Blog de enfermería

Programar visita

Blog de enfermería

@barnaclinic

19 maig, 2020

Malalties Inflamatòries Intestinals (MII): La Colitis Ulcerosa

Colitis Ulcerosa

El 19 de Maig és el Dia Mundial de les Malalties Inflamatòries Intestinals i per tant de totes les persones afectades per Malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa.

Com hem dit, la malaltia inflamatòria intestinal (MII)  engloba dues patologies: la Colitis Ulcerosa i la Malaltia de Crohn. Es caracteritzen per ser malalties de l’intestí, inmunomediadas, inflamatòries i cròniques, que evolucionen en brots i períodes de remissió.  

En el següent vídeo, professionals de la unitat especialitzada en MII de l’Hospital Clínic t’expliquen com es conviu amb la malaltia:

La Colitis ulcerosa (CU) és una malaltia inflamatòria intestinal de tipus crònic i de causa no totalment determinada, que afecta exclusivament el còlon (intestí gros).

Colitis Ulcerosa - Hospital Clínic

PER QUÈ ES PRODUEIX LA COLITIS ULCEROSA?

La causa concreta de la resposta inflamatòria inadequada a la Colitis Ulcerosa és desconeguda.

Sorgeix com a conseqüència de la generació d’una resposta inflamatòria inadequada del sistema immunològic a nivell de la mucosa intestinal, davant el mateix organisme.

QUÈ PODEM FER?

Actualment no existeix una cura per a la malaltia inflamatòria intestinal. Hi ha una àmplia varietat de tractaments disponibles i indicats segons la gravetat del brot per controlar l’activitat de la malaltia, afavorir la remissió i ajudar a evitar les complicacions. 

Causes Colitis Ulcerosa - Hospital Clínic


Recomanacions higienicodietètiques per la malaltia inflamatòria intestinal

La dieta

Ha de ser completa, tant des del punt de vista calòric com en la seva composició proteica. La desnutrició és deguda a la inflamació de l’intestí que produeix pèrdua de gana i un augment del consum de calories, i a les pèrdues gastrointestinals associades a la diarrea. S’ha d’assegurar un correcte estat nutricional i minimitzar els símptomes intestinals. No hi ha evidència que determinats aliments s’associïn amb un major risc de brots de la malaltia.

El tabac

El consum de tabac no s’associa a una pitjor evolució de la colitis ulcerosa, però cal recodar que el tabac s’associa a un increment de malalties derivades del seu consum.

L’activitat física

Incrementa la qualitat de vida i augmenta la densitat òssia.

L’exposició a el sol

A la Colitis Ulcerosa fins a una 55% dels pacients presenten dèficit de vitamina D. Es recomana: protecció solar alta en àrees exposades a el sol; la presa d’aliments fortificats en vitamina D i peixos.

A barnaclínic + disposem de professionals especialistes en dietètica que poden ajudar o informar-lo millor.

DEMANAR CITA


La Colitis Ulcerosa en números…


Bibliografía:

https://www.clinicbarcelona.org/asistencia/enfermedades/enfermedad-inflamatoria-intestinal

https://accuesp.com/

https://accucatalunya.cat

https://www.educainflamatoria.com/media/crohn/recomendaciones-higienico-dieteticas.pdf

https://www.accucatalunya.cat/es/enfermedades/las-10-claves-para-mejorar-la-calidad-de-vida-de-los-pacientes-con-eii/

Cristina Saro Gismera. ¿Por qué está aumentando la incidencia de la Enfermedad Inflamatoria Intestinal Crónica? Enfermedad Inflamatoria Intestinal al día 2010;3(9):1-30

 

Be Sociable, Share!

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella