Blog barnaclínic


15 juny, 2021

El Grup Hospital Clínic és el primer centre d’Espanya en disposar d’una gammacàmera digital

Gammacámara digital

En l’estudi de les malalties, les proves per imatge tenen un gran valor. Tant en el diagnòstic com després a l’hora de planificar intervencions, saber com és exactament la morfologia d’un òrgan o la seva funcionalitat és clau. Per això en els últims anys hi ha hagut un gran esforç tecnològic per aconseguir una major precisió d’aquestes proves. Una de les últimes tecnologies és la gammacàmera digital, un equip que acaba de ser incorporat als serveis del Grup Hospital Clínic, pioner en l’ús d’aquest tipus de tecnologia a tot Espanya.

Què són les gammacàmares i com funcionen?

Les gammacàmares són uns dispositius de captura d’imatges comunament usades en medicina nuclear per a l’estudi d’un gran nombre de malalties. S’empra per a l’estudi de múltiples sistemes com l’osteoarticular, el genitourinari, el digestiu, el cardiovascular, l’endocrí o el cerebral, entre d’altres.

Per a la seva utilització primer és necessari introduir -habitualment per via intravenosa- un radiofàrmac al pacient. Els radiofàrmacs són productes medicinals que resulten de la unió d’una molècula biològica normal, com pot ser una proteïna o un aminoàcid, amb un isòtop o substància radioactiva.

Una vegada que el radiofàrmac està en l’organisme del pacient, la gammacàmera és capaç de detectar la radiació que aquest producte genera i d’aquesta forma és capaç de crear una imatge que mostra l’activitat de l’òrgan a nivell molecular. Això facilita el metge una informació valuosa tant de la morfologia com la funcionalitat de l’òrgan o teixit que s’està estudiant.

Avantatges de la gammacàmera digital

La gammacàmera digital que ara ha incorporat el Grup Hospital Clínic implementa uns detectors digitals de conversió directa, els quals són capaços d’identificar la localització de l’esdeveniment energètic sense necessitat de càlculs aproximats. També és capaç d’eliminar el soroll analògic que es pugui produir, evitant la pèrdua de senyal. D’aquesta manera es millora el rendiment de l’equip, així com la seva utilitat clínica.

Una important avantatge d’aquesta nova gammacàmera digital és que és capaç de reduir de forma substancial el temps necessari d’exploració per a la creació de les imatges. Tant és així que és possible incrementar fins a un 30% el nombre d’exploracions realitzades en un mateix període de temps, el que redueix sensiblement la llistes d’espera. Tenint en compte que aquest tipus de proves es realitza per a un gran nombre de malalties, aquesta és un avantatge molt significativa.

Amb la nova gammacàmera digital és possible incrementar fins a un 30% el nombre d’exploracions realitzades en un mateix període de temps

L’altre àrea de millora del nou equip digital és el de la resolució de les imatges que es generen. Aquesta és molt més gran amb aquesta gammacàmera, el que s’acaba traduint en una major precisió diagnòstica i és possible amb ella detectar petites lesions que amb els equips analògics podien passar desapercebudes.


VOL CONCERTAR UNA CITA AMB MEDICINA NUCLEAR O NECESSITA UN DIAGÓSTICO PER IMATGE?

DEMANAR CITA  | SOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella