Blog de oftalmología

Programar visita

Blog de oftalmología

@barnaclinic

25 juliol, 2019

Tractament de la crisi de glaucoma agut

Crisis del glaucoma agudo: Síntomas del glaucoma agudo, tratamiento y consecuencias

La crisi de glaucoma agut té una presentació del tot diferent al glaucoma crònic. La principal diferència és la presència de nombrosos símptomes del glaucoma agut: dolor molt sever ocular, pèrdua de visió, fotofòbia i fins i tot, de vegades, malestar general acompanyat de nàusees i vòmits reflexos. La principal causa de crisi de glaucoma agut és el bloqueig sobtat i sever de l’humor aquós o líquid intraocular en la cambra anterior de l’ull.

ET POT INTERESSAR…

– Tota la informació sobre EL GLAUCOMA

Tractament del glaucoma agut

Medicació

El tractament de la crisi de glaucoma agut consisteix en medicació per via general, com a agents hiperosmolars. Aquests fàrmacs causen una “deshidratació” dels teixits oculars, forçant la sortida de líquid del seu interior. Se solen administrar per via endovenosa. No obstant això, també existeixen fàrmacs diürètics amb la mateixa comesa que s’administren per via oral.

Coliris

Es poden instil·lar també col·liris per baixar la pressió intraocular, com els citats en anteriors posts. També poden utilitzar col·liris que causen un tancament pupil·lar per retirar mecànicament l’iris que està “taponant” l’angle de drenatge de la part anterior de l’ull.

Iridotomia perifèrica amb làser YAG

No obstant això, la maniobra terapèutica fonamental que cal realitzar és l’anomenada iridotomia perifèrica (IP) amb làser YAG. Mitjançant la iridotomia perifèrica es fa un petit orifici a l’iris per permetre la lliure circulació del líquid intern de l’ull. L’orifici ajuda a drenar aquest líquid i així disminuir la Pressió Intraocular. Aquest tractament del glaucoma agut causa un alleujament immediat en el pacient ja que permet una sortida immediata del líquid acumulat.

Símptomes del glaucoma agut i possibles conseqüències

La crisi de glaucoma agut és un episodi molt sever que causa nombroses complicacions en el pacient. Com ja hem dit, entre els símptomes del glaucoma agut trobem: important dolor ocular, malestar general, amb náusas i vòmits reflexos. Si no es tracta immediatament, pot abocar a una pèrdua irreversible de l’agudesa visual. I tot i així, les conseqüències poden ser greus: com una pèrdua de camp visual, midriasi pupil·lar arreactiva, opacitat del cristal·lí, etc.

Qui pot patir un glaucoma agut?

És important que, els pacients afectes d’hipermetropia, amb ulls de curta longitud axial o amb antecedents familiars de glaucoma agut, vagin al seu oftalmòleg. Aquests pacients han de visitar-se per descartar que tinguin un ull en risc de glaucoma agut i susceptible de necessitar una iridotomia perifèrica profilàctica. Especialment, aquells pacients que ja presenten algun tipus de símptoma, com: dolor ocular, cefalea o halos de visió acolorits en mirar una llum sobretot en condicions de baixa lluminositat.

Lent intraocular per prevenir el glaucoma agut

Després d’una crisi de glaucoma agut, o en ulls predisposats que ja presenten un augment significatiu de la pressió intraocular, es recomana fer una facoemulsificació. La facuemulsificació és una intervenció d’extracció de cataractes o cristal·lí (si aquest encara no s’ha opacificat produint una cataracta) i introducció d’una lent intraocular. L’objectiu serà extreure una lent voluminosa de l’interior d’aquests ulls de mida petita i crear un espai perquè el líquid intraocular pugui circular lliurement. La lent intraocular que s’introdueix a l’interior de l’ull és aplanada i, per tant, ocupa un espai molt menor que el cristal·lí o lent fisiològica de l’ull.

“La crisi de glaucoma agut és una condició de suma gravetat que pot comportar la pèrdua irreversible d’agudesa visual i requereix per al seu tractament a la iridotomia perifèrica amb làser YAG. En moltes ocasions en aquests ulls i en ulls predisposats a aquesta patologia convé realitzar una cirurgia de cataractes

Dra. Elena Milla


VOL CONTACTAR AMB LA DRA. ELENA MILLA?

DEMANAR CITA

Comparte!

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella