Blog barnaclínic


23 novembre, 2021

La Unitat de Teràpies CAR-T del Clínic rep el premi ‘Best in Class’ de Gaceta Médica

Terapias CAR-T Best in class

La revista Gaceta Médica ha anunciat els guanyadors anuals dels seus premis ‘Best in Class’, una iniciativa a través de la qual volen reconèixer l’excel·lència sanitària dels hospitals i les unitats que han sobresortit en la seva aposta per la qualitat assistencial. Entre els guardonats d’aquesta edició va estar la Unitat de Teràpies CAR-T de l’Hospital Clínic, que també ofereix els seus serveis a barnaclínic+. Pel Dr. Álvaro Urbano-Ispizua, cap de Servei d’Hematologia de l’Hospital Clínic, l’èxit de la unitat es basa a disposar d’un equip de persones molt important, “amb una dedicació extraordinària al projecte, i en un suport institucional clar” .

La Unitat de Teràpies CAR-T

La Unitat de CAR-T és un equip multidisciplinari que reuneix més de 180 professionals, entre els quals hi ha hematòlegs, farmacòlegs, neuròlegs, metges intensivistes i immunòlegs entre d’altres. Des que es va posar en funcionament, fa més de 10 anys, ja s’han tractat en aquesta unitat més de cent pacients amb productes propis, com ara la teràpia CAR-T ARI-001, aprovada recentment per part de l’Agència Espanyola del Medicament (AEMPS), però també molts altres amb altres productes comercials.

Actualment és un dels centres autoritzats pel Sistema Nacional de Salut per a l’administració comercial de productes CAR-T (és el que va obtenir la màxima puntuació de tots els centres autoritzats), estant actualment acreditats per a l’administració dels dos CARTs comercials disponibles ( Yescarta de Kite-Gilead i Kymriah de Novartis). Aquestes acreditacions han habilitat el centre a tractar pacients amb limfomes difusos de cèl·lules grans B, limfomes primaris mediastínics, limfomes fol·liculars transformats, i leucèmia aguda limfoblàstica dins un programa de tractaments CAR-T aprovats.

Un dels principals objectius que es persegueix amb la Unitat de CAR-T de l’Hospital Clínic és acostar aquest tractament de les CAR-T a pacients que tenien poques opcions terapèutiques, ampliant així les opcions de tractar els tumors i així oferir als pacients bones alternatives de tractament.

Què són les teràpies CAR-T?

En la lluita contra el càncer cada vegada està adquirint més protagonisme la immunoteràpia. És un enfocament centrat a utilitzar el propi sistema immunitari del pacient per combatre les cèl·lules tumorals. La teràpia CAR-T és el resultat d’unir aquesta immunoteràpia amb dos tipus més avançats de teràpies: la teràpia cel·lular i la teràpia genètica. Han suposat tota una irrupció en l’abordatge de malalties amb una alta mortalitat com la leucèmia limfoblàstica aguda, els limfomes agressius de cèl·lules B o el mieloma múltiple.

S’aconsegueix així una de les opcions més personalitzades que existeixen en el tractament del càncer. Bàsicament consisteix a extreure un tipus de cèl·lula concret del pacient, els limfòcits T, uns glòbuls blancs que s’encarreguen de la resposta immunitària. Això es fa en una primera fase mitjançant una extracció de sang.

Posteriorment al laboratori aquests limfòcits són modificats genèticament per aconseguir que se’n potenciï la resposta immunitària. Així és com s’obtenen les cèl·lules CART-T, que reconeixen i ataquen les cèl·lules tumorals. Finalment, aquestes es tornen a introduir al pacient perquè identifiquin selectivament i destrueixin les cèl·lules malignes sense danyar les sanes.

Imatge: Gaceta Médica


VOL CONTACTAR AMB EL NOSTRE SERVEI D’HEMATOLOGIA O DESITJA INFORMACIÓ SOBRE EL NOSTRE PROGRAMA DE CAR-T?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella