Blog barnaclínic


23 desembre, 2021

El Grup Hospital Clínic desenvolupa un segon CAR-T, indicat per al mieloma múltiple resistent al tractament

CAR-T para el Mieloma múltiple

L’Hospital Clínic de Barcelona juntament amb l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Agust Pi i Sunyer (IDIBAPS) han desenvolupat un nou CAR-T, l’ARI-0002h, per a pacients amb mieloma múltiple resistent als tractaments habituals. Els resultats d’un assaig clínic, presentats recentment al Congrés Americà d’Hematologia (ASH) que es va celebrar a Atlanta, han demostrat que aquest nou CAR-T per al mieloma múltiple és capaç d’aconseguir una taxa de resposta de fins al 75% després un any de tractament i que un 60% dels pacients tinguin una remissió completa i sense malaltia residual, uns resultats que són sens dubte molt esperançadors.

“Aquests resultats són comparables en eficàcia als CAR-T per al mieloma múltiple comercials existents i amb una toxicitat menor”, assenyala el Dr. Álvaro Urbano-Ispizua, director de l’Institut Clínic de Malalties Hemato-Oncològiques. “Ara estem preparant tota la documentació en base als resultats per sol·licitar a l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) l’ús com a medicament de teràpia avançada de fabricació no industrial”, conclou el Dr. Urbano-Ispizua.

Alvaro Urbano Ispizua

“Aquests resultats són comparables en eficàcia als CAR-T per al mieloma múltiple comercials existents i amb una toxicitat menor”

Dr. Álvaro Urbano-Ispizua, director de l’Institut Clínic de Malalties Hemato-Oncològiques del Hospital Clínic de Barcelona

L’estudi s’ha dut a terme en col·laboració amb la Clínica Universitat de Navarra, que ha col·laborat amb els professionals del Clínic per poder produir aquest tipus de teràpia, i tres hospitals espanyols més: l’Hospital Universitari de Salamanca, Hospital Verge de l’Arrixaca de Múrcia i l’Hospital Verge del Rocío a Sevilla. Per dur a terme lestudi clínic, a més del suport de Fundació “la Caixa” també s’ha rebut finançament específic de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII) i de la Fundació Bosch Aymerich.

El Dr. Josep Maria Campistol, director general de l’Hospital Clínic, destaca que “aquesta és la segona teràpia CAR-T desenvolupada al nostre hospital, cosa que posa de manifest la vocació investigadora i innovadora del Clínic, enfocada a proporcionar les millors alternatives terapèutiques a els nostres pacients. El CAR-T ARI-0002h és el fruit de l’esforç de molts professionals de l’hospital que han participat en les diverses etapes del desenvolupament del tractament, des de la posada a punt del CAR-T per al mieloma múltiple fins a la realització de l’assaig per demostrar-ne el eficàcia”.

Josep M. Campistol

“Aquesta és la segona teràpia CAR-T desenvolupada al nostre hospital, cosa que posa de manifest la vocació investigadora i innovadora del Clínic, enfocada a proporcionar les millors alternatives terapèutiques a els nostres pacients”

Dr. Josep Maria Campistol, director general de l’Hospital Clínic de Barcelona

Què són les teràpies CAR-T?

El CAR-T és un tipus de teràpia cel·lular i gènica en què el pacient es converteix en el seu propi donant. Mitjançant una afèresi, una tècnica que permet la separació dels components de la sang, s’obtenen els limfòcits T, un tipus de glòbuls blancs encarregats de la resposta immunitària, del mateix pacient. Posteriorment, al laboratori aquests limfòcits T són reprogramats genèticament perquè, quan siguin transfosos de nou al pacient, puguin reconèixer específicament les cèl·lules tumorals i atacar-les.

Per aconseguir aquesta especificitat, cal seleccionar un antigen concret, és a dir, una proteïna que estigui present a la superfície de la majoria de les cèl·lules tumorals. Els limfòcits T tenen les seves pròpies proteïnes, anomenades receptors, que s’uneixen a aquests antígens i ajuden a provocar que altres parts del sistema immunitari destrueixin les cèl·lules tumorals. La relació entre els antígens i els receptors immunes és com un pany i una clau i així cada antigen estrany té un receptor immune únic que s’hi pot unir. D’aquesta manera es poden desenvolupar diferents tipus de teràpia CAR-T segons s’utilitzi com a diana un antígen o un altre, i s’aconsegueix així que la resposta immunitària se centri únicament en les cèl·lules tumorals.

En el cas concret d’ARI-002h s’ha utilitzat l’antigen BCMA, que es troba a la superfície de les cèl·lules tumorals del mieloma. Així, els investigadors de l’IDIBAPS que l’han desenvolupat –la Dra. Beatriz Martín-Antonio, el Dr. Guillermo Suñé i la Dra. Lorena Pérez-Amill– van demostrar experimentalment al laboratori que aquesta teràpia era molt específica i eficaç contra les cèl·lules malignes del mieloma múltiple, cosa que va fer que l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) aprovés l’assaig clínic del qual ara s’han presentat els resultats.

Sobre el mieloma múltiple

El mieloma múltiple és un tipus de càncer de la sang que afecta la medul·la òssia, on es troben les cèl·lules plasmàtiques –un tipus de glòbuls blancs– encarregades de produir els anticossos necessaris per combatre les infeccions. Al mieloma múltiple les cèl·lules plasmàtiques realitzen un procés de creixement anormal i formen tumors en zones dels ossos.

És una malaltia relativament freqüent, ja que suposa entre el 10 i el 15% de tots els càncers hematològics, sent el segon càncer més comú de la sang, darrere del limfoma. L’edat més comuna d’inici d’aquesta malaltia és entre els 65 i els 70 anys, i és lleugerament més freqüent en homes que en dones. Els afroamericans tenen el risc més alt de tenir la malaltia, mentre que els asiàtics tenen un risc més baix.

Tot i que es considera una malaltia, en general, incurable, és una de les àrees on més s’han desenvolupat nous fàrmacs i tractaments per millorar la qualitat de vida dels pacients i cronificar la malaltia. I encara que hi ha diverses alternatives que van des de la quimioteràpia al trasplantament de medul·la òssia, hi continua havent un percentatge de persones que no responen i per tant tenen una esperança de vida molt limitada. Aquesta nova teràpia de CAR-T per al mieloma múltiple suposa una alternativa per a aquests pacients.


Foto: Francisco Avia


VOL CONTACTAR AMB EL NOSTRE SERVEI D’HEMATOLOGIA O DESITJA INFORMACIÓ SOBRE EL NOSTRE PROGRAMA DE CAR-T?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella