina que porti tota aquesta informació a la pràctica clínica, per aconseguir que el tractament sigui el més personalitzat i precís possible. Els tests que prediuen no només la resposta a un determinat fàrmac sinó també informen sobre aspectes biològics de la malaltia, com HER2Dx, són els que ajudaran més a l’oncòleg en un futur, ja que li permetran aprofundir i entendre cada cas en concret” , va explicar la Dra. Ana Vivancos, cap del grup de Genòmica del Càncer del VHIO i cofundadora de REVEAL GENOMICS.

El primer test a nivell mundial especialitzat en càncer de mama HER2+

HER2DX està ja disponible i és comercialitzat per la spin-off REVEAL GENOMICS els fundadors de la qual, a més del Dr. Prat, el Dr. Perou i la Dra. Vivancos, són el Dr. Joel S. Parker, de la University of North Carolina (Chapel Hill, USA), i la Dra. Patricia Villagrasa-González, CEO de la companyia.

“Després de només un any des de la creació de REVEAL GENOMICS, ens alegra presentar el primer test de la companyia al camp de l’oncologia de precisió. Estem convençuts que HER2DX ajudarà oncòlegs i pacients a prendre decisions terapèutiques precises gràcies a la informació que proporciona”, assenyala la Dra. Villagrasa-González. HER2DX s’implementa gràcies a un acord de partnership de REVEAL GENOMICS amb el Centre de Diagnòstic Biomèdic (CDB) de l’Hospital Clínic, dirigit per la Dra. Aurea Mira qui, juntament amb el seu equip, són també coautors de l’article: “És un gran salt d’innovació tecnològica i científica que, amb l’experiència del CDB, estarà disponible en un temps rècord en benefici de les pacients amb càncer de mama”, apunta la Dra. Mira.


¡VOL MÉS INFORMACIÓ SOBRE EL TEST GENÒMIC PER AL CÀNCER DE MAMA HER2+ O VOL CONTACTAR AMB EL SERVEI D’ONCOLOGIA MÈDICA?¡

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella