7 octubre, 2024
Les dones també han de fer una revisió cardiològica a partir dels 45 anys
Les diferències entre homes i dones pel que fa a les malalties cardíaques són àmplies i complexes. És fonamental reconèixer aquestes diferències per proporcionar un diagnòstic precís i un tractament efectiu adaptat a cada gènere. La investigació i l’educació contínues en aquest camp són essencials per millorar els resultats de salut tant en homes com en dones. Fruit de tot això és la recient recomanació perquè les dones de més de 45 anys es facin una revisió cardiològica, recolzada tant per la Societat Europea de Cardiologia com per la Societat Espanyola de Cardiologia. El Dr. Manuel Castellà, cap de Cirurgia Cardiovascular de l’hospital Clínic de Barcelona i professional de barnaclínic+, en va parlar al programa Planta Baixa de TV3, la televisió de Catalunya.
“Encara falta molta conscienciació sobre els riscos cardiovasculars en les dones, per això és crucial insistir en la necessitat d’una revisió senzilla a partir dels 45 anys també en el seu cas”
Dr. Manuel Castellà, Cirurgià cardiovascular de barnaclínic+
Revisió cardiològica en dones, important per a la prevenció
El Dr. Castellà va explicar que, tot i que en el 95% dels casos no es trobarà cap problema, aquesta primera revisió cardiològica servirà per poder revisar factors de risc cardíac i un cop identificats, actuar per evitar problemes majors i incidir sobre la mortalitat. Aquests factors són la pressió arterial, el colesterol i els triglicèrids, l’obesitat o el sobrepès, el sedentarisme, la diabetis mellitus, el tabac i l’estrès.
“No podem oblidar que actualment moren més dones per problemes cardíacs que homes de manera proporcional”, va assenyalar el cardiòleg, destacant com encara avui no existeix la rutina de les revisions cardiològiques en les dones. Tot i que en els homes es continuen produint més esdeveniments cardiovasculars, el percentatge de supervivència és superior que en el cas de les dones. Així, al nostre país, la causa principal de mort en el cas dels homes ha deixat de ser les malalties cardiovasculars per ser el càncer, mentre que en les dones continuen sent les malalties cardiovasculars.
Les diferències entre homes i dones pel que fa al risc cardiovascular són àmplies i complexes. És fonamental que els professionals de la salut reconeguin aquestes diferències per proporcionar un diagnòstic precís i un tractament efectiu adaptat a cada gènere. La investigació i l’educació contínues en aquest camp són essencials per millorar els resultats de salut tant en homes com en dones.
ET POT INTERESSAR…
– Encara no saps què és el risc cardiovascular. T’ho explico…
– Un diagnòstic precoç és fonamental per a les valvulopaties
Identificar els símptomes cardíacs de forma adequada
Un dels principals obstacles que el Dr. Castellà va assenyalar durant l’entrevista és la dificultat d’identificar de manera correcta els símptomes que ens avisen que s’està produint un problema cardiovascular. Això es deu en part al fet que aquests signes poden diferir i variar, no només entre homes i dones, sinó entre diferents individus del mateix gènere. “Tradicionalment, l’infart s’ha associat amb dolor al braç esquerre, però no ha de ser necessàriament així. També pot produir-se un dolor a la zona de la mandíbula o fins i tot una mica més avall”.
“Tradicionalment, l’infart s’ha associat amb dolor al braç esquerre, però no ha de ser necessàriament així. També pot produir-se un dolor a la zona de la mandíbula o fins i tot una mica més avall”
Dr. Manuel Castellà, Cirurgià cardiovascular de barnaclínic+
El cardiòleg va insistir en la importància de definir el dolor com a alguna cosa intensa i progressiva, comparant-lo amb la sensació de tenir una pedra sobre el pit o fins i tot dolor a l’esquena. Aquest dolor sol anar acompanyat, a més, de sudoració, malestar general i ofec, i en el cas de les dones, fins i tot de nàusees i vòmits. “També és important destacar que aquest dolor no ha d’estar associat amb un esforç. Hi ha casos en què sí que és així, però no sempre. En cas de produir-se un dolor intens, és necessari acudir a l’especialista, i aquest serà qui acabarà descartant o no que hi hagi un problema cardíac”.
“També és important destacar que aquest dolor no ha d’estar associat amb un esforç. Hi ha casos en què sí que és així, però no sempre. En cas de produir-se un dolor intens, és necessari acudir a l’especialista, i aquest serà qui acabarà descartant o no que hi hagi un problema cardíac”
Dr. Manuel Castellà, Cirurgià cardiovascular de barnaclínic+
Una diferència també significativa és l’atenció que es dóna a aquest dolor. Mentre que en els homes de seguida s’associa amb un infart i es procedeix tant a acudir de forma immediata al servei d’urgències com a rebre una atenció ràpida per part dels professionals, en el cas de les dones això no és així i sol retardar-se molt tot el procés. “Quan es produeix un infart és degut a que s’obstrueix una artèria del cor, per això és fonamental el temps de reacció i que es desbloquegi com més aviat millor. En el cas dels homes, la mitjana de temps és d’uns 88 minuts, mentre que en el cas de les dones això pot arribar a triplicar-se.”
La importància de les revisions cardiològiques en dones
Per tot el que s’ha exposat, el Dr. Manuel Castellà va insistir durant la seva intervenció en la necessitat de canviar la percepció sobre els problemes cardíacs tant entre la població femenina com entre els mateixos professionals sanitaris. “És crucial tant en homes com en dones identificar els factors de risc i per això són importants aquestes revisions cardiològiques als 45 anys, que no han de ser mai invasives, ja que això també pot acabar suposant un risc.”
“És crucial tant en homes com en dones identificar els factors de risc i per això són importants aquestes revisions cardiològiques als 45 anys, que no han de ser mai invasives, ja que això també pot acabar suposant un risc”
Dr. Manuel Castellà, Cirurgià cardiovascular de barnaclínic+
D’aquesta manera, el professional de barnaclínic+ va explicar com en aquest primer control cardiovascular n’hi ha prou amb una entrevista, en la qual es poden identificar factors de risc com el consum de tabac o el sedentarisme. Aquesta, combinada amb una anàlisi de sang, en la qual es poden mesurar els nivells de colesterol i lípids, així com la tendència a desenvolupar una diabetis, i un electrocardiograma, ja seria més que suficient.
Per últim, l’expert va explicar com en el cas de les dones existeixen algunes patologies cardíaques que són més habituals i a les quals és important prestar més atenció. La primera d’elles és la dissecció espontània de l’artèria coronària, una condició en la qual hi ha una separació espontània de les capes de l’artèria coronària, el que pot portar a un flux sanguini reduït o bloquejat, i causar un infart de miocardi.
Una altra patologia que va destacar el Dr. Castellà és la miocardiopatia de Takotsubo, més coneguda com a síndrome del cor trencat. És una condició temporal en la qual el múscul cardíac es debilita sobtadament i es presenta una disfunció del ventricle esquerre del cor, adoptant una forma característica que s’assembla a una trampa japonesa per pops (takotsubo). “Aquest síndrome es desencadena generalment per un estrès emocional o físic sever, i tot i que pot ocórrer en homes, és molt més comú en dones. Tot i que és temporal i generalment reversible”, va concloure el Dr. Castellà.