Blog barnaclínic


27 desembre, 2021

La biòpsia líquida demostra la seva utilitat a l’anàlisi del càncer

Biopsia líquida

Un dels grans reptes en el tractament del càncer és la seva heterogeneïtat. Els tumors poden presentar diferents mutacions i canviar al llarg del temps, cosa que fa que no tots els tractaments siguin eficaços o que es generin resistències. Per això cal fer seguiments que permetin identificar els canvis que es van produint. Tot i això, l’obtenció de les mostres necessàries per fer aquestes anàlisis a través d’una biòpsia de teixit no sempre és fàcil. Per això, en els darrers anys, s’ha desenvolupat un nou mètode que permeti analitzar l’ADN tumoral circulant a la sang per poder fer aquest seguiment i anàlisi del càncer d’una manera més fàcil i senzilla. És el que es coneix com a biòpsia líquida.

Els resultats preliminars de l’estudi CLIMB360, desenvolupat pel Dr. Aleix Prat i el Dr. Javier García Corbacho, professionals ambdós del Grup Hospital Clínic i de barnaclínic+, han demostrat que utilitzar aquesta tècnica de la biòpsia líquida per a obtenir el perfil genòmic prospectiu i en temps real dels pacients és factible, ràpid i ajuda a identificar dianes terapèutiques aprovades o avaluades en assaigs clínics. Aquests resultats han estat publicats a Annals of Oncology, la revista de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO).

Per dur a terme aquest estudi es va analitzar el perfil genètic de 321 pacients oncològics amb diferents tumors sòlids –pulmonars, pancreàtics, colorectals, colangiocarcinoma, de mama, de tiroide i carcinoma de glàndules salivals– mitjançant biòpsia líquida a la sang amb Guardant360, una prova capaç d’analitzar 74 gens mitjançant tècniques de seqüenciació massiva. L’estudi, que va començar el setembre del 2020, va establir una seqüenciació genòmica dels tumors d’aquests pacients al llarg de 18 mesos. Es buscava així poder seleccionar la teràpia més adequada segons l’evolució de la malaltia en cada pacient.

La biòpsia líquida, més ràpida i senzilla

L’obtenció de mostres de tumors sòlids mitjançant una biòpsia pot ser un procés complex i no sempre ràpid. Els resultats d’una biòpsia tumoral poden trigar més d’un mes, massa temps per a molts pacients als quals pot constrenyir un canvi de teràpia segons l’evolució de la seva malaltia. A més, en certs tipus de càncer, com el de pulmó, fer una biòpsia de teixits és molt costós.

Per contra, els resultats d’una biòpsia líquida són molt més ràpids, i es poden obtenir en només nou dies naturals. I a diferència de les biòpsies tumorals, que són invasives i potencialment doloroses, per a la biòpsia líquida només cal una extracció de 20 ml de sang. Això també facilita que es puguin dur a terme de manera més repetida i fer un seguiment més precís de l’evolució del tumor alhora que no suposa una molèstia excessiva per al pacient.

Els resultats d’una biòpsia líquida són molt més ràpids i només cal una extracció de 20 ml de sang

Per què serveix la biòpsia líquida a la sang?

De vegades, quan hi ha un tumor, s’allibera material genètic, proteïnes i cèl·lules cancerígenes al torrent sanguini. Actualment amb tan sols una extracció de sang es pot detectar aquest ADN circulant, cèl·lules tumorals i altres compostos propis del tumor. Les tècniques per a la detecció de l’ADN circulant i de cèl·lules tumorals han de ser ultrasensibles, ja que aquests compostos i cèl·lules es troben en una proporció extremadament baixa a la sang. Les cèl·lules cancerígenes en circulació es poden establir en una altra part de l’organisme, generant una metàstasi. La detecció de l’ADN de les cèl·lules tumorals permet determinar l’evolució de la malaltia i seleccionar els tractaments per tractar el tumor específicament.



Com es fa la biòpsia líquida?

Amb el Guardant360. És una prova de biòpsia líquida capaç d’analitzar 74 gens mitjançant tècniques de seqüenciació massiva. D’aquesta manera, s’identifiquen mutacions, còpies gèniques, gens implicats en el desenvolupament de tumors sòlids i càncers hereditaris, i inestabilitat de microsatèl·lits, que són seqüències curtes d’ADN que no codifiquen cap gen però constitueixen marcadors genètics en alguns càncers. La sensibilitat de la prova és molt elevada ja que a l’estudi es van detectar alteracions genòmiques en pràcticament el 90% dels casos, la qual cosa obre la porta a una potencial teràpia dirigida contra cada tipus de càncer.

La biòpsia líquida ha de ser interpretada per seleccionar el tractament correcte. per això, s’han començat a crear grups especialistes (tumor molecular board) que revisen cada cas i emeten una recomanació conjunta. L’Oncologia Mèdica es dirigeix ​​cap a una prescripció personalitzada de la medicació, per la qual cosa sens dubte l’anàlisi de l’ADN circulant formarà part de les consultes en el futur. “Aquesta tècnica, que ens permet la determinació a temps real de les característiques genètiques del tumor, sens dubte augmentarà la supervivència dels nostres pacients”, comenta el Dr. Javier García Corbacho.


92P First-results of the CLIMB360 study, a prospective molecular screening program across multiple cancer types based on circulating tumor DNA (ctDNA)
J. Garcia-Corbacho, I. Victoria Ruiz, L. Angelats, S. Castillo, M. Nogué, A. Prat


VOL MÉS INFORMACIÓ SOBRE BIÒPSIA LÍQUIDA O ESTÀ INTERESSAT A REALITZAR AQUESTA PROVA?

DEMANAR CITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella