7 febrer, 2022
Una cirurgia del càncer cada cop menys invasiva
El càncer és una de les malalties amb més incidència a nivell mundial. Només a Espanya es diagnostiquen més de 280.000 casos a l’any i segons l’informe de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, en les darreres dècades ha crescut el nombre absolut de càncers diagnosticats a Espanya com a conseqüència de l’envelliment de la població, l’exposició a factors de risc i laugment de la detecció precoç. La cirurgia del càncer es fa servir per prevenir, diagnosticar, determinar l’etapa i tractar aquesta malaltia. També podeu alleujar molèsties o problemes relacionats amb el càncer. De vegades, una cirurgia oncològica pot assolir més d‟un d’aquests objectius. En altres casos, es poden necessitar diferents operacions amb el pas del temps. L’evolució de la medicina i la tecnologia, i la importància de limitar els efectes secundaris, millorar els resultats i la qualitat de vida dels pacients, ha fet que es treballi per fer una cirurgia del càncer cada vegada menys invasiva.
El concepte de cirurgià oncològic
Aquesta importància de la cirurgia del càncer ha fet que en alguns països, com els Estats Units, hagin desenvolupat la figura del cirurgià oncològic. “Aquí a Espanya això no funciona igual i hi ha la cirurgia dividida d’una altra manera, però nosaltres fem tot el que es pot considerar cirurgia oncològica i tractem càncers d’esòfag, d’estómac, metàstasi al fetge, de còlon i de recte”, explica el Dr. Antonio de Lacy, cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal i de Cirurgia Mínimament Invasiva de l’Hospital Clínic de Barcelona, investigador de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), professor titular de Cirurgia i Especialitats Quirúrgiques a la Universitat de Barcelona i professional de barnaclínic+.
Cirurgia mínimament invasiva, buscant fer el menor dany possible
El fet que la pràctica totalitat de pacients de càncer necessita una cirurgia i que en alguns casos aquestes s’han de repetir al llarg del temps, ha motivat que s’hagi fet un gran esforç en el desenvolupament de tècniques que suposin el menor dany possible . Això també està en línia amb els esforços en altres camps de la cirurgia, on es busca aprofitar orificis naturals o en cas de necessitar fer incisions, que aquestes siguin el més petites possibles. La investigació realitzada ha demostrat que aquest enfocament mínimament invasiu es tradueix en millors resultats per als pacients i en una recuperació més ràpida i menys dolorosa.
El Dr. Antonio de Lacy és un dels pioners a nivell mundial en el desenvolupament d’aquest tipus de tècniques per a la cirurgia oncològica. “D’aquesta manera hem aconseguit operar el càncer d’esòfag, el càncer d’estómac o el càncer de còlon i recte sense necessitat d’obrir ni el tòrax ni l’abdomen”, assenyala el cirurgià. També ha realitzat un gran esforç per poder fer servir orificis naturals per als tractaments del càncer de còlon i recte.
Cirurgia del càncer a través d’orificis naturals: de la vagina a l’anus
Un primer pas en aquest camí per aprofitar els orificis naturals va ser el desenvolupament d’una tècnica que permetia fer la cirurgia a través de la vagina. “No obstant això, això limitava la tècnica ja que la meitat dels pacients no podien ser intervinguts amb aquest abordatge, ja que no tots tenen vagina. Això ens va impulsar a buscar un altre abordatge que permetés universalitzar la tècnica”, comenta el Dr. de Lacy.
Així va ser com l’expert cirurgià va ser pioner en l’ús de l’abordatge quirúrgic transanal, mitjançant una tècnica híbrida on s’entra a l’abdomen a través de laparoscòpia i també a través de l’anus. Es tracta de l’escissió mesorrectal total transanal o TaTME, una de les tècniques més avançades que hi ha per al tractament del càncer de còlon i recte i també per a altres patologies. “És un orgull per a nosaltres haver desenvolupat aquesta tècnica, que vam dur a terme per primera vegada a tot el món l’any 2009. I al cap de deu mesos a tots els pacients que teníem amb tumors de recte els interveníem d’aquesta manera” , explica el Dr. Antonio de Lacy, que recalca com el Grup Hospital Clínic de Barcelona sempre ha afavorit el desenvolupament de la investigació i li ha facilitat poder fer nombroses intervencions pioneres com la TaTME.
“És un orgull per a nosaltres haver desenvolupat l’escissió mesorrectal total transanal o TaTME, que portem a terme per primera vegada a tot el món l’any 2009. I al cap de deu mesos a tots els pacients que teníem amb tumors de recte els interveníem així”
Dr. Antonio de Lacy, cirurgià oncològic
T’INTERESSA…
L’equip del Dr. Antonio de Lacy a l’Hospital Clínic és un referent mundial en cirurgies transanales
El Grup Hospital Clínic, pioner i referent en cirurgia robòtica
L’esperit inconformista del Dr. Antonio de Lacy el va portar a continuar desenvolupant aquesta tècnica, buscant reduir el temps de la intervenció, un altre factor important per disminuir els riscos que es poden produir durant la cirurgia. Així, inicialment un mateix equip realitzava tota la intervenció, realitzant la intervenció primer a través de l’abdomen i després a través de l’anus o viceversa. Ara el protocol desenvolupat fa que siguin dos equips els que facin l’operació. “Una intervenció normal sol durar entre quatre o cinc hores, depenent de l’experiència de qui la faci. Gràcies al nostre abordatge amb dos equips, nosaltres som capaços de fer-ho en un 95% dels casos en menys de dues hores”, afegeix el Dr. Antonio de Lacy.
“Una intervenció normal sol durar entre quatre o cinc hores, depenent de l’experiència de qui la faci. Gràcies al nostre abordatge amb dos equips, nosaltres som capaços de fer-ho en un 95% dels casos en menys de dues hores”
Dr. Antonio de Lacy, cirurgià oncològic