Blog sobre diagnóstico y tratamiento del CÁNCER

Programar visita

Blog sobre diagnóstico y tratamiento del CÁNCER

@barnaclinic

20 octubre, 2021

Un diagnòstic precoç de càncer colorectal millora el seu pronòstic

El càncer colorectal té una gran incidència en els països occidentals. A Espanya és el tumor més freqüent entre homes i dones, per sobre del càncer de pulmó i el de mama. Cada any es diagnostiquen a Espanya més de 40.000 nous casos i la tendència és que segueixi augmentant, en gran mesura per la influència de factors de risc com són l’envelliment de la població. Però l’edat no és l’únic factor que té relació amb l’aparició d’aquest tipus de tumor. També influeixen aspectes com la dieta, l’estil de vida i els antecedents familiars.

“El càncer colorectal és un tipus de tumor del qual tenim molt estudiada tota la seva història natural, des de les fases més inicials en què es presenta com un pòlip o lesió benigna que no produeix cap símptoma fins que es torna més invasiu i pot produir metàstasi”

Dr. Francesc Balaguer, cap de Servei de Gastroenterologia de l’ Hospital Clínic de Barcelona i especialista de barnaclínic+

Com en altres tipus de càncer, un diagnòstic precoç acaba sent fonamental per al seu tractament. Diferents estudis han demostrat que com més aviat es realitza el diagnòstic, millor és el pronòstic i si aquest es realitza en les fases més inicials de la malaltia, la curació és més possible, millorant els resultats dels pacients.

Eines per ajudar en el diagnòstic precoç de càncer colorectal

Per al diagnòstic de moltes malalties, els símptomes són la primera pista que ens pot posar sobre avís que alguna cosa no està bé. En el càncer colorectal, els primers símptomes solen ser la presència de sang a la femta, el canvi de ritme de ventre o el dolor abdominal. Però moltes vegades quan es produeixen aquests primers símptomes, la malaltia ja està en estadis avançats, ja que generalment en les seves fases més inicials sol presentar escassos o nuls símptomes.

Per aquest motiu, es torna crucial la realització de proves diagnòstiques preventives. La principal en l’actualitat és la colonoscòpia. Es tracta d’una prova en la qual s’introdueix un aparell, conegut com endoscopi, a través de l’anus de la persona. D’aquesta forma és possible visualitzar les parets de tot l’intestí gros i identificar possibles lesions. “És la millor prova que existeix ara mateix, que ens permet visualitzar tant la malaltia en les seves fases més inicials com en aquelles que està més avançada”, comenta el Dr. Balaguer.

“La colonoscòpia és la millor prova que existeix ara mateix, que ens permet visualitzar tant la malaltia en les seves fases més inicials com en aquelles que està més avançada”

Dr. Francesc Balaguer, cap de Servei de Gastroenterologia de l’ Hospital Clínic de Barcelona i especialista de barnaclínic+

L’altra prova que existeix per ajudar en el diagnòstic precoç de càncer colorectal és la detecció de sang oculta a la femta. El Dr. Francesc Balaguer explica que, “amb aquesta prova, podem seleccionar aquelles persones que tenen una major possibilitat de tenir una lesió en el còlon i confirmar les nostres sospites a través d’una colonoscòpia”.

Quan cal dur a terme el diagnòstic precoç de càncer colorectal?

Encara que és important aconseguir un diagnòstic el més precoç possible de la malaltia, també és cert que no és possible ni recomanable sotmetre a totes les persones a aquest tipus de programes de cribratge d’una manera indiscriminada. Tant per les molèsties que ocasionen, ja que la colonoscòpia no és un procediment senzill, ni per l’excessiu cost que pot suposar la realització aquestes proves a tot el món.

Per això s’han establert una sèrie de criteris que ajuden a seleccionar quines persones són les que més es poden beneficiar. Bàsicament hi ha tres grans grups:

· Persones de més de cinquanta anys

En primer lloc estarien les persones de més de cinquanta anys sense antecedents familiars, a les quals es recomana realitzar qualsevol de les dues proves.

· Antecedent familiar de càncer de còlon

Un segon grup serien aquells amb antecedents de càncer de còlon en la seva família, als quals se’ls recomana la realització d’una colonoscòpia fins i tot abans dels cinquanta anys.

· Persones que han tingut pòlips o càncer de còlon

L’últim dels grups serien les persones que han tingut pòlips en el seu intestí o ja van ser diagnosticats anteriorment de càncer de còlon, que han de ser vigilats mitjançant colonoscòpies periòdiques.

“En qualsevol cas, l’important és que a partir dels cinquanta anys es realitzi qualsevol d’aquestes proves”, recalca el Dr. Francesc Balaguer, que acaba també assenyalant com en el Grupo Hospital Clínic i a barnaclínic+ s’ofereix una atenció integral de màxima qualitat que permet avançar en la detecció precoç de càncer còlon i recte, que segueix sent una de les principals causes de mort malgrat els avenços realitzats en els tractaments dels últims anys.


VOLS CONTACTAR AMB EL DR. FRANCESC BALAGUER O VOLS MÉS INFORMACIÓ SOBRE EL DIAGNÒSTIC PRECOÇ DEL CÀNCER DE COLON I RECTE?

DEMANAR CITA | SOL·LICITAR TELEVISITA

Be Sociable, Share!

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella