Blog de Enfermedades Digestivas y Metabólicas

Programar visita

Blog de Enfermedades Digestivas y Metabólicas

@barnaclinic

16 gener, 2025

Claus i avenços i investigació en diabetis el 2024

El maneig de la diabetis ha avançat notablement en els darrers anys gràcies a investigacions innovadores i a la incorporació de noves tecnologies. En aquest sentit, l’any 2024 ha estat ple de novetats, i el Dr. Jesús Blanco, especialista en Endocrinologia i Nutrició de barnaclínic+ i de l’Hospital Clínic de Barcelona, va realitzar un repàs de les principals novetats a Canal Diabetes.

L’impacte de la calor en la gestió de la diabetis

Un dels primers temes destacats en diabetis el 2024 va ser l’impacte de les temperatures extremes en els pacients amb diabetis. Encara que tradicionalment s’ha parlat més de com el fred influeix en els nivells glucèmics, investigacions recents han destacat el paper de la calor extrema. El Dr. Jesús Blanco va explicar que “en les èpoques de més calor hi ha més freqüència d’hipoglucèmies. De fet, el que es registra són hipoglucèmies ateses en centres hospitalaris, el que anomenaríem una hipoglucèmia greu, i aquest augment està relacionat amb la disminució dels requeriments d’insulina”.

L’especialista va assenyalar que, encara que no totes les persones amb diabetis experimenten aquesta sensibilitat, aquells amb més experiència solen anticipar-se a aquests canvis. Com a recomanació pràctica, va afegir: “Quan vegin que, a l’inici de les temporades de temperatures més altes, comencen a aparèixer més hipoglucèmies, sobretot lleus, és important estar atents i considerar reduir la dosi d’insulina”. Així mateix, va insistir que aquestes adaptacions també s’han de tenir en compte durant l’arribada del fred, ja que “el fred augmenta els requeriments d’insulina en persones amb diabetis tipus 1“.

Dr. Jesús Blanco - Expert en diabetis

“Quan vegin que, a l’inici de les temporades de temperatures més altes, comencen a aparèixer més hipoglucèmies, sobretot lleus, és important estar atents i considerar reduir la dosi d’insulina (…) A més, el fred augmenta els requeriments d’insulina en persones amb diabetis tipus 1”

Dr. Jesús Blanco, especialista en Endocrinologia i Nutrició de barnaclínic+ i de l’Hospital Clínic de Barcelona


La proteïna GDF-15 i la inflamació metabòlica

Al febrer, un estudi liderat per la Universitat de Barcelona i el CIBERDEM va posar llum sobre el potencial de la proteïna GDF-15 en el tractament de la diabetis tipus 2. Tot i que aquest treball es va centrar en models animals i cultius cel·lulars, el descobriment va obrir noves possibilitats en l’abordatge d’aquesta malaltia. El Dr. Blanco, familiaritzat amb els investigadors principals, va destacar: “El primer és felicitar per aquest treball realitzat. Tots els estudis que es fan sobre cèl·lules o ratolins tenen molta utilitat, molt valor, però la seva translació directa a les persones trigarà anys”.

A més, va explicar que la proteïna està vinculada a processos inflamatoris, la diabetis tipus 2 i malalties hepàtiques relacionades amb l’adipositat. Sobre aquest aspecte, va subratllar la importància de combatre la inflamació sistèmica mitjançant la reducció del teixit gras corporal, afirmant que aquesta segueix sent “la principal eina terapèutica per a les persones amb diabetis tipus 2“.


Insulines setmanals: comoditat i desafiaments

El desenvolupament de les insulines d’administració setmanal va ser un altre tema destacat en diabetis durant el 2024. Segons el Dr. Jesús Blanco, aquestes insulines setmanals, previstes per arribar a Espanya el 2025, prometen una major comoditat en reduir la quantitat d’injeccions. En les seves paraules: “Evidentment millora la comoditat. El pacient s’estalvia sis administracions perquè passa de set injeccions setmanals a una”. Tot i això, també va destacar que “augmenten una mica el risc d’hipoglucèmies, no de les greus, però sí de les lleus”.

Dr. Jesús Blanco - Expert en diabetis

“Evidentment, les insulines d’administració setmanal milloren la comoditat. El pacient s’estalvia sis administracions perquè passa de set injeccions setmanals a una. Tot i això, augmenten una mica el risc d’hipoglucèmies, no de les greus, però sí de les lleus”

Dr. Jesús Blanco, especialista en Endocrinologia i Nutrició de barnaclínic+ i de l’Hospital Clínic de Barcelona

Encara que aquestes insulines setmanals representen un avenç significatiu, el Dr. Blanco va assenyalar que el seu ús ha de ser avaluat amb cura en funció de les característiques de cada pacient. A Europa, aquestes insulines compten amb l’aprovació tant per a diabetis tipus 1 com tipus 2, però, com va concloure, “en medicina sempre hem de valorar els pros i els contres”.


La intel·ligència artificial com a aliada en el tractament de la diabetis

La intel·ligència artificial (IA) va ser un tema recurrent el 2024, i el seu impacte en la diabetis no va passar desapercebut. Eines com l’anàlisi d’imatges diagnòstiques o els sistemes d’assessorament clínic en temps real estan demostrant ser molt valuoses. Per al Dr. Blanco, la IA és una aliada en la diabetis, però no un reemplaçament del metge: “La intel·ligència artificial en diabetis ha vingut per millorar-nos, no per substituir-nos. Com més intel·ligència artificial utilitzem, més humans hem de ser nosaltres”.

L’expert va destacar que, encara que algunes aplicacions estan encara en desenvolupament, la IA té un gran potencial per millorar la precisió i personalització dels tractaments, sempre sota una supervisió mèdica que garanteixi el benestar del pacient.


Cap a un futur amb noves perspectives en la diabetis tipus 1

El debat sobre una possible cura per a la diabetis tipus 1 es va reactivar el 2024, especialment arran d’un estudi xinès que va generar titulars en nombrosos mitjans. El Dr. Blanco va posar aquest tema en context: “La diabetis es cura, la curem avui en dia, però en condicions molt concretes, amb procediments força agressius que tenen una sèrie d’efectes secundaris i que només són aplicables en casos extrems”. Va afegir que aquests procediments inclouen trasplantaments cel·lulars o immunoteràpia, però estan reservats a un petit percentatge de pacients a causa de la seva complexitat.

Dr. Jesús Blanco - Expert en diabetis

“La diabetis es cura, la curem avui en dia, però en condicions molt concretes, amb procediments força agressius que tenen una sèrie d’efectes secundaris i que només són aplicables en casos extrems”

Dr. Jesús Blanco, especialista en Endocrinologia i Nutrició de barnaclínic+ i de l’Hospital Clínic de Barcelona

Tot i que els avenços són esperançadors, el Dr. Blanco va insistir que encara queda un llarg camí per recórrer abans que aquestes solucions siguin accessibles per a la majoria de les persones amb diabetis tipus 1. Mentrestant, va subratllar la importància de continuar treballant per millorar les teràpies actuals i desenvolupar tractaments menys invasius i més eficaços.

El 2024 ha estat un any ple de progrés prometedor i reptes en l’àmbit de la diabetis. Tal com va destacar el Dr. Jesús Blanco: “Estem treballant perquè en el futur la insulina no sigui l’única alternativa per a la diabetis tipus 1“. Si vols veure el resum complet i els altres temes destacats sobre diabetis el 2024 analitzats pel Dr. Blanco i Ángel Ramírez, pots veure-ho a Canal Diabetes o al vídeo d’inici d’aquest article.

Des de barnaclínic+, continuem compromesos amb la innovació i l’atenció personalitzada per millorar la qualitat de vida dels nostres pacients.


Vols més informació sobre alguna de les innovacions en diabetis el 2024 i vols contactar amb el Dr. Jesús Blanco?

DEMANA CITA SOL·LICITA TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella