Blog barnaclínic


25 gener, 2023

La pròtesi de penis, una solució quan fracassen la resta dels tractaments per a la disfunció erèctil

Prótesis de pene

La disfunció erèctil és la incapacitat per aconseguir i mantenir una erecció prou ferma com per tenir relacions sexuals. És un problema que pot tenir entre el 20 i el 50% de la població adulta, arribant a afectar un de cada dos homes més grans de cinquanta anys. Tot i ser un trastorn tan habitual, continua sent poc habitual parlar de la disfunció erèctil sobre la qual pesa encara un important tabú social. D’aquesta manera, molts homes no acudeixen a les consultes mèdiques per tractar aquest problema, per al qual hi ha diferents tipus de tractament, i la pròtesi de penis és l’últim d’ells quan opcions més conservadores han fracassat. Consisteix en la col·locació a l’interior del penis d’un dispositiu per intentar optimitzar la seva rigidesa a l’hora de mantenir relacions sexuals.

“Les pròtesi de penis les fem de forma molt freqüent, és una solució molt habitual”, explica el Dr. Josep Torremadé, responsable de la unitat d’Andrologia del Clínic de Barcelona i professional de barnaclínic+, que ha participat al programa ‘Tot és mou’ de TV3 per explicar com prevenir i solucionar la disfunció erèctil.

“Les pròtesi de penis les fem de forma molt freqüent, és una solució molt habitual per a la disfunció erèctil. Hi ha gent que ho veu com una solució molt ortopèdica, molt artificial, però realment és una solució molt natural”

Dr. Josep Torremadé – Andròleg

L’implant de pròtesi de penis és molt més freqüent del que es creu; de fet, el Clínic Barcelona és dels centres hospitalaris que més realitza aquesta intervenció. El passat 2022 al Clínic es van realitzar 58 intervencions per col·locar aquest tipus de pròtesis de penis. “Hi ha gent que ho veu com una solució molt ortopèdica, molt artificial, però realment és una solució molt natural”, explica el Dr. Torremadé. La intervenció és una cirurgia ambulatòria i el mateix dia el pacient torna a casa. L’implant es posa a través d’una incisió a l’escrot que gairebé no deixa cicatriu.

El postoperatori sol ser curt i després de quatre o sis setmanes, es poden reprendre les relacions sexuals. Es tracta d’un sistema hidràulic que mobilitza un líquid d’un reservori situat dins de l’abdomen fins al penis. I amb una bomba situada dins dels testicles, el pacient mobilitza el líquid aconseguint una rigidesa del penis al moment desitjat. A més, la sensibilitat, el tacte i l’orgasme no es veuen afectats després de la col·locació de la pròtesi.

Un problema cada cop més freqüent

A l’hora de parlar de disfunció erèctil hi ha dos grans grups. D’una banda, hi ha la disfunció psicògena, que sol afectar més la gent jove. En aquest tipus de disfunció hi ha un element estressor que anticipa el problema i que dificulta que es pugui assolir i mantenir l’erecció. És un tipus de disfunció que normalment és abordada per sexòlegs. L’altre tipus de disfunció és l’orgànica.

En aquest segon tipus hi ha diverses causes que la poden ocasionar, des de l’envelliment fins a condicions com l’obesitat o els problemes cardiovasculars i fins i tot com a conseqüència d’una cirurgia oncològica. “Aquest tipus de disfunció la veiem cada vegada més a les nostres consultes. D’una banda, per l’envelliment més gran de la població, però també per hàbits diaris poc saludables que són més freqüents, com l’obesitat”, va afegir el Dr. Torremadé.

Escalada de tractaments

Hi ha fàrmacs eficaços, segurs i que permeten normalitzar l’erecció i que funcionen al voltant d’un 80% dels pacients amb disfunció erèctil. Aquests fàrmacs, anomenats IPDE-5, milloren la dilatació de l’artèria del penis i el flux de sang que arriba quan hi ha desig sexual. El Dr. Torremadé explica que amb el fàrmac “la resposta del pacient serà de més qualitat, però no es generarà una erecció espontània. Necessitareu un estímul i potenciareu l’erecció d’aquest pacient”.

Quan el tractament farmacològic no respon, hi ha el tractament de segona línia. Són alternatives per millorar el flux de sang al penis i, així, augmentar-ne la rigidesa. Finalment, si aquests tractaments tampoc no funcionen es pot recórrer a la pròtesi de penis. El Dr. Torremadé creu que “la pròtesi de penis ha de ser una opció quan la resta dels tractaments fracassen”.

“La pròtesi de penis ha de ser una opció quan la resta dels tractaments fracassen”

Dr. Josep Torremadé – Andròleg

 


VOLS CONTACTAR AMB EL DR. JOSEP TORREMADÉ?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella