Blog barnaclínic


30 abril, 2024

La cardioneuroablació, un nou tractament per al síncope vasovagal, disponible a barnaclínic+

La recerca continua i el desenvolupament tecnològic permeten oferir noves solucions en medicina que superin els reptes existents fins ara i que serveixin per millorar els resultats dels pacients. Una d’aquestes noves solucions és la cardioneuroablació, un procediment capaç d’abordar de manera específica i efectiva un estat mèdic que pot tenir un impacte significatiu en la qualitat de vida dels pacients: el síncope vasovagal. barnaclínic+, fidel al seu esperit d’innovació, ofereix ara aquest nou procediment.

Què és la cardioneuroablació o cardioneuromodulació?

La cardioneuroablació, també coneguda com a cardioneuromodulació, representa un avanç avantguardista en la medicina cardiovascular. “Aquest procediment es centra en la modificació de les respostes neurocardíaques mitjançant tècniques d’ablació amb catèter altament especialitzades i molt focalitzades”, explica el Dr. Andreu Porta, metge adjunt de la Unitat d’Arrítmies del Servei de Cardiologia de l’hospital Clínic Barcelona i especialista de barnaclínic+.

“La cardioneuroablació es centra en la modificació de les respostes neurocardíaques mitjançant tècniques d’ablació amb catèter altament especialitzades i molt focalitzades”

Dr. Andreu Porta, metge adjunt de la Unitat d’Arrítmies del Servei de Cardiologia de l’hospital Clínic Barcelona i especialista de barnaclínic+

El fet de poder oferir ara la novedosa cardioneuroablació a barnaclínic+ es deu al fet que la nostra secció d’arrítmies és una de les unitats més punteres a tot el món per al tractament i maneig de les arrítmies mitjançant tècniques d’ablació amb catèter. “Atès que aquest és un procediment realitzat mitjançant un catèter de forma mínimament invasiva i amb l’ajuda de navegació en 3D, es requereix una experiència en la realització d’ablacions de tot tipus, i el nostre centre i els nostres especialistes la tenen”, afegeix el Dr. Porta.

La solució per al síncope vasovagal, una condició limitant

El síncope vasovagal, també conegut com a síncope neurocardiogènic o simplement síncope refleix, és un trastorn en el qual una persona experimenta una pèrdua temporal de la consciència a causa d’una resposta anormal del sistema nerviós autònom. Aquesta resposta pot ser desencadenada per diversos factors, com l’estrès emocional, el dolor, la por, la visió de sang o ferides, estar de peu durant molt de temps, o fins i tot per la sensació de bloqueig en orinar o defecar.

En el síncope vasovagal, l’activació exagerada del nervi vag, que és part del sistema nerviós autònom i juga un paper important en la regulació de la freqüència cardíaca i la pressió arterial, condueix a una disminució temporal del flux sanguini al cervell. Això provoca una pèrdua de consciència i, en alguns casos, pot anar acompanyada de moviments involuntaris com tremolors o convulsions.

Tot i que el síncope vasovagal no sol representar un perill per a la vida, pot ser preocupant i afectar significativament la qualitat de vida de qui ho experimenta, especialment si els episodis són recurrents o si ocorren en situacions potencialment perilloses, com en conduir maquinària o vehicles. “Hi ha alguns pacients que presenten una resposta molt marcada amb baixada de la freqüència cardíaca, que es diu cardioinhibició i és en aquests pacients és en els que podem actuar mitjançant la cardioneuroablació“, explica l’expert de barnaclínic+.

“Hi ha alguns pacients que presenten un síncope vasovagal amb una resposta molt marcada en la baixada de la freqüència cardíaca, que es diu cardioinhibició. És en aquests pacients és en els que podem actuar mitjançant la cardioneuroablació”

Dr. Andreu Porta, cardióleg de barnaclínic+

D’aquesta manera, la cardioneuroablació s’emplea en situacions on l’activitat del sistema nerviós autònom contribueix significativament a l’aparició de sínkops per la disminució de la freqüència cardíaca, emprant-se en casos seleccionats en els quals els símptomes de síncope refleix són molt repetitius o es donen en contextos en els que afecten de forma molt significativa a la qualitat de vida.

La cardioneuroablació pas a pas, un procediment molt dirigit

Per al tractament del síncope vasovagal amb la cardioneuroablació primer és necessari identificar les zones del cor responsables de la baixada de les pulsacions. Posteriorment, s’accedeix al cor a través de la vena femoral, utilitzant tècniques de cateterisme sota anestèsia general. “Un cop dins del cor, s’emplen un sistema de navegació tridimensional per identificar amb precisió les àrees específiques de les aurícules cardíaques, tant dreta com esquerra, on es localitzen els ganglis responsables de regular l’activitat del nervi vag. Aquests ganglis, en ser identificats, són tractats amb energia de radiofreqüència, una tècnica que permet modificar la seva funció amb alta precisió”, comenta el Dr. Porta.

Durant la cardioneuroablació, es duu a terme una cuidadosa avaluació de la resposta del sistema nerviós autònom mitjançant l’estimulació de diversos punts, assegurant així que la modulació de l’activitat vagal sigui adequada i efectiva. Aquest procés, que sol durar entre 30 minuts i 1 hora, és realitzat per un equip altament especialitzat de professionals mèdics.

Després de la cardioneuroablació, el pacient sol requerir un període de repòs per recuperar-se abans de ser donat d’alta. Tot i que cada cas pot variar lleugerament, en general, la majoria dels pacients poden tornar a casa unes poques hores després del procediment. Aquest enfocament innovador ofereix una alternativa prometedora per a aquells pacients que enfronten els reptes del síncope vasovagal, proporcionant una opció de tractament més precisa i dirigida.

Cardioneuromodulació, una opció per a pacients molt joves

Fins a la data, el tractament predominant per als casos de síncope vasovagal amb activitat vagal exagerada implicava la implantació d’un marcapassos definitiu, especialment en aquells pacients els símptomes dels quals eren recurrents o impactaven significativament en la seva qualitat de vida. No obstant això, aquesta opció plantejava reptes significatius, especialment per a pacients joves, que podrien enfrontar complicacions a llarg termini a causa de la necessitat de portar un dispositiu implantat de per vida.

“L’arribada de la cardioneuroablació marca un hito en el camp de la medicina cardiovascular al oferir una alternativa més atractiva i menys invasiva per a aquests pacients. En evitar la necessitat d’un marcapassos permanent, no només aborda eficaçment els símptomes del síncope vasovagal, sinó que també minimitza les preocupacions associades amb la intervenció quirúrgica i el manteniment a llarg termini del dispositiu”, comenta el Dr. Porta.

“L’arribada de la cardioneuroablació marca un hito en el camp de la medicina cardiovascular al oferir una alternativa més atractiva i menys invasiva per als pacients joves que presenten síncope reflex de repetició

Dr. Andreu Porta, cardióleg de barnaclínic+

La nova cardioneuroablació, que ara està disponible a barnaclínic+, representa un avanç considerable en l’atenció mèdica, al proporcionar una solució personalitzada i adaptada a les necessitats específiques de cada pacient. A més, en oferir una alternativa atractiva per als pacients joves, millora la qualitat de vida i el benestar a llarg termini d’aquells que s’enfronten als reptes del síncope vasovagal.


Vols més informació sobre la cardioneuroablació o vols contactar amb el Dr. Andreu Porta i el seu equip?

SOL·LICITAR CITA SOL·LICITAR VISITA VIRTUAL

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella