Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

Programar visita

Blog de tiroides | Dr. Óscar Vidal

@barnaclinic

13 juny, 2018

Hipotiroïdisme postquirúrgic: Símptomes, causes i què fer

Hipotiroidismo postquirúrgico

Com hem comentat anteriorment, els nivells d’hormona tiroïdal / levotiroxina han de ser adequats després d’una cirurgia de tiroide . Tot i que el metge citi al seu pacient per realitzar un control simptomàtic i analític periòdic, amb tirotropina (TSH) majoritàriament, hi ha un percentatge de malalts en els quals els nivells de TSH persistiran discretament elevats amb dosis aparentment correctes d’hormona tiroïdal. Aquests pacients, amb baixos nivells de levotiroxina o elevats de TSH, experimentaran els desagradables símptomes de l’hipotiroïdisme postquirúrgic o subclínic.

QUINS SÓN ELS SÍMPTOMES D’HIPOTIROÏDISME POSTQUIRÚRGIC MÉS FREQÜENTS?

Els símptomes d’hipotiroïdisme subclínic són variats i poden ser confosos amb símptomes d’altres patologies. Els més freqüents són: la fatiga anormal i un somni excessiu, el restrenyiment, dolors articulars, decaïment i irritabilitat, entre d’altres.

CAUSES D’HIPOTIROÏDISME POSTQUIRÚRGIC

Hi ha diversos factors descrits que poden interferir en l’absorció de l’hormona tiroïdal, causa principal d’hipotiroïdisme postquirúrgic.

En primer lloc, destacat, es troba el poc compliment de la pauta prescrita o l’administració en situació inadequada. És a dir, el pacient s’oblida de prendre la medicació o realitza les preses de manera aleatòria o amb l’estómac ple. En aquest sentit, és molt important recordar que la levotiroxina (hormona tiroïdal) necessita unes condicions per a ser absorbida de forma òptima i en la mateixa quantitat, tots els dies. Aquestes condicions són estrictes però molt senzilles d’obtenir.

Oscar-Vidal

“La causa més freqüent d’hipotiroïdisme postquirúrgic és el poc compliment de la pauta prescrita pel metge o l’administració en situació inadequada (de manera aleatòria o amb l’estómac ple)”

Dr. Oscar Vidal


Com prendre levotiroxina (hormona tiroïdal) correctament?

S’ha de prendre cada dia, sense excepció (excepte prescripció facultativa), i en dejú (estómac buit). Per aquest motiu, és recomanable prendre-la al despertar al matí, per evitar distraccions i obtenir una absorció homogènia.


La segona causa de hipotiroïdisme postquirúrgic és que el pacient estigui prenent una dosi inadequadament baixa de levotiroxina. En aquest cas, el metge especialista ha de detectar-lo i adequar la dosi a les necessitats individuals del pacient.

Altres causes menys probables d’hipotiroïdisme subclínic inclouen la malabsorció medicamentosa per celiaquia, gastritis o la presa d’altres medicaments com ara el calci, el ferro, els antihistamínics.


BANNER-CITA-VIDAL

Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella