Blog de Otorrinolaringología

Programar visita

Blog de Otorrinolaringología

@barnaclinic

17 gener, 2019

Què són els tumors de la base del crani?

POST DEL DR. CRITOBAL LANGDON

La base del crani és l’àrea que es troba entre els ulls, darrere del nas fins arribar al cervell i la medul·la espinal. És una de les àrees més complexes de l’anatomia humana ja que múltiples nervis a més dels principals vasos sanguinis del cervell, el cap i el coll passen a través d’ella. Els tumors de la base del crani són rars i afecten a menys de 1/100 000 persones per any. Són histològicament un grup divers de tumors i potencialment plantegen problemes de maneig a causa de la seva proximitat amb l’òrbita i la cavitat intracranial.

Quines són algunes de les possibles causes dels tumors de la base del crani?

Els tumors de la base del crani s’agrupen en tumors benignes i malignes. La ubicació del tumor és molt important, ja que la simptomatologia dependrà d’això. En general, els tumors originats del nas provocaran obstrucció nasal i hemorràgia nasal, i els tumors provinents del cervell o la medul·la espinal produiran símptomes neurològics.

Tumors benignes de la base del crani

Tumors malignes de la base del crani

Quins són els símptomes dels tumors de la base de crani?

Els pacients amb tumors nasosinusals sovint es presenten amb símptomes que inclouen obstrucció nasal, congestió, secreció nasal i sagnats nasals. Els pacients també poden tenir inflor facial, canvis en la visió o dèficits neurològics. Alguns pacients són asimptomàtics.

Els pacients amb tumors originats al cervell o la medul·la espinal solen presentar-se amb mal de cap, pèrdua del sentit de l’olfacte, pèrdua de la visió o visió doble, dolor o entumiment a la cara. En rares ocasions es presenten amb debilitat a la cara, brunzits a les orelles (tinnitus), marejos o pèrdua de l’equilibri, dificultat per respirar, ronquera (pèrdua de la veu) i dificultat per empassar o asfíxia freqüent.

Diagnòstic dels tumors de la base del crani

El diagnòstic dels tumors de la base del crani comença amb una història i un examen físic exhaustius. Els estudis d’imatge sempre inclouen una tomografia computada (valora estructures òssies) i una MRI (valora teixits tous i nervis) per estatificar el tumor localment i per verificar la presència de metàstasi. La biòpsia del tumor és necessària per fer un diagnòstic final. Això sovint es pot fer a l’oficina amb anestèsia local.

Tractament dels tumors de la base del crani

La teràpia quirúrgica és el tractament principal per a la majoria dels tumors de la base del crani. Avui dia, la cirurgia endoscòpica endonasal s’ha convertit en el tractament estàndard per a aquests tumors. La radiació es pot usar sola si el tumor no es pot extirpar quirúrgicament o en pacients que no poden tolerar la cirurgia. La teràpia de combinació de cirurgia i radioteràpia amb o sense quimioteràpia s’administra en situacions específiques.

L’equip de Base del crani barnaclínic+ (Dr. Cristobal Langdon, Isam Alobid i Joaquim Enseñat) està format per cirurgians coneguts a tot el món, que tenen una àmplia experiència en el tractament endoscòpic i obert de tot tipus de tumors de la base del crani.


VOL CONTACTAR AMB EL DR. CRISTOBAL LANGDON?

DEMANAR CITA

Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella