Blog de nutrición

Programar visita

Blog de nutrición

@barnaclinic

4 desembre, 2019

L’oli de coco és tan beneficiós com diuen?

Propiedades del aceite de coco

En nutrició sembla que tot va sobre nous aliments amb grans efectes per a la salut. Sembla que els aliments de tota la vida no són prou bons, que ja estem avorrits d’ells i hem d’incorporar algun nou. Aquest aliment nou d’avui dia és el coco, concretament l’oli de coco. Però, és oli de coco o greix de coco? Quines són les propietats de l’oli de coco? Tenen les mateixes propietats l’oli MCT i el greix de coco? Vegem…

OLI DE COCO O GREIX DE COCO?

Comencem per aquí, per la seva denominació. Què és “l’oli de coco“? Els olis són aquells lípids que a temperatura ambient són líquids; els greixos són les que són sòlids i això és a causa dels àcids grassos que els componen. Com més gran contingut en greixos saturats, major solidesa a temperatura ambient. Tenint en compte que el 82% 1 de l’contingut de l’oli de coco és greix saturat, aquest producte a temperatura ambient es manté sòlid. Per aquest motiu, se li ha de dir greix de coco. Llavors, per què se li diu oli? No ho sabria contestar, potser és quelcom popular. Igual que tothom diu “llet” a les begudes vegetals com la de soja, ametlles, etc.

Barbara romano - dietista-nutricionista barnaclínic

“Tenint en compte que el 82% 1 del contingut de “l’oli de coco” és greix saturat, a temperatura ambient es manté sòlid. Per aquest motiu, se li ha de dir greix de coco”

Bárbara Romano

SI ÉS GREIX SATURAT, PER QUÈ A L’OLI DE COCO SE LI ATRIBUEIXEN TANTS BENEFICIS PER A LA SALUT?

(Ara ve una mica més de bioquímica, espero no fer-ho molt pesat)

Els lípids -comunament anomenats greixos- estan formats per una molècula de glicerol i un, dos o tres àcids grassos units a ella. Aquests àcids grassos, poden ser de cadena curta, mitjana o llarga. A més de: saturats, monoinsaturats o poliinsaturats, depenent del nombre de dobles enllaços que continguin. Els més habituals en l’alimentació són els triglicèrids de cadena llarga però, amb tota la nova moda de dieta cetogènica, s’està parlant molt dels triglicèrids de cadena mitjana o MCT per les sigles en anglès.

L’oli que és 100% MCT és el que podria mostrar beneficis per a la salut.2 Com l’oli MCT s’obté del de coco, equiparen els beneficis de l’oli MCT als beneficis de l’oli de coco, però no és així. L’oli MCT i el greix de coco no són equivalents. 3

L’oli MCT, s’extreu del coco, sí, però insisteixo que és 100% MCT. Això vol dir que han eliminat els altres triglicèrids que conté, que són al voltant del 50%. Es suma que, dins dels denominats MCT, com més curta sigui la cadena, major efecte d’allò què es busca amb la dieta cetogènica. És a dir: augment de sacietat, fàcil digestió i absorció d’aquests greixos així com fabricació de cossos cetònics per part del fetge per afavorir la pèrdua de pes. El greix de coco conté un 42% d’àcid làuric , que és la cadena més llarga dins dels MCT i que en l’organisme actua com un triglicèrid de cadena llarga i no mitja. Per tant, això reforça el concepte que l’oli MCT i l’oli de coco no són el mateix i no tenen les mateixes propietats.

 

Barbara romano - dietista-nutricionista barnaclínic

“Encara que l’oli MCT s’obté del coco, oli MCT i oli de coco NO són el mateix i NO tenen les mateixes propietats”

Bárbara Romano

HEM D’INTRODUIR L’OLI DE COCO EN LA NOSTRA DIETA?

La resposta depèn de quin greix o oli utilitzem habitualment per cuinar. Si la resposta és oli d’oliva verge, crec que canviar a greix o oli de coco per cuinar no és molt bona idea. Si parlem de països on la mantega, el llard i altres greixos són les habituals, llavors sí que pot haver-hi un cert benefici per a la salut4 En qualsevol cas, no és l’únic factor a tenir en compte. Recordem que el conjunt d’alimentació i estil de vida és el que l’afavoreix o empitjora. El perquè opino així és explicat a les següents gràfiques 5:

 

Gráficas aceite de coco colesterol

FIGURA 1. Efecte dels àcids grassos saturats sobre el colesterol LDL i el colesterol HDL. FIGURA 2. Efecte dels àcids grassos dietètics sobre les concentracions sèriques de colesterol HDL i de colesterol LDL en una metaanàlisi de 60 estudis controlats.

Tradueixo la informació: recordem que el greix de coco conté un 42% d’àcid làuric, un greix saturat. Com es veu en la primera gràfica, aquest afavoreix l’augment en sang de c-LDL o colesterol dolent, i augmenta el c-HDL o colesterol bo en menor mesura que el dolent. També conté AGMI en forma d’àcid oleic, però és només un 6%. Comparat amb l’oli d’oliva, que conté un 14% d’AGS i un 70% de AGMI, tal com es pot veure a la segona gràfica, els AGMI no només augmenten el bo sinó que a més disminueixen el dolent.

Barbara romano - dietista-nutricionista barnaclínic

“Si habitualment utilitzes oli d’oliva verge per cuinar i amanir, no crec que sigui bona idea canviar a greix de coco. Si cuines amb mantega, mantega o un altre greix, sí que hi pot haver cert benefici”

Bárbara Romano

CUINAR AMB OLI DE COCO

Quan un oli o un greix fumeja vol dir que comença a descompondre i a perdre les seves propietats. El punt de fumeix del greix o oli de coco refinat és de 170-232ºC (depenent de la font consultada),6,7 . Això que vol dir que aguanta bé les altes temperatures i no es crema amb facilitat. El d’oliva pot variar entre 160ºC i 242ºC, segons la seva refinació. Si comparem les xifres, tampoc sembla que hi hagi un gran benefici a cuinar amb oli de coco. Sempre i quan cuinem amb els olis que millor suporten les temperatures.

ÉS L’OLI DE COCO UN “SUPERALIMENT”?

Un dels justificants que fan servir moltes vegades per demostrar les propietats de l’oli de coco és que les poblacions que el consumeixen des de fa segles estan sans. Tanmateix, això cal valorar-ho sempre en context. Al cap i a la fi, parlem d’estils de vida 8 i, com sempre, no podem centrar-nos en un sol aliment i donar-li totes les propietats i beneficis. Una cosa semblant al que es fa quan es parla de superaliments. Sent així, podríem afirmar que l’oli d’oliva també és un “superaliment”. No obstant això, tot i que és un gran aliment, és en el marc de la dieta mediterrània on podem beneficiar-nos de les seves propietats. En resum, si l’oli d’oliva verge és la font principal de greixos de la teva alimentació, no et passis a el “famós” oli de coco.


1. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/343868/nutrients
2. St-Onge MP, Mayrsohn B, O’Keeffe M, Kissileff HR, Choudhury AR, Laferrère B. Impact of medium and long chain triglycerides consumption on appetite and food intake in overweight men. Eur J Clin Nutr. 2014 Oct; 68(10):1134-40.
3. Kinsella R, Maher T, Clegg ME. Coconut oil has less satiating properties than medium chain triglyceride oil. Physiol Behav. 2017 Oct 1;179:422-426.
4. Schwingshackl L, Bogensberger B, Benčič A, Knüppel S, Boeing H, Hoffmann G. Effects of oils and solid fats on blood lipids: a systematic review and network meta-analysis. J Lipid Res. 2018 Sep; 59(9):1771-1782.
5. Guía de alimentación cardiosaludable en atención primaria. 2ª Ed. España: Innuo SL; 2007.
6. Boateng L, Ansong R, Owusu WB, Steiner-Asiedu M. Coconut oil and palm oil’s role in nutrition, health and national development: A review. Ghana Med J. 2016 Sep; 50(3):189-196.
7. https://es.wikipedia.org/wiki/Punto_de_humeo
8. Eyres L, Eyres MF, Chisholm A, Brown RC. Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev. 2016 Apr; 74(4):267-80.


VOLS CONTACTAR AMB LA BÁRBARA ROMANO?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella