Blog barnaclínic


4 març, 2022

El Clínic és pioner a Espanya a l’extracció de tumors de la base del crani a través de l’ull

En els darrers anys, la cirurgia s’ha desenvolupat enormement per aconseguir fer intervencions cada vegada menys invasives. Aconseguint els mateixos resultats que les cirurgies obertes tradicionals, aquests nous abordatges aconsegueixen una recuperació més ràpida dels pacients i minimitzen els riscos de les operacions, per la qual cosa és cada cop més estès el seu ús. Ara, al Grup Hospital Clínic s’ha començat a realitzar cirurgies a través de l’ull per extreure tumors de la base del crani, convertint-se en el primer centre d’Espanya a realitzar la cirurgia neuroendoscòpica transorbital i un dels pocs a la resta del món a utilitzar-la.

“Aquesta tècnica és un exemple clar d’un projecte d’innovació que fem a l’Hospital Clínic de Barcelona. Ens permet ser molt més eficients a la cirurgia i aportar-li un millor benefici i recuperació per als pacients”, explica el Dr. Joaquim Enseñat, cap del Servei de Neurocirurgia a l’Hospital Clínic i professional de barnaclínic+, que lidera l’equip multidisciplinari encarregat de realitzar aquestes noves intervencions. Amb aquest nou abordatge, a l’Hospital Clínic ja s’han realitzat un total de 20 cirurgies, i les dades obtingudes han servit per poder publicar un article a la revista Journal of Neurosurgery.

Joaquim Enseñat

“Aquesta tècnica és un exemple clar d’un projecte d’innovació que fem a l’Hospital Clínic de Barcelona. Ens permet ser molt més eficients a la cirurgia i aportar-li un millor benefici i recuperació per als pacients”

Dr.Joaquim Enseñat, neurocirurgià

Una menor incisió per a menys complicacions

La cirurgia neuroendoscòpica transorbital es fa a través de la conca de l’ull. Així s’evita haver de fer una craneotomia –una operació en què s’extreu un tros del crani– per accedir al cervell. S’evita d’aquesta manera haver de fer una incisió més gran, amb les possibles complicacions associades a ella. De vegades, el procés d’extracció de tumors de la base del crani també es pot fer combinada a través del nas.

El Dr. Isam Alobid, coordinador de la unitat multidisciplinar de Cirurgia de Base de Crani a l’Hospital Clínic, otorinolaringòleg de barnaclínic+ i un altre dels professionals que forma part de l’equip multidisciplinari que encapçala el Dr. Enseñat, comenta que “La neuroendoscòpica transorbital és una cirurgia mínimament invasiva que pretén treure el tumor de base de crani respectant les estructures vitals i la fisiologia del nas”.

Isam Alobid

“La neuroendoscòpica transorbital és una cirurgia mínimament invasiva que pretén treure el tumor de base de crani respectant les estructures vitals i la fisiologia del nas”

Dr. Isam Alobid, cirurgià otorinolaringòleg

Amb aquesta tècnica, el temps de la cirurgia és molt més curt, ja que el crani no s’ha de reparar i no cal tancar una incisió gran. Aquest enfocament permet a més realitzar reparacions sense aixecar el cervell, protegir els nervis òptics i olfactius, així com les artèries caròtides i oftàlmiques. A més, entre els avantatges daquest enfocament transorbital sinclouen la reducció del dolor i la disminució de temps de recuperació per al pacient.

Per aconseguir l’accés, l’equip de cirurgia fa una petita incisió al marge superior de la parpella. A continuació es fa un petit forat a través dels ossos de les òrbites, de només dos o tres centímetres, fins a arribar al cervell. El Dr. Juan Carlos Sánchez España, cirurgià oculoplàstic de l’Institut Clínic d’Oftalmologia i de barnaclínic+, també un dels professionals implicats en aquesta nova cirurgia, explica que “l’òrbita és una estructura del crani ubicada de manera estratègica ja que és un corredor ossi amb connexió directa al cervell. És necessari manejar-la de manera acurada per evitar possibles complicacions a nivell oftalmològic”.

“L’òrbita és una estructura del crani ubicada de manera estratègica ja que és un corredor ossi amb connexió directa al cervell. És necessari manejar-la de manera acurada per evitar possibles complicacions a nivell oftalmològic”

Dr. Juan Carlos Sánchez España, cirurgià oculoplàstic

Avantatges del nou abordatge i indicacions

El temps de la cirurgia és molt més curt, ja que el crani no s’ha de reparar i no cal tancar una incisió gran. Aquest enfocament permet a més realitzar reparacions sense aixecar el cervell, protegir els nervis òptics i olfactius, així com les artèries caròtides i oftàlmiques. A més, entre els avantatges d’aquest enfocament transorbital sinclouen la reducció del dolor i la disminució de temps de recuperació per al pacient.

Per què es fa servir la cirurgia neuroendoscòpica transorbital?

El procediment de la cirurgia neuroendoscòpica transorbital s’ha utilitzat per reparar fuites de líquid espinal cerebral, descompressió del nervi òptic, reparació de fractures de la base del crani i eliminació de tumors. La base del crani és l’àrea que hi ha entre els ulls, darrere del nas fins a arribar al cervell i la medul·la espinal. És una de les àrees més complexes de l’anatomia humana ja que múltiples nervis a més dels principals vasos sanguinis del cervell, el cap i el coll passen a través d’ella. Els tumors de la base del crani són rars i afecten menys de 1/100.000 persones per any. Són histològicament un grup divers de tumors i potencialment plantegen problemes de maneig degut a la seva proximitat amb l’òrbita i la cavitat intracranial.

Aquesta tècnica està especialment indicada per a pacients amb tumor a la part central de la base del crani, però una mica lateral, al sí cavernós, a la part medial del lòbul temporal o en tumors laterals al tercer parell cranial. L’equip de professionals del grup Hosptial Clínic va començar provant aquesta tècnica a cadàvers abans de portar-la a la pràctica amb pacients.


VOLS MÉS INFORMACIÓ SOBRE AQUESTA TÈCNICA O DESITGES CONTACTAR AMB ELS NOSTRES PROFESSIONALS EXPERTS EN L’ABORDATGE DELS TUMORS DE LA BASE DEL CRANI?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA


Imatge: Francisco Avia – Hospital Clínic

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella