Blog barnaclínic


26 juny, 2020

El Grup Hospital Clínic, l’únic d’Espanya a realitzar cirurgia cardiovascular robòtica

El Grup Hospital Clínic de Barcelona és l’únic centre d’Espanya que ha començat a realitzar cirurgia cardiovascular robòtica amb el robot Da Vinci. Els doctors Daniel Pereda i Elena Sandoval, de l’Institut Clínic Cardiovascular, han realitzat fins al moment 14 intervencions amb aquesta tècnica, totes elles amb èxit. Principalment s’han dut a terme intervencions per a la reparació de la vàlvula mitral. No obstant això, com indica el Dr. Daniel Pereda, cirurgià del Clínic i de barnaclínic+ , aquest tipus d’intervenció ofereix nombrosos beneficis en el tractament de múltiples patologies cardiològiques.

CIRURGIA CARDIOVASCULAR ROBÒTICA PER AL TRACTAMENT DE LA INSUFICIÈNCIA MITRAL

La cirurgia cardiovascular robòtica iniciada a l’Hospital Clínic per al tractament de la insuficiència mitral  dura entre 4 i 5 hores i permet una millor recuperació i menys complicacions postoperatòries que la cirurgia convencional. Es tracta d’una tècnica mínimament invasiva en la qual s’accedeix al cor mitjançant petites incisions entre les costelles (d’uns 8 mil·límetres) i sense necessitat d’obrir l’estèrnum (com sí succeeix en la cirurgia convencional). Aquest tipus de beneficis s’obtenen també amb la cirurgia Port-Access  convencional. No obstant això, l’assistència del robot Da Vinci aporta major precisió, fins i tot menys invasivitat i millors resultats estètics i de recuperació .

La insuficiència mitral és una patologia que es caracteritza per un mal tancament de la vàlvula mitral que, si no es tracta, pot produir insuficiència cardíaca i arítmies . Per al tractament de la insuficiència mitral , la vàlvula cardíaca pot substituir-se o reparar-se . La cirurgia cardiovascular de reparació de la vàlvula mitral evita haver de substituir-la per una pròtesi. Com afirma el Dr. Daniel Pereda: “Aquesta cirurgia permet conservar la vàlvula del pacient, restablir la seva funció i evita haver de substituir per una pròtesi, amb totes les possibles complicacions que això pot comportar”. El Grup Hospital Clínic és centre de referència nacional acreditat (CSUR) per reparació quirúrgica complexa de la vàlvula mitral. A l’Institut Clínic Cardiovascular realitzen més de 100 cirurgies d’aquest tipus a l’any .

Dr. Daniel Pereda - Cirujano cardiovascular

«La reparació de la vàlvula mitral permet conservar la vàlvula del pacient, restablir la seva funció i evita haver de substituir per una pròtesi, amb totes les possibles complicacions que això comporta»

«La cirurgia cardiovascular robòtica ens permet fer la intervenció de forma molt menys agressiva. El robot Da Vinci ens permet tenir major mobilitat amb la mínima invasió»

Dr. Daniel Pereda



QUINES PATOLOGIES DEL COR ES PODEN TRACTAR AMB CIRURGIA CARDIOVASCULAR ROBÒTICA?

Aquestes primeres cirurgies de reparació de la vàlvula mitral assistides per robot obren la porta a el tractament d’altres patologies cardíaques, algunes d’elles ja disponibles en l’actualitat. Com afirma el Dr. Pereda: “Acualment no totes les intervencions cardíaques es poden fer utilitzant la tecnologia robòtica”. No obstant això, sí que disposem d’aquesta tecnologia per a diverses patologies cardíaques com ara: defectes septals de la vàlvula tricúspidecardiopaties congènites , alguns tipus de tumors cardíacs (sobretot benignes) i les arítmies, en concret la fibril·lació auricular (la més comuna).

EL FUTUR DE LA CIRURGIA ROBÒTICA EN CIRURGIA CARDIOVASCULAR

El Grup Hospital Clínic i barnaclínic+ consoliden la seva aposta per la cirurgia robòtica i afegeixen la Cirurgia Cardiovascular a una llista en la qual ja figuraven la Urologia, la Cirurgia Digestiva i la Ginecologia.

Com afirma el Dr. Pereda “a mesura que millori la tecnologia i també millori el diagnòstic”, més pacients es podran beneficiar de la cirurgia robòtica. I és que, aquest tipus d’intervencions ofereixen més beneficis com més aviat es diagnostica als pacients. Sempre segons el Dr. Pereda, i concretament pel que fa a la Cirurgia Cardíaca, amb el desenvolupament de la tecnologia “serem capaços d’oferir tractaments de cirurgia robòtica per a patologies que ara no podem tractar, com ara la patologia de la vàlvula aòrtica“.


VOL CONTACTAR AMB CIRURGIA CARDIOVASCULAR BARNACLÍNIC+?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella