20 maig, 2021
L’Hospital Clínic és el primer centre espanyol en realitzar 1.000 trasplantaments de ronyó de donant viu
L’Hospital Clínic és un centre de referència a Espanya en el que es refereix a trasplantaments de ronyó. El 27 de juliol de 1965, els doctors Josep Maria Gil-Verat i Antoni Caralps completaven el primer trasplantament renal d’Espanya. En tot el temps transcorregut des de llavors s’han realitzat al centre 5.000 intervencions de trasplantament, de les quals 1.000 ha estat de donant viu, sent el primer centre del nostre país en aconseguir aquesta xifra. Uns números que serveixen sens dubte per posar en relleu el paper transcendental que el centre té a casa nostra pel que fa a trasplantaments renals.
El de donant viu, la millor opció per al trasplantament renal
A Espanya s’han realitzat prop de 68.000 intervencions d’aquest tipus i la immensa majoria, unes 63.000, amb òrgans procedents de donants morts. De donant viu s’han realitzat una mica més de 4.700, sent l’Hospital Clínic un dels centres principals en aquest sentit, i és responsable d’una mica més de el 21% d’aquests trasplantaments de donant viu. “El trasplantament de donant viu és la millor alternativa terapèutica per a la insuficiència renal crònica, però cada operació és un repte. Cal plantejar-lo amb transparència i objectivitat, amb coneixement” explica el Dr. Josep Maria Campistol, nefròleg i director de l’Hospital Clínic.
Per tot això, al nostre país hi ha un sistema garantista que cerca abans que res que no hi hagi dubtes sobre l’acte altruista de donar un ronyó. Així, els donants han de superar tres filtres diferents abans d’iniciar tot el procés. Primer superar una entrevista mèdica i psicosocial amb els professionals del circuit de trasplantaments, després rebre l’aval de el comitè d’ètica de l’hospital i finalment signar una declaració jurada davant del jutge que la seva decisió és informada i lliure.
El trasplantament renal de donant viu té certs avantatges, amb seqüeles mínimes o gairebé nul·les tant per al receptor com per al donant, de manera que cada vegada més és l’opció preferida. “El 97% d’aquests ronyons trasplantats funciona a l’any i és sens dubte una història d’èxit. La recuperació del donant és molt ràpida i en només tres dies es pot anar a casa. El receptor ha d’estar una mica més de temps, però això també s’està reduint en els últims anys”, comenta el Dr. Antonio Alcaraz, uròleg i cirurgià de barnaclínic+ i Cap de Servei d’Urologia i Trasplantament Renal de l’Hospital Clínic, al front de gairebé dos terços dels mil trasplantaments efectuats en el centre.
“El 97% d’aquests ronyons trasplantats funciona a l’any i és sens dubte una història d’èxit. La recuperació del donant és molt ràpida i en només tres dies es pot anar a casa. El receptor ha d’estar una mica més de temps, però això també s’està reduint en els últims anys”
Dr. Antonio Alcaraz – Cap de Servei d’Urologia i trasplantament renal de l’Hospital Clínic i uròleg i cirurgià a barnaclínic+
Nous abordatges per al trasplantament de ronyó: cirurgia robòtica
Més de cinquanta anys fent aquest tipus d’intervencions han servit per aconseguir un elevat grau d’excel·lència. A més, l’Hospital Clínic en tot aquest temps no ha deixat d’innovar, i en els últims temps ha incorporat la cirurgia robòtica del trasplantament renal, un abordatge que ofereix grans avantatges. Així s’aconsegueix reduir les complicacions, evitar infeccions a la paret abdominal i incrementar les taxes d’èxit.
LI POT INTERESSAR…
· Trasplantament renal: Què és, tipus i fases
· El Grup Hospital Clínic, pioner i referent en cirurgia robòtica
Canvis en els perfils de pacient
L’objectiu del trasplantament de ronyó és el de restablir les funcions d’aquest òrgan quan està tan malmès que ja no és capaç de fer-ho. Entre aquestes funcions destaca la depuració de les toxines de la sang, el balanç entre la quantitat d’aigua i minerals de l’organisme o produir la síntesi de determinades hormones.
Habitualment la malaltia renal es produeix en persones d’edat avançada, de més de 70 anys. No obstant això, en els últims anys s’estan produint alguns canvis i cada vegada és més habitual veure pacients més joves, amb edats entre els 55 i 60 anys, en el que la diabetis és la causa principal de la insuficiència renal.
Procés del trasplantament renal
A l’hora de plantejar-se un trasplantament de donant viu, es busca la major similitud possible d’edat amb el donant, sent les parelles una bona opció. Però en casos de pacients més joves, els pares o fins i tot els avis, també poden ser donants adequats. En qualsevol cas, tot el procés s’inicia amb una revisió mèdica del donant, una analítica completa en la qual s’inclogui la serologia i el seu grup sanguini i proves d’imatge amb què cal estudiar l’anatomia del ronyó que es va a trasplantar.
Quan es tracta de seleccionar el ronyó, la preferència sol ser el ronyó esquerre. Això es deu a que aquest permet obtenir una vena més llarga, la qual cosa facilita després la cirurgia. No obstant això, si hi hagués alguna anomalia en aquest ronyó esquerre, sempre es podria extreure el dret. Una altra qüestió que es valora a l’hora d’escollir l’òrgan és que es prefereix que compti amb gots únics. El ronyó consta d’una artèria renal originada en l’aorta abdominal, però no és estrany trobar òrgans amb variacions arterials o renals. Encara que hi hagi una irrigació múltiple, l’òrgan també és considerat vàlid.
Per dur a terme la intervenció es procedeix a realitzar una laparoscòpia. Aquesta consisteix en unes petites incisions a l’abdomen, a través de les quals s’introdueixen uns tubs de plàstic o trocars, per mitjà dels quals es procedeix a introduir la instrumentació en el pacient. Un cop realitzada la dissecció de ronyó, mitjançant uns clips es segellen les artèries i venes renals. L’extracció de l’òrgan pot ser a través d’una incisió a nivell del melic o del baix ventre o, en el cas de les dones, a través d’una incisió a la cúpula vaginal. Un cop finalitzat aquest procediment, es prepara el ronyó per a ser immediatament implantat.
1.000 trasplantaments de donant viu a l’Hospital Clínic
A continuació, es detalla una breu cronologia dels 1.000 trasplantaments de donant viu a l’Hospital Clínic de Barcelona.
- 1965 – 1r trasplantament. El Clínic és el centre d’Espanya on es va fer el primer trasplantament renal. L’equip del Dr. Josep M. Gil-Vernet, amb la col·laboració del nefròleg Antoni Caralps van realitzar el primer trasplantament de ronyó d’Espanya al juliol de 1965. El primer trasplantament de donant viu va ser a l’octubre.
- 1971 – Primer trasplantament de donant viu a un menor d’edat
- 1977 – Primer trasplantament de donant viu a un pacient diabètic
- 1978 – Es realitza el trasplantament de donant viu número 100
- 1999 – Primer trasplantament de donant viu entre cònjuges
- 2002 – Primera nefrectomia laparoscòpica
- 2006 – Primer trasplantament de donant viu entre dues persones incompatibles (grup sanguini)
- 2006 – Primer trasplantament de donant viu a un major de 70 anys
- 2009 – Primer trasplantament creuat de donant viu (amb l’Hospital Verge de les Nieves- Sevilla)
- 2010 – Es realitza el trasplantament de donant viu número 500
- 2010 – Es realitza el primer trasplantament de donant viu a barnaclínic+
- 2015 – Primer trasplantament de donant viu robòtic
- 2021 – Es realitza el trasplantament de donant viu nombre 1.000