Blog de Patología de la pared abdominal

Programar visita

Blog de Patología de la pared abdominal

@barnaclinic

7 juliol, 2018

Hèrnia umbilical: causes, símptomes, complicacions i tractament

Hernia umbilical en adultos, hernia en el ombligo, operación de hernia

L’hèrnia umbilical és l’hèrnia de paret abdominal més freqüent. Com totes les hèrnies, consisteix en la sortida de contingut intraabdominal, recobert de membrana peritoneal, a través d’un orifici a la paret abdominal. En aquest cas, com el seu nom indica, per un orifici a través del melic.

HÈRNIA UMBILICAL AL NADÓ

El melic és el lloc d’inserció del cordó umbilical en la fase embrionària que, després del naixement, habitualment es tanca de forma natural. Si no tancar-se el orifici, es pot crear una hèrnia umbilical al nadó,encara que és poc freqüent haver de ser operat a la infància.

CAUSES DE L’HÈRNIA UMBILICAL

Les principals causes d’hèrnia umbilical en adults estan relacionades amb:

– Un inadequat tancament de l’orifici umbilical després del naixement que es “arrossega” fins a l’edat adulta

– Realització d’esforços físics intensos sense la cura adequada, que augmenten molt la pressió intraabdominal, que es transmet cap a la línia mitjana de la paret abdominal i en concret cap al melic, trencant aquesta zona.

– Són més freqüents en els persones amb obesitat, que tenen per definició una pressió intraabdominal major i uns teixits en la seva paret abdominal més febles.

SIGNES I SÍMPTOMES DE L’HÈRNIA UMBILICAL

Per fer el diagnòstic, els signes i símptomes més freqüents de l’hèrnia umbilical són els mateixos que en totes les hèrnies. És a dir: l’aparició d’un bony a nivell umbilical que varia de grandària (augmenta i dismunuye) i, en la major part de casos, la presència de dolor a la regió afectada.

DIAGNÒSTIC DE L’HÈRNIA UMBILICAL

Els signes i símptomes de l’hèrnia umbilical són tan evidents i recognoscibles que normalment no cal altres prubas. No obstant això, en molt pocs casos, es fa necessari completar o afinar el diagnòstic amb una prova d’imatge com una Ecografia.

COMPLICACIONS DE L’HÈRNIA UMBILICAL

Les complicacions que pot ocasionar una hèrnia umbilical no tractada a temps poden ser greus o molt greus.Pot evolucionar a la sortida de contingut de l’interior de l’abdomen i que no es torni a reintroduir, causant una incarceració . Si el que ha sortit per l’orifici és intestí i no es reintrodueix en un temps adequat, pot esdevenir una estrangulació, que porti a una perforació intestinal, un peritonitis i un quadre infecciós molt greu o letal. Per aquest motiu és molt important no arribar a aquest extrem, visitar un metge especialista i intervenir quirúrgicament com més aviat i de manera programada.

TRACTAMENT DE L’HÈRNIA UMBILICAL

El tractament d’aquesta patologia és quirúrgic. Hi ha cirurgians que, si l’orifici de l’hèrnia mesura menys de 1,5-2 cm de diàmetre, prefereixen suturar-per tancar-lo sense més (herniorràfia). Només utilitzen una malla (a més de la sutura) per reforçar la zona quan aquest orifici és més gran d’aquests 2cm (hernioplàstia).

Encara que no existeix un consens clar sobre aquest punt, en general, l’ús sistemàtic de la malla de reforç disminueix la possibilitat de recidiva (que es torni a trencar).


Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella