Blog barnaclínic


8 maig, 2023

barnaclínic+ incorpora l’ablació làser per al tractament de tumors cerebrals i epilèpsia

L’any 2021 l’hospital Clínic de Barcelona va incorporar l’ablació làser en el tractament d’alguns pacients amb tumors cerebrals o amb epilèpsia. Ara, aquesta tècnica està disponible a barnaclínic+, augmentant així la cartera de serveis que el centre ofereix i facilitant l’accés dels pacients a aquesta tecnologia. “L’ablació per làser és una tècnica mínimament invasiva amb uns resultats molt bons que redueix el risc de complicacions i permet una recuperació més precoç que la cirurgia convencional”, explica el Dr. Joaquim Enseñat, cap del Servei de Neurocirurgia de l’hospital Clínica de Barcelona i professional de barnaclínic+.

Joaquim Enseñat“L’ablació per làser és una tècnica mínimament invasiva amb uns resultats molt bons que redueix el risc de complicacions i permet una recuperació més precoç que la cirurgia convencional”

Dr. Joaquim Enseñat, cap del Servei de Neurocirurgia de l’hospital Clínica de Barcelona i professional de barnaclínic+

En què consisteix l’ablació amb làser per tractar tumors cerebrals i epilèpsia?

L’ablació làser de tumors cerebrals o per a l’epilèpsia consisteix en la introducció d’una fibra òptica mil·limètrica que emet una llum làser a través d’una petita incisió d’entre 2 i 3 cm. “Per mitjà d’una font d’energia làser i a través d’aquestes fibres és possible destruir el teixit malalt mitjançant l’escalfament de la zona malalta”, explica el Dr. Pedro Roldán, neurocirurgià de l’hospital Clínic de Barcelona i barnaclínic+, que afegeix que el pacient és monitoritzat en temps real mitjançant una ressonància magnètica per així controlar en tot moment el teixit que està sent destruït.

Pedro Roldan - Trastornos del Movimiento y Epilepsia

“Per mitjà d’una font d’energia làser i a través d’aquestes fibres és possible destruir el teixit malalt mitjançant l’escalfament de la zona malalta”

Dr. Pedro Roldán, neurocirurgià de l’hospital Clínic de Barcelona i barnaclínic+

El procediment dura aproximadament 2-3 hores i, un cop l’operació s’ha acabat, el pacient torna a la seva habitació i en un breu període de temps d’entre 24 i 48 hores pot rebre l’alta hospitalària. “Aquest és un dels avantatges principals d’aquesta intervenció, la ràpida recuperació del pacient. Amb la cirurgia convencional pot ser necessari entre cinc i set dies. A més, la reinserció laboral d’aquests pacients també és més ràpida”, apunta el Dr. Joaquim Enseñat, que afegeix la importància de fer aquest tipus d’intervencions a centres que disposin d’una alta tecnologia que permet ser molt precís en la col·locació de les fibres làser.

Quins pacients són candidats a aquesta tècnica làser?

Hi ha una àmplia varietat de pacients que es poden beneficiar de l’ablació làser, i cal sempre un estudi particular de cada cas per veure si aquesta tècnica és la més indicada. De manera general, els principals candidats a utilitzar-la són aquells casos de tumor cerebral o d’epilèpsia la complexitat dels quals, per proximitat del teixit afecte a zones delicades o profunditat, la converteixin en molt arriscades per a la cirurgia convencional. “Això pot ser perquè la zona afectada es troba molt a prop d’una àrea eloqüent, és a dir, aquelles amb una alta expressivitat funcional, i que per tant l’operació pot deixar importants seqüeles”, apunta el Dr. Enseñat, que assenyala també que un altre motiu és que la zona afectada sigui molt profunda i per tant faria necessari travessar molt de teixit per arribar-hi.

L’ablació per làser de tumors cerebrals o per tractar l’epilèpsia també presenta certes limitacions. Quan la mida de la lesió és superior als tres o quatre centímetres o la seva forma és molt irregular, aquesta tècnica pot no ser la millor opció. “De tota manera, també és possible combinar diferents fibres làser per tractar aquest tipus de lesions”, afirma el Dr. Enseñat. A això el Dr. Roldan afegeix: “qualsevol cas seria candidat a estudi per valorar la possibilitat de tractament mitjançant l’albació per làser“.

Pedro Roldan - Trastornos del Movimiento y Epilepsia

“Tot i les limitacions teòriques d’aquesta tècnica, qualsevol pacient amb tumor cerebral o epilèpsia pot ser candidat a estudi per valorar la possibilitat de tractament mitjançant ablació per làser”

Dr. Pedro Roldán

Avantatges de l’ablació làser respecte a la neurocirurgia convencional

En tractar-se de l’ablació làser d’un procediment mínimament invasiu, aquesta té els avantatges inherents a qualsevol operació en què no cal fer una incisió gran per dur-la a terme. Això es tradueix principalment en una recuperació molt més ràpida del pacient. Però aquesta tècnica també té altres avantatges. “L’ablació làser té moltes menys complicacions que la cirurgia convencional. Sobretot es redueix molt el risc d’infeccions, d’hemorràgies i d’infarts” comenta el Dr. Joaquim Enseñat, que també explica que la ràpida recuperació del pacient permet no endarrerir altres tractaments complementaris en els casos dels tumors cerebrals si fossin necessaris.

Joaquim Enseñat

“L’ablació làser té moltes menys complicacions que la cirurgia convencional. Sobretot es redueix molt el risc d’infeccions, d’hemorràgies i d’infarts”

Dr. Joaquim Enseñat

Un altre dels avantatges, derivat també de la petita incisió que cal realitzar, és que els pacients no tenen seqüeles estètiques tan importants com a la cirurgia convencional. “Aquest és un altre punt a favor de l’ablació làser, que a més facilita la reincorporació de la persona a la seva vida social” explica el Dr. Roldán.

Per què operar-se a barnaclínic+?

Actualment l’ablació làser no és una intervenció que es pugui dur a terme a qualsevol centre i fins ara són molt pocs els que poden oferir-la. Requereix un quiròfan amb un alt grau de tecnologia que permeti fer la intervenció amb la màxima seguretat i eficàcia. “Hi ha pocs centres que comptin amb aquesta tecnologia, que a més a més també requereix un alt grau d’especialització per part dels cirurgians. L’hospital Clínic i el barnaclínic+ ara són centres capdavanters no només a nivell d’Espanya, sinó mundial”, explica el Dr. Enseñat. El Dr. Pedro Roldán, per la seva banda, destaca el robot quirúgic Renishaw® d’última generació, i el TC intraoperatori, “una tectologia que garanteix la implantació de la fibra amb una precisió submil·limètrica, la qual cosa ens converteix en un dels centres millor dotats tecnològicament del món”.

Joaquim Enseñat

“Hi ha pocs centres que comptin amb aquesta tecnologia, que a més a més també requereix un alt grau d’especialització per part dels cirurgians. L’hospital Clínic i barnaclínic+ ara són centres capdavanters no només a nivell d’Espanya, sinó mundial”

Dr. Joaquim Enseñat

 

D’altra banda, el Dr. Roldán destaca igualment el gran nivell dels professionals amb què compta el centre, a qui avala a més una història de més de cent anys. “Comptem amb professionals de prestigi internacional amb una experiència més que avalada, que són sens dubte una de les principals raons per dur a terme aquesta intervenció a barnaclínic+”.

Pedro Roldan - Trastornos del Movimiento y Epilepsia

Comptem amb professionals de prestigi internacional amb una experiència més que avalada, que són sens dubte una de les principals raons per dur a terme aquesta intervenció a barnaclínic+”

Dr. Pedro Roldán


VOLS MÉS INFORMACIÓ SOBRE AQUESTA TÈCNICA O DESITGES CONTACTAR AMB ELS NOSTRES PROFESSIONALS EXPERTS A NEUROCIRURGIA?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella