Blog de urología

Programar visita

Blog de urología

@barnaclinic

7 setembre, 2023

Problemes de salut del penis: múltiples solucions i tractaments

El penis és un òrgan sexual extern masculí amb dues funcions principals: la reproducció i excreció urinària. Anatòmicament està compost per tres estructures cilíndriques de teixit esponjós i erèctil: dos cossos cavernosos i un cos esponjós, aquest darrer és el que conté la uretra per on passa l’orina i el semen. Aquest òrgan pot omplir-se de sang i tornar-se rígid, exercint un paper fonamental en la copulació. La seva salut i funció es poden veure influenciades per una varietat de condicions i malalties. Algunes d’aquestes patologies són, per exemple, la disfunció erèctil, la malaltia de Peyronie, l’hipogonadisme o els trastorns ejaculatoris o generals a nivell genital. “No obstant, és important transmetre als pacients que trobarem alguna solució al seu problema i que adoptarem aquella que sigui millor en cada cas”, explica el Dr. Josep Torremadé, responsable de la unitat d’Andrologia de l’hospital Clínic de Barcelona i professional de barnaclínic+.

“És important transmetre als pacients que pateixen algun problema de salut del penis que trobarem la solució per al seu problema i que adoptarem aquella que sigui millor en cada cas”

Dr. Josep Torremadé, responsable de la unitat d’Andrologia de l’hospital Clínic de Barcelona i professional de barnaclínic+.

La disfunció erèctil, un trastorn molt comú

La disfunció erèctil és la incapacitat per aconseguir i mantenir una erecció prou ferma com per tenir relacions sexuals. És un problema que pot tenir entre el 20 i el 50% de la població adulta, arribant a afectar un de cada dos homes més grans de cinquanta anys. Tot i ser un trastorn tan habitual, continua sent poc comú parlar de la disfunció erèctil sobre la qual pesa encara un important tabú social.

Tipus de disfunció erèctil

A l’hora de parlar de disfunció erèctil hi ha dos grans grups. D’una banda, hi ha la disfunció psicògena, que sol afectar més la gent jove. En aquest tipus de disfunció erèctil existeix un element estressor que anticipa el problema i que dificulta que es pugui assolir i mantenir l’erecció. És un tipus de disfunció que normalment és abordada per sexòlegs. L’altre tipus d’impotència és l’orgànica.

En aquest segon tipus de disfunció erèctil hi ha diverses causes que la poden ocasionar. Entre les causes de disfunció erèctil orgànica destaquen per sobre de la resta l’envelliment i les condicions com l’obesitat o problemes cardiovasculars i fins i tot com a conseqüència d’una cirurgia oncològica. “Cada vegada tenim més pacients amb disfunció erèctil orgànica. Això és degut, d’una banda, a l’envelliment més gran de la població i, de l’altra, per hàbits diaris poc saludables com l’obesitat, que són cada cop més freqüents”, va afegir el Dr. Torremadé.

“Cada vegada tenim més pacients amb disfunció erèctil orgànica. Això és degut, d’una banda, a l’envelliment més gran de la població i, de l’altra, per hàbits diaris poc saludables com l’obesitat, que són cada cop més freqüents”

Dr. Josep Torremadé, responsable de la unitat d’Andrologia de l’hospital Clínic de Barcelona i professional de barnaclínic+.

Continua existint un tabú sobre els problemes de salut del penis

Actualment segueix existint un tabú a l’hora de parlar dels problemes d’erecció i molts homes no acudeixen a les consultes mèdiques per consultar-los, encara que hi ha diferents tipus de tractament per a la disfunció erèctil. Així, hi ha fàrmacs orals eficaços, segurs i que permeten normalitzar l’erecció i que funcionen al voltant d’un 80% dels pacients amb disfunció erèctil. Coneguts com a IPDE-5, es tracta de tractaments orals que milloren la dilatació de l’artèria del penis i el flux de sang que arriba quan hi ha desig sexual. El Dr. Torremadé explica com funcionen: “Amb aquest tractament per a la disfunció erèctil, la resposta sexual del pacient serà de més qualitat. Tot i això, no es generarà una erecció espontània, necessitarà un estímul. Bàsicament, el fàrmac potenciarà l’erecció”.

Disposem també d’un tractament de segona línia quan el pacient no respon al tractament farmacològic. Són alternatives per millorar el flux de sang al penis que permeten i faciliten augmentar la rigidesa de l’erecció. Finalment, quan aquests tractaments per a la discunció erèctil tampoc no ofereixen el resultat esperat, disposem de l’opció de col·locar una pròtesi de penis. En aquest sentit, el Dr. Torremadé és de l’opinió que “la pròtesi de penis ha de ser una opció per a aquells pacients que han provat amb els altres tractaments de la disfunció erèctil sense èxit”. Això consisteix en la col·locació a l’interior del penis d’un dispositiu per intentar optimitzar la seva rigidesa a l’hora de mantenir relacions sexuals.

La pròtesi de penis, una solució definitiva per a la disfunció erèctil

L’implant de pròtesi de penis és molt més freqüent i natural del que es creu. L’equip d’andrologia de l’hospital Clínic Barcelona és un dels que col·loquen més pròtesis de penis d’Espanya. El passat 2022, l’equip del Dr. Torremadé va fer 58 cirurgies de col·locació de pròtesis peneana. És una cirurgia ambulatòria, és a dir, el pacient torna a casa el mateix dia de la intervenció. La pròtesi es col·loca mitjançant cirurgia mínimament invasiva, a través d’una petita incisió a l’escrot que pràcticament no deixa cicatriu.

Tipus de pròtesis de penis

Actualment hi ha diferents tipus de pròtesi de penis, agrupant-se fonamentalment en dos grups:

Postoperatori de la pròtesi de penis

El postoperatori de la pròtesi peneana és curt i sol ser sense complicacions. Després de només quatre o sis setmanes, el pacient pot recuperar la vida sexual. A més de tornar la capacitat d’erecció als pacients, aquests no perden ni la sensibilitat, ni el tacte i l’orgasme tampoc no es veu afectat després de la col·locació de la pròtesi de penis.

La malaltia de Peyronie

La disfunció erèctil no és l’únic problema que pot afectar el penis. La malaltia de Peyronie és una condició caracteritzada per la formació de teixit fibrós en el teixit profund del membre, cosa que porta a la curvatura anormal del penis quan està erecte. Tot i que la curvatura del penis pot ser normal en alguns homes, en aquells amb aquesta malaltia la curvatura pot ser significativa arribant fins i tot a poder ser dolorosa o problemàtica per a les relacions sexuals.

La causa de la malaltia de Peyronie no està clara, però es creu que pot estar relacionada amb traumes o lesions menors al penis, que condueixen a una cicatrització anormal, encara que també hi podria haver algun component genètic o hereditari. Hi ha diferents tipus de tractament per a la Peyronie que depenen de la gravetat de la condició i de quant afecti la funció o qualitat de vida de l’individu.

Un primer tipus de tractaments per a la curvatura del penis són els no invasius. “En aquests casos disposem per exemple de dispositius de tracció o de tractaments intralesionals al penis. I quan aquests tractaments fracassen disposem de la cirurgia de la Peyronie”, explica el Dr. Torremadé. L’andròleg destaca l’alt grau d’èxit de la cirurgia per tractar la Peyronie i arriba a aconseguir una eficàcia de més del 90%. “En aquest cas, consisteix en una cirurgia de corporoplàstia, on es realitza una incisió al penis per aconseguir recuperar la seva rectitud. Aquesta intervenció pot ésser associada o no a una pròtesi de penis”, continua l’expert.

“Les cirurgies de tractament de la Peyronie són intervencions altament resolutives, amb més del 90% d’eficàcia”

Dr. Josep Torremadé, responsable de la unitat d’Andrologia de l’hospital Clínic de Barcelona i professional de barnaclínic+.


VOLS CONTACTAR AMB EL DR. JOSEP TORREMADÉ?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella