Blog barnaclínic


 1. 28 September, 2021

  L’equip del Dr. Antonio de Lacy a l’Hospital Clínic és un referent mundial en cirurgies transanales

  TaTME - Cirugía Transanal

  Les tècniques quirúrgiques estan en una constant evolució per millorar els resultats que s’obtenen amb elles i alhora minimitzar les conseqüències derivades de les intervencions. Un dels camins seguits per aconseguir això últim passa per reduir, en la mesura del possible, les incisions emprades per dur a terme les intervencions. I en aquest sentit estan sent cada vegada més usats els abordatges que aprofiten els propis orificis naturals del pacient. L’escissió mesorectal total transanal o TaTME és una d’aquestes tècniques, desenvolupada per l’equip del Dr. Antonio de Lacy, cap de Servei de Cirurgia Gastrointestinal de l’Hospital Clínic de Barcelona i cirurgià oncològic de barnaclínic+, en l’actualitat és considerada una de les millors opcions de tractament per als pacients amb càncer de còlon i recte.

  Llegir més…

 2. 14 September, 2021

  Neix el Clínic Eye Training Center, un model d’excel·lència en formació oftalmològica

  Clinic Eye Training Center

  El Grup Hospital Clínic acaba de posar en marxa un nou projecte: el Clínic Eye Training Center (CETC). Emmarcat dins de la nova àrea quirúrgica d’Oftalmologia, al recinte de la Maternitat, el CETC neix amb l’objectiu de crear un model d’excel·lència en formació oftalmològica i desenvolupar al mateix temps projectes d’innovació. Es tracta d’una àrea capdavantera de formació en cirurgia i és el primer projecte d’entrenament pràctic en Oftalmologia en un centre públic d’Europa.

  Llegir més…

 3. 13 September, 2021

  Investigadors del Grup Hospital Clínic desenvolupen una eina per al diagnòstic del Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal

  Diagnóstico del TEAF

  Investigadors del Grup de Recerca Infància i Entorn (GRIE) de l’Hospital Clínic-IDIBAPS, col·laboradors de la Unitat de Trastorns del Neurodesenvolupament de barnaclínic+, han desenvolupat l’App VisualTEAF que, gràcies a la intel·ligència artificial, és capaç d’ajudar en el diagnòstic del Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF). És la primera eina de diagnòstic del TEAF en què s’utilitza machine learning, una branca de la intel·ligència artificial que permet que les màquines aprenguin sense ser expressament programades per a això.

  Llegir més…

 4. 23 August, 2021

  El Grup Hospital Clínic incorpora duodenoscopis d’un sol ús per reduir el risc d’infeccions intrahospitalàries

  Una de les principals preocupacions en l’entorn hospitalari és la d’evitar les infeccions nosocomials, les que s’adquireixen durant l’estada en un hospital i que solen estar ocasionats per gèrmens multiresistents. Durant la pandèmia de la COVID-19, la prevenció d’infeccions d’aquest tipus va adquirir una importància encara més gran per buscar d’alguna manera frenar la propagació de la malaltia. Una de les possibles fonts d’infecció es produeix quan s’empren instruments de difícil desinfecció i que són usats per diversos pacients.

  “Els endoscopis estan conformats per mecanismes complexos on aconseguir el 100% la desinfecció és molt difícil, el que fa que l’esterilització completa d’aquests instruments no s’aconsegueixi sempre”, explica el Dr. Andrés Cárdenas, consultor de l’Institut Clínic de Malalties Digestives i Metabòliques de l’Hospital Clínic i especialista de barnaclínic+. Per aquest motiu, al Grup Hospital Clínic hem començat a utilitzar duodenoscopis d’un sol ús, un tipus de endoscopi d’una longitud més gran i que per les seves característiques especials resulta especialment complicada la seva esterilització efectiva.

  Llegir més…

 5. 13 July, 2021

  La cirurgia oncològica ginecològica extraperitoneal assistida per robot té menys complicacions quirúrgiques

  cirugía oncológica ginecológica robótica

  En els últims anys la cirurgia mínimament invasiva està aconseguint fer-se un buit en molts quiròfans i no és una excepció la cirurgia oncològica ginecològica. Amb la cirurgia robòtica s’aconsegueixen reduir les complicacions quirúrgiques i s’aconsegueix una millor recuperació de la pacient. No obstant això, hi ha diferents enfocaments possibles per fer aquestes intervencions. Ara, per primera vegada, un estudi explora les diferències entre tots ells per a la realització de la dissecció dels nodes limfàtics paraaòrtics. Es tracta d’un procediment habitual en els càncers ginecològics per saber si les cèl·lules canceroses s’han propagat.

  Llegir més…

 6. 15 June, 2021

  El Grup Hospital Clínic és el primer centre d’Espanya en disposar d’una gammacàmera digital

  Gammacámara digital

  En l’estudi de les malalties, les proves per imatge tenen un gran valor. Tant en el diagnòstic com després a l’hora de planificar intervencions, saber com és exactament la morfologia d’un òrgan o la seva funcionalitat és clau. Per això en els últims anys hi ha hagut un gran esforç tecnològic per aconseguir una major precisió d’aquestes proves. Una de les últimes tecnologies és la gammacàmera digital, un equip que acaba de ser incorporat als serveis del Grup Hospital Clínic, pioner en l’ús d’aquest tipus de tecnologia a tot Espanya.

  Llegir més…

 7. 31 May, 2021

  L’Hospital Clínic està un any més entre els tres centres públics amb millor reputació d’Espanya

  Hospital Clínic de Barcelona

  Després d’un any molt complicat, en què la pandèmia de la COVID-19 va posar contra les cordes a bona part dels centres hospitalaris de tot el món, hi havia interès per saber els resultats del rànquing que des de fa set anys elabora Merco, el Monitor de Reputació Sanitària. L’Hospital Clínic ha tornat a ser un dels centres destacats d’aquesta classificació, aconseguint un any més situar-se al top tres dels centres públics amb millor reputació d’Espanya, només superat per l’Hospital Universitario La Paz de Madrid i per davant de l’Hospital General Universitario Gregorio Marañón. És el setè any consecutiu que l’Hospital Clínic aconsegueix la segona posició de el rànquing.

  Llegir més…

 8. 25 May, 2021

  barnaclínic+ incorpora un nou sistema de làser per a cirurgia refractiva

  Cirugía Refractiva con láser

  La cirurgia refractiva amb làser és una de les opcions més conegudes i comunament realitzades per corregir problemes de visió i pot ser una alternativa a l’ús d’ulleres o lents de contacte. Ara, el servei d’Oftalmologia de barnaclínic+, per dur a terme aquest tipus d’intervencions ha incorporat a les seves instal·lacions un nou sistema de dos tipus de làser: el làser de femtosegon per fer un tall precís en forma de finestra a la còrnia – la part transparent en forma de cúpula de la part anterior de l’ull – i el làser excímer per modificar la seva curvatura.

  Gràcies al nou equip serà possible dur a terme dos procediments quirúrgics. D’una banda, la tècnica coneguda com FEMTO-LASIK (les sigles en anglès de queratomileusi in situ assistida per làser) i per un altre la PRK (sigles en anglès de queratectomia fotorefractiva). “Gràcies a aquestes tècniques podrem corregir tant miopia com hipermetropia o astigmatisme. Es tracten totes elles de patologies en les que hi ha una malformació en la longitud del globus ocular o a la forma de la corba que amb el làser és possible corregir”, explica el Dr. Jorge Peraza, oftalmòleg expert en cirurgia refractiva de barnaclínic+.

  Llegir més…

 9. 21 May, 2021

  barnaclínic+ segueix apostant per la tasca de recerca dels professionals d’infermeria

  Investigación en enfermería

  El passat 12 de maig l’Hospital Clínic va celebrar com és habitual un acte per commemorar el Dia Internacional de la Infermera. En aquesta ocasió, i a causa de la situació de la pandèmia de la COVID-19, aquest va ser retransmès en streaming a través del seu canal de YouTube. Aquest acte va servir per donar a conèixer els diferents projectes de recerca en infermeria que han rebut una Beca d’Intensificació, que són finançades per barnaclínic+.

  Es tracta d’una iniciativa de la Direcció d’Infermeria de l’Hospital Clínic de Barcelona, ​​que té com a objectiu la millora de l’activitat assistència de centre mitjançant la formació de les i els professionals i la potenciació de la recerca en infermeria. Tenen una durada d’entre 3 i 6 mesos i es concedeixen a un grup de professionals que són seleccionats seguint una sèrie de criteris. Aquestes beques es van posar en marxa l’any 2016 i des de llavors han estat un èxit, motiu pel qual barnaclínc + segueix apostant per elles.

  Llegir més…

 10. 20 May, 2021

  L’Hospital Clínic és el primer centre espanyol en realitzar 1.000 trasplantaments de ronyó de donant viu

  Primer hospital 1000 Trasplantes de donante vivo

  L’Hospital Clínic és un centre de referència a Espanya en el que es refereix a trasplantaments de ronyó. El 27 de juliol de 1965, els doctors Josep Maria Gil-Verat i Antoni Caralps completaven el primer trasplantament renal d’Espanya. En tot el temps transcorregut des de llavors s’han realitzat al centre 5.000 intervencions de trasplantament, de les quals 1.000 ha estat de donant viu, sent el primer centre del nostre país en aconseguir aquesta xifra. Uns números que serveixen sens dubte per posar en relleu el paper transcendental que el centre té a casa nostra pel que fa a trasplantaments renals.

  Llegir més…